Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Treichl (Erste): Vrchol špatných aktiv je za námi, zvažíme akvizice

Treichl (Erste): Vrchol špatných aktiv je za námi, zvažíme akvizice

17.01.2011 9:17, aktualizováno: 17.1. 10:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank má v zemích střední a východní Evropy období nejhorších úvěrových ztrát z globální finanční krize již za sebou. Nyní se v regionu zaměří na nové akvizice, uvedl pro list Der Standard generální ředitel Erste Andreas Treichl. V České republice skupina Erste kontroluje Českou spořitelnu.

„V Rumunsku vrchol špatných úvěrů zřejmě nastane v polovině roku 2011. V České republice, Polsku a na Slovensku má skupina již tento moment za sebou. Také pro celou skupinu Erste Group je vrchol odpisů špatných aktiv již minulostí. Celý region střední a východní Evropy se významně stabilizoval,“ uvedl Treichl. Zdůraznil také fakt, že náklady na pojištění vládních dluhopisů před platební neschopností v podobě CDS kontaktů jsou nyní kvůli dluhové krizi eurozóny ve východní Evropě vůbec poprvé nižší, tedy levnější, než v západní. "Východ bude výsledkově západ překonávat, také zátěže jsou tam nižší,“ uvedl Treichl.

Treichl připustil, že Erste se bude v regionu CEE poohlížet po dalších akvizicích. „Zabýváme se několika možnými cíli v Polsku, Maďarsku a na západním Balkáně," řekl Treichl. Těmito slovy Treichl zažehnává dřívější spekulace o odchodu skupiny Erste z Maďarska kvůli úrovni a způsobu zavedení bankovní daně. Banka ale v Maďarsku propustila malou část zaměstnanců.


„Prohlášení týkající se kvality regionálního úvěrového portfolia banky je zopakováním předchozích prognóz managementu. Ačkoliv poznámky ohledně možných akvizic jsou pro nás novinkou, nepočítáme s výraznější reakcí investorů, dokud se neobjeví konkrétní transakce, na niž by se mohl trh zaměřit. Zpráva by neměla mít významný dopad na obchodování,“ okomentoval slova šéfa Erste Marc MacRae, analytik KBC Securities.

Šéf Erste uvedl, že skupina je připravena také v domácím Rakousku přispět bankovní daní, avšak vláda by se obsahově měla orientovat na klíčové strukturální reformy a zvýšení konkurenceschopnosti země. „Banky jsou připraveny vynaložit určitý obnos na udržení ratingu země na stupni „AAA“. To je bezpochyby také v našem zájmu. Vyžaduje to ale také další opatření a klíčová rozhodnutí, která pokud neprovedeme, o úroveň nejvyšší bonity řekněme do roku 2020 přijdeme,“ uvedl k top ratingu Rakouska Treichl. Jeho případné snížení by se dotklo o klíčových bank v zemi. Pokud jde o evropskou dluhovou krizi, Treichl řekl, že zatímco Evropa je schopna zvládnou problémy Řecka, Irska či Portugalska, už naopak ne u Španělska, Itálie či Francie. Připomněl také rozhodující roli trhu pro politiku. „Uvědomme si jednoduchou věc. Pokud Paul Krugman, Goldman Sachs či Merrill Lynch něco vyřknou, napíšou to hlavní mezinárodní a vzápětí národní média. Pokud privátní investoři následně nekoupí řecký dluh, země bude bez peněz. To je vliv trhu, trh jsou penzijní fondy, pojišťovny a tak dále. Pokud by problém Řecka nebyl rychle zvládnut, pokračovala by řetězová reakce a pozice samotného Řecka by se dramaticky zhoršila. Z tohoto úhlu pohledu šéf ECB Trichet svoji práci v boji s krizí odvedl precizně,“ uvedl Treichl.

Erste Group, která je vlastníkem České spořitelny, zvýšila za tři čtvrtletí loňského čistý zisk meziročně o 2,3 procenta na 736,8 milionu eur (zhruba 18 miliard Kč). Ziskovost však oslabovaly ztráty v Rumunsku a Maďarsku. Mezi dceřiné společnosti Erste Group ve střední a východní Evropě patří Erste Bank Maďarsko, rumunská Banca Comerciala, Erste Bank Chorvatsko, Erste Bank Srbsko, Erste Bank Ukrajina a Slovenská sporiteľňa. Erste je třetí největší bankovní skupinou v tomto regionu.

(Zdroj: Der Standard, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Aktuální komentáře
06.05.2024
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:59Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci už dnes
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)