Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Finanční historie USA: Boj s démony inflace a dluhu

Finanční historie USA: Boj s démony inflace a dluhu

27.12.2010 12:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Již více než dvě století zuří ve Spojených státech válka mezi fiskální střídmostí a životem na úvěr poháněným inflací, mezi zájmy velkých bank a řadových občanů, přičemž občané i střídmost jdou od jedné porážky ke druhé. Alespoň takto vidí finanční historii USA investiční bankéř a spisovatel Christopher Whalen ve své knize „Inflated: How Money and Debt Built the American Dream“ (volně přeloženo „Americký sen jako bublina přifouklá penězi a dluhem“).

Na téměř čtyřech stech stranách, opatřených předmluvou Nouriela Roubiniho, bere autor čtenáře na cestu dvěma stoletími americké měnové a fiskální politiky a bankovnictví - a právě při rozebíraní souvislosti mezi oběma světy nabízí nejzajímavější postřehy. Soustředí se na vývoj postojů veřejnosti vůči penězům. Původní puritánské představy o životě plném tvrdé práce a spoření postupně nabourala zlatá horečka a touha po rychlém zbohatnutí. Dalším předělem byla podle Whalena ochota Kongresu financovat občanskou válku emisí nekrytých bankovek (tzv. Legal Tender Act). Fiskální mravy se dále rozvolnily v „burácejících“ dvacátých letech minulého století: došlo k prudkému nárůstu spotřebitelských úvěrů (což souviselo s nástupem automobilu) a spekulativního investování na dluh, jež nakonec vyústilo ve velký krach.

Autor si všímá historických paralel. Už v devatenáctém století podle něj bankrot sloužil hlavně soukromým zájmům průmyslových magnátů a nejinak tomu bylo při nedávném znárodnění General Motors a Chrysleru. Gigantická monetární expanze, prováděná nyní Fedem, je pouhým opakováním „neodpovědného“ tištění peněz z třicátých let, tvrdí Whalen.

Americká centrální banka dostává v knize vůbec co proto. Po dobu své téměř stoleté existence pode Whalena spíše než lidem sloužila hlavně Bílému domu a velkým bankám. Například tím, že pod záminkou ochrany reálné ekonomiky poskytovala dostatečné množství likvidity vždy, když bylo třeba stabilizovat finanční trhy. Přisadil si i Alan Greenspan, který podporoval větší využívání úvěrů v ekonomice. Antipatie vůči Fedu ale nejsou žádnou novinkou, její kořeny sahají do devatenáctého století.

Na současné problémy ale nezadělal (jen) bývalý šéf Fedu Greenspan. Už na konci sedmdesátých let minulého století začal realitní sektor nahrazovat zbrojní výrobu v roli tahouna růstu, dočteme se v knize. Zanedlouho už celá mašinérie trhu s bydlením, podporovaná nedomyšlenými zákony Reaganovy éry, nabobtnala do gigantických rozměrů a zaměstnávala 1500 soukromých a veřejných organizací. Whalen přitom není jediným autorem, který vyjadřuje pochybnosti o tom, jak se americká ekonomika vyrovná se stagnujícím trhem s nemovitostmi, jenž ještě nedávno fungoval jako motor růstu.

Zvládnou Američané utahování opasků? Přes celkové pochmurné vyznění celého textu je Whalen spíše optimistou. Řešením je podle něj „Marshallův plán naruby“, radikální přestavba globálního měnového systému, která by zahrnovala pokles hodnoty dolaru, čímž by se zvýšil vývoz a klesl schodek obchodní bilance. Dolar také musí přijít o postavení světové rezervní měny, které Spojeným státům dovoluje zanedbávat fiskální disciplínu. Taková změna by ovšem vyžadovala shodu hlavních světových hráčů (např. v rámci skupiny G20). A s ní to v dohledné době příliš růžově nevypadá.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data