Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Současná dobrá data z ekonomiky se mohou stát pohromou

Krugman: Současná dobrá data z ekonomiky se mohou stát pohromou

06.01.2011 13:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Mnozí lidé přeceňují dobré ekonomické zprávy, které poslední dobou přicházejí. Obavy tak vzbuzuje možnost, že tento optimismus udusí sebe sama tím, že se politici rozhodnou, že již není třeba podporovat oživení.

Mezi dobré zprávy patří dobré maloobchodní tržby během svátků i počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti. A toto zlepšení není doprovázeno známkami návratu k bublině ve stavebnictví, či utrácením všeho, co domácnosti vydělají. Ekonomové zvyšují své predikce růstu v roce 2011 a dosažení 4 % se zdá být možné. Pro Američany však není důležitý HDP, ale pracovní místa. Kvůli zvyšující se produktivitě a velikosti populace musí ekonomika růst o 2,5 % ročně, aby nedošlo ke zvyšování nezaměstnanosti. To je důvod, proč z technického hlediska minulý rok probíhalo oživení, i když se zdálo, že pokračuje recese.

Graf ukazuje Okunův zákon - vztah mezi růstem a nezaměstnaností. Horizontální osa ukazuje roční růst HDP, vertikální osa meziroční změnu míry nezaměstnanosti. Jasné jsou dvě věci. Růst ekonomiky musí dosahovat asi 2,5 % jen proto, aby nezaměstnanost nerostla. Růst nad touto úrovní vede k poklesu nezaměstnanosti v poměru menším než jedna ku jedné (protože roste počet odpracovaných hodin, více lidí začne hledat práci, atd.). Na snížení nezaměstnanosti o jeden procentní bod je přibližně potřeba dodatečných 2 % růstu.

S_Krugman


Růst ekonomiky USA nyní zrychluje, bude ale trvat roky, než se nezaměstnanost vrátí na úroveň alespoň vzdáleně připomínající plnou zaměstnanost. Předpokládejme, že od této chvíle bude průměrný růst 4,5 %, což výrazně přesahuje jakoukoliv současnou předpověď. I s tímto růstem by nezaměstnanost na konci roku 2012 dosáhla 8 % a pod 6 % se nedostane dříve, než se přehoupne první polovina prezidentského období, ve kterém bude vládnout Sarah Palin.

Racionální politický systém by v podobné situaci již dávno vytvořil novodobou verzi Works Progress Administration (organizovala veřejné práce a další aktivity na přelomu 30. a 40. let). Ta by zajistila, aby nezaměstnaní dělali vše, co je třeba udělat, včetně oprav stárnoucí infrastruktury. Realisticky ale můžeme doufat jen v to, že Washington nezačne aktivně podkopávat oživení. Je tu také možnost, že Fed nejenže nedokončí svůj nový program nákupu dluhopisů za 600 miliard dolarů, ale že na konci tohoto roku začne zvyšovat sazby. Trh futures se tak alespoň domnívá. V prostředí vysoké nezaměstnanosti a nízké inflace by to bylo bláznivé, neznamená to však, že se tak nestane.

(Zdroj: NYT a blog Paula Krugmana)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y