Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lekce z historie investování: Jak se ze zlata stala investice pro masy a cena vylétla z 328 USD až na 1431 USD/unce

Lekce z historie investování: Jak se ze zlata stala investice pro masy a cena vylétla z 328 USD až na 1431 USD/unce

20.12.2010 13:37

Chemický prvek s číslem 79 v periodické soustavě prvků přitahuje pozornost lidstva již více než 6 tisíc let, kdy tento drahý kov začali využívat obyvatelé pobřeží Černého moře k výrobě dekorativních předmětů a šperků. Historie zlata jako instrumentu pro investování a spekulaci je však mnohem kratší, ještě na konci minulého milénia byla investice do zlata pro drobné investory věcí nevídanou. K současné pozici zlata ve světě investic přitom stačila jedna cesta stárnoucího finančníka z Kalifornie na golfový turnaj do Velké Británie v červnu 2002.

Tím mužem byl James Burton (59), generální ředitel veřejného penzijního fondu California Public Employees' Retirement Systém zajištujícího financování důchodů a zdravotní péče pro více než 1,6 milionu zaměstnanců soukromého sektoru. Fond který Burton spravoval v té době neměl z celkové objemu 142,8 miliardy dolarů zainvestovánu ve zlatě ani penci. Jeho šéf k tomu také neviděl žádný důvod, zlato se totiž již dvě dekády pohybovalo na medvědím trhu. To léto roku 2002 Burton právě oznámil svůj odchod do důchodu, přesto neodmítl pozvání do Londýna, aby zde probral pracovní nabídku od skupiny těžebních firem, o jejichž existenci dosud neslyšel.

„Je načase začít prodávat zlato jako investici pro široké masy“, přestavil ve zkratce Burtonovi svůj plán Christopher Thompson, předseda představenstva organizace World Gold Council, a nabídl mu místo generálního ředitele organizace zastřešující obchod se zlatem. Klíč k úspěchu tehdy Thompson viděl v „transformaci“ zlatých cihel na cenné papíry obchodovatelné na burze v New Yorku. „Byl jsem přesvědčen, že je třeba dát člověku z ulice možnost vstoupit na trh se zlatem, které by si již býval koupil, kdyby to šlo jednodušeji,“ říká dnes dvaašedesátiletý Christopher Thompson, který byl tehdy také předsedou představenstva společnosti Gold Fields. Zlato se v tu dobu obchodovalo v Londýně za 328 dolarů za trojskou unci.

Thompson v onom červnovém golfovém turnaji skóroval na všech úrovních. Přehrál Burtona na greenu a ještě ho přesvědčil, že myšlenka zlata jako investice pro masy není přitažená za vlasy, jak se původně domníval. James Burton kývnul na nabídku Thompsona, který v jeho osobě viděl především zdroj konexí v kruzích institucionálních investorů, a stal se 24. června šéfem organizace World Gold Council. 

V následujícím vývoji spějícím k dlouho nevídané rally na zlatě sehrály nemalou roli společnosti těžící zlato. Pod vedením Jamese Burtona totiž World Gold Council založil fond SPDR Gold Trust (přezdívaný „spider“), na němž se těžaři jako Barrick Gold Corp. a Newmont Mining Corp. účastnili a který po usilovném snažení v roce 2004 získal povolení americké komise pro cenné papíry (SEC) pro obchodování s ETF navázaným na zlato na americké trhu. Investoři (včetně těch drobných) tak získali snadný přístup k investování do zlata bez nákladů a nepříjemností spojených s fyzickou dodávkou zlatých cihel.

SPDR Gold Trust v současnosti drží téměř 1300 tun zlata v hodnotě okolo 57 miliard dolarů, což je větší množství než drží ve svých rezervách kupříkladu švýcarská centrální banka. Mezi investory tohoto fondu patří například University of Notre Dame, penzijní fond učitelů ze státu Texas a většina známých jmen z oblasti hedgových fondů: John Paulson a jeho fondu Paulson & Co., Laurence Fink a BlackRock Inc. a v neposlední řadě i George Soros a Soros Fund Management LLC. Kromě těchto jmen stačí k úspěšnosti celého plánu Christophera Thompsona zmínit statistiku BlackRock z letošního listopadu: Z 1,4 bilionů dolarů investovaných do produktů z kategorie ETF proteklo přes komoditní ETF 171,7 miliardy dolarů.

„Naší hlavní misí bylo najít každý knoflík, který je možné zmáčknout pro stimulaci poptávky,“ vzpomíná dnes budoucí šedesátník Burton. Jeho World Gold Council sice nebyla tím prvním kdo s myšlenkou obchodování „zlatých ETF“ přišel, ale povedl se jí husarský kousek v podobě protlačení produktu na trhy ve Spojených státech.

Povedlo se navíc i načasování, jelikož možnost investování do komodity s pověstí „bezpečného aktiva“ byla na trhu nabídnuta milionům potenciálních investorů před vypuknutí finanční krize v letech 2007 a 2008. Do té doby byla investice do zlata především výsadou boháčů s vlastní bezpečnostní schránkou u některé z věhlasných bank ve Švýcarsku. „Byli trpěliví a natrefili na opravdu hlubokou potřebu běžných investorů nakupovat a prodávat zlato tak, jako to je možné s akciemi,“ říká k úsilí Christophera Thompsona a Jamese Burtona a lidí okolo nich Jeremy Siegel profesor v oblasti financí na University of Pennsylvania.

Kromě nemalých zisků oba pány jistě může těšit i pohled na následující graf shrnující vývoj dolarové ceny unce zlata od počátku roku 2002, kdy se zřejmě myšlenka na zpřístupnění zlata jako komodity pro investování (nejen) ve Spojených státech zrodila v hlavě prvního z ních.

Zlato 8 let

(Zdroj: Bloomberg, AP, World Gold Council, LME)


Váš názor
  • Proč prodejní panika ?
    23.12.2010 20:03

    ETF fondy drží cca 60 milionů uncí zlata, počet investorů je pravděpodobně menší. Cena podílu je 1/10 unce (http://online.wsj.com/mdc/public/page/2_3021-usetf.html), to znamená, že si ji může koupit skoro každý. A těch každých je skoro 6 milliard. Nebo si koupí tu uncovku fyzicky jako třeba číňané. Většina těch co zlato drží jsou ve slušném zisku a nejsou to spekulanti panikáři. Státní dluhy je možné splatit zvýšením daní nebo inflací. Myslím, že ještě pár let bude platit, že lepší je zlato mít než nemít. :o))
    velkyprcek
  • Malý problém
    20.12.2010 15:13

    No jo, ale teď je třeba to zlato někomu za tuto závratnou cenu prodat. A jakmile se takové kvantum objeví na trhu, spustí panické prodeje. No bude to paráda, až se to sesype. Několik krátkých, dobře načasovaných, pozic v gold futures by mělo přinést slušný zisk. Pokud se podaří správně určit vrchol, který je bůhvíkde, haha.
    Dan
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů