Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Austrálie – Co bude po povodni?

Austrálie – Co bude po povodni?

05.01.2011 13:29

"75 procent našich dolů je nyní kvůli povodním mimo provoz, což předznamenává masivní dopady na mezinárodní trhy a ocelářský průmysl po celém světě,“ sečetla škody povodně Anna Bligh, premiérka nejvíce zasaženého australského státu Queensland, který je zároveň největším světovým exportérem koksovatelného uhlí. V důsledku vytrvalých dešťů v Austrálii vystoupily řeky z břehů a zaplavily více než polovinu rozlohy státu Queensland, což je území větší než celá Francie a Německo dohromady. Déšť na většině území již na začátku týdne ustal, voda však bude v následujících dnech pravděpodobně dále stále stoupat a podle koordinátora záchranných prací Ian Stewarta mohou každé další centimetry znamenat další zaplavené domy a města – zatím živel zatopil nebo odřízl od světa více než 20 měst a postihl přes 200 tisíc lidí. Odborníci přesto již nyní odhadují možné škody na ekonomiku země a dopady na devizové i akciové trhy.

"Škody jsou již nyní v řádu miliard dolarů, a to především ve veřejné infrastruktuře, na příbytcích a osobním majetku obyvatel, ztrátách úrody, poklesu akcií a vlivu na podníkání,“ uvedl dnes pro CNBC ministr pro krizové služby státu Queensland Neil Roberts. Analytici škody odhadují asi na 5 miliard australských dolarů (skoro 94 miliard korun) a očekávají slabší růst australského hrubého domácího produktu v důsledku záplav o 0,4 procentního bodu.

Austrálie jako celek produkuje více než polovinu celosvětových dodávek koksovatelného uhlí, které se využívá především v ocelářství, podle Rady pro přírodní zdroje státu Queensland bylo přitom povodněmi zasaženo více než 90 milionů tun této suroviny spotřebovávané z velké míry rychle rostoucím těžkým průmyslem v Číně a ostatních asijských zemích. Nedosažitelné je tak nyní uhlí odpovídající asi 35 procentům australského exportu uhlí za celý rok 2009, který dosáhl 259 milionů tun. Queensland Resource Council odhaduje škody v uhelném sektoru na miliardu amerických dolarů.

„Tato pohroma silně dopadne na export uhlí ze země a přiměje ceny této komodity k raketovému růstu,“ tvrdí ve sloupku pro CNBC investiční poradce Daryl Guppy.

Problém přitom netkví pouze v zaplavení samotných dolů, ale s ohledem na rozlohu Queenslandu přesahující 1,8 milionu kilometrů čtvereční je problémem i následný transport k pobřeží, jelikož infrastruktura, která ani dosud nebyla v nejlepším stavu, byla podle slov tamní premiérky v některých oblastech státu „katastrofálně“ poškozena.

Ekonomiku státu Queensland a potažmo i celou Austrálii podle odborníků čeká po odeznění primárních následků katastrofy zhoršení situace na trhu práce, kde lze kromě slabší nabídky práce očekávat také tlak na růst mezd. Právě vyšší mzdy přitom spolu se zdevastovaným zemědělstvím mohou vést k nemalému vzedmutí inflace.

Austrálii se ani přes silný rozvoj těžebního sektoru v posledních letech nepovedlo zakrýt vývozem komodit schodek zahraničního obchodu a lze proto očekávat, že snížení těžby přinese další významný růst tohoto deficitu. Země navíc bude kvůli opravám škod muset otevřít brány zahraničním investorům a s ohledem na silnou poptávku Číny po komoditách lze očekávat, že právě tato velmoc nepromarní příležitost k posílení svého vlivu v Austrálii.

Na trzích budou ještě po nějakou dobu převládat shortaři, kteří se podle Daryla Guppyho zaměří především na australský dolar a místní akcie. „Může to být příležitost k nastoupení do dlouhých pozic u některých těžařů vyvážejících uhlí,“ soudí investiční poradce, ale upozorňuje, že ziskovost těchto firem bude z velké míry záviset na jejich schopnosti dopravit vytěženou surovinu do přístavu, proto je třeba sledovat polohu jejich dolů. K nákupu mohou podle Guppyho být i tituly ve stavebním sektoru a jejich dodavatelé či banky. Po krátké pozici prý nyní na chvíli naopak volají tituly z pojišťovacího sektoru, provozovatelé dopravních společností, jako je nově kotovaná Queensland Rail, nebo producenti potravin.

(Zdroj: CNBC, AP, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.