Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Komodity porostou i nadále, nejde o spekulaci, ani o Fed, ale o svět s omezenými zdroji

Krugman: Komodity porostou i nadále, nejde o spekulaci, ani o Fed, ale o svět s omezenými zdroji

28.12.2010 16:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Ropa je zpátky nad 90 dolary za barel, rekordů dosáhla bavlna a měď, nahoru se vyšplhaly ceny pšenice a kukuřice. Celkově ceny komodit za posledních šest měsíců vzrostly o čtvrtinu. Je to známkou šílené spekulace? Nebo jde o výsledek nadměrné monetární stimulace, která věští nezvladatelnou inflaci v blízké budoucnosti? Ani jedno.

Ceny říkají, že žijeme ve světě, ve kterém jsou zásoby komodit omezeny. Ve světě, kde rychlý růst rozvíjejících se ekonomik zvyšuje tlak na omezenou nabídku zdrojů a tlačí jejich ceny nahoru. A Spojené státy tomu většinou mohou jen přihlížet. Když došlo k podobnému nárůstu cen před dvěma a půl lety, mnozí to zlehčovali s tím, že jde jen o spekulaci. Tuto tezi podle nich potvrdil následný pokles cen ve druhé polovině roku 2008. Ve stejnou dobu však přišla globální recese, která prudce snížila poptávku. Skutečným testem bude příchod oživení v globální ekonomice. Budou suroviny opět drahé?

V USA to vypadá, jako by tu stále byla recese, ale světová průmyslová produkce se díky rozvíjejícím se ekonomikám již nachází výš než při svém posledním maximu. A ceny komodit opět prudce rostou. To nutně neznamená, že v letech 2007 a 2008 nehrála svou roli rovněž spekulace, ani to, že svou roli nehraje i dnes. Souběh ekonomického oživení a rostoucích cen komodit však představuje silný argument pro fundamentální faktory. Pokud by na druhou stranu růst cen komodit za posledních šest měsíců znamenal předzvěst přicházející vlny inflace, proč nebyl 50% pokles cen ve druhé polovině roku 2008 známkou hluboké deflace? Ti, kteří viní Fed z růstu cen komodit, jen trpí iluzí ekonomické majestátnosti Spojených států. Ty ale tak významnou roli ve světové ekonomice nemají.

Hlavním tahounem cen komodit dnes stejně jako v letech 2007 a 2008 není poptávka z USA, ale z Číny a dalších rozvíjejících se ekonomik. Stále větší část populace se v nich dostává na úroveň střední třídy. A nabídky surovin jejich rostoucí poptávce nestačí. Konvenční těžba ropy již čtyři roky stagnuje, alespoň v tomto smyslu už ropný vrchol nastal. Alternativní těžba vzrůstá, je ale relativně drahá, jak z hlediska peněz, tak z pohledu životního prostředí. A změna klimatu podle všeho zvyšuje četnost extrémního počasí, které v posledních letech hrálo významnou roli při růstu cen zemědělských komodit.

Svět omezených surovin nepovede ke konci ekonomického růstu, natož pak k pádu společnosti ve stylu Šíleného Maxe. Musíme změnit způsob života a adaptovat ekonomiku a životní styl realitě dražších přírodních zdrojů. To se ovšem týká budoucnosti, nyní jsou rostoucí ceny komodit v podstatě odrazem globálního oživení. Žádným způsobem nesouvisejí s americkou monetární politikou. Jde o globální příběh na fundamentální úrovni.

(Zdroj: NYT)


Váš názor
  • jaký komentář?
    28.12.2010 21:15

    Je to jen popis a shrnutí všeobecně dostupných informací. Možná, že trochu opomíjí adaptabilitu zejména amerického trhu a jeho schopnost reagovat na růst cen surovin technologickými inovacemi, byť nutně se zpožděním To ale neznamená, že jsou jeho závěry mimo mísu a už vůbec ne ty, které zmiňují vliv změn klimatu.
    lime
  • Cenný komentář
    28.12.2010 18:15

    Krugmanovy komentáře jsou velmi cenné - skoro vždy a ve všem se mýlí. Záhadou je, proč ho Patria tvrdohlavě cituje.
    Dan
    • Re: Cenný komentář
      29.12.2010 13:26

      Prosím koukněte na vývoj ceny ropy... Patria to má v záhlaví a dejte 3-4 roky.... je zcela patrné jak výrazná spekulace to byla.... Recese OK, ale v řádu jednotek procent v ČR a USA a EU zase na druhou stranu vyvážená růstem BRIC a Číny.... takže suma sumárum, té mazlavé sračky se vykutalo cca stejně a přesto chvíli byla cena 140 a za půl roku 40..... Prostě dnešní kasino je globální a pokud si každej trouba včetně mě může koupit turbocertifikát na ropu tak to je jen a jen finanční spekulace.... Dříve opce vznikly u zemědělců a ten vydal tolik,aby si mohl dnes koupit traktor -jen a jen tolik "futures", které byl schopen z úrody za cca 1/2 roku splatit a fyzicky dodat..... Dnes je tam páka 1000 každej idiot s kompem si může-pokud ty papírky má, vsadit kolik chce papírků na cokoli.... docela nenormální ne? a pak se řekne že to asi moc spekulace nebyla..... já bych komoditní futures fakt dal jen možnost prodávat těm, co to i fyzicky dodávají a museli by to fyzicky dodat. Jinak se to chová jako jakákoli opt in-out finanční operace s hedgingem a řízením rizika a kecama Goldman Sachs že do konce roku bude ropa na 200 USD jako před krizí.... a Zrovna tyhle GS a kecalové jsou nastoupeni v nějakých pozicích.... takže klidnou hlavu....směs pravdy a nepravdy založená věhlasným mediálním medvědem.... nic víc TOM
      já bych vsadil na spekulaci
    • Re: Cenný komentář
      28.12.2010 21:08

      Krugman ne-Krugman možná, že ve spoustě věcí nemá pravdu, nicméně v tomto článku se podle mě celkem strefil. Doporučuji vygooglit např. slovní spojení "ropný zlom". Vězte, že nás (lidstvo) nečekají zrovna lehké časy. Stačí se podívat na křivku vývoje světové populace a je celkem jasné, že takhle to nejde donekonečna - alespoň ne za udržení stávajícího životního standartu.....snad jen perpetum mobile by pomohlo :-)
      kavo
    • Re: Cenný komentář
      28.12.2010 20:53

      na jednu stranu je to zahada, na stranu druhou je to konstantni pripominka s jakymi typy lidi sdilime zivotni prostor na planete. spis je zde rozpor mezi cenzurou na foru patrie a citaci kdejakeho nebezpecne ambiciozniho a nadsene blaboliciho muze v roli oficialni autority, nicmene stale jen v "roli", cas od casu sam sebou presvedceneho, ze disponuje informacemi, neotresitelne podpirajici zaklady jeho dlouhodobe obsesivni myslenkove abstrakce o neznicitelne dokonalosti usa, prave natolik zajimavymi, aby se citil povinovan jimi prostrednictvim sveho blogu obstastnit cely svet, pronasejic je s takovou davkou samozrejmosti, ktera odpovida skromne jednoduchosti prirodniho zakona nezpochybnitelne platneho napric celym vesmirem, cimz evokuje nadbytecnost prezkoumavani vyznamu vseho co kdy sdelil a do vedomi nekriticky smyslejicich tvoru pokoutne instaluje myslenkove konstrukce, ktere, jsou-li zrejme v dusledku jejich mnozstvi nahodne propojene s udalostmi kazdodenni reality, zavdavaji pricinu obdivne vzhlizet ke krugmanovi jako k idolu, ktery se nemyli, aniz by nekdo jal podezreni, ze popisuje veci minule ve jmenu veci budoucich. ale abych se prilis neodchylil od tematu, svoboda projevu bez cenzury (byt' s explicitnimi vyhradami moderatora) je zrejme zasadni pro nedeformovane vnimani reality a utvareni odpovidajicich objektivnich nazoru a rozlusteni pricinneho motivu projevu.
      Azb
      • Azb
        01.01.2011 18:20

        Tý brďo, to je věta rozvinutá... ;-)
        Kalka.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data