Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dobře už bylo

Dobře už bylo

18.01.2011 16:57

To, co zde chci říci, by se možná dalo prezentovat pomocí několika dlouhodobých grafů cen komodit, ale obávám se, že pokud bych tak učinil, velmi jednoduchá myšlenka by se rozmělnila a nakonec ztratila ve změti barev, čar a čísel. Pokusím se ji proto vysvětlit slovy. Někdy zhruba před deseti lety došlo k jedné velmi podstatné změně na kapitálových trzích. Do portfolií investorů a spekulantů se pomalu, ale jistě začalo vkrádat aktivum, které bylo po mnoho let opomíjeno - komodita. Důvodů pro tento posun v přemýšlení bylo několik. Hlavním z nich byla greenspanovská emise peněz, která měla zachránit svět po útocích z jedenáctého září. Dalším faktorem byla celosvětově se zvyšující spotřeba v důsledku ekonomického růstu zejména asijských zemí. Nejprve se na cestu vzhůru vydalo zlato a ropa, které byly záhy následovány dalšími komoditami, až v roce 2008 došlo k synchronnímu vzepjetí všech i těch nejexotičtějších cenových položek, jakými v té době byla například železná ruda, kaučuk, palmový olej a elektřina. Nechci zde probírat vztah této vlny k tehdy právě propukající finanční krizi, přestože by to jistě bylo velmi zajímavé. Faktem zůstává, že počátek finanční krize se téměř na minutu kryje s tímto lokálním komoditním peakem. Co následovalo, si všichni pamatujeme. Stejně rychle, jako se komodity vzedmuly, tak splaskly. Rok 2009 se stal rokem krizovým pro velkou spoustu spekulantů i obchodníků. Na chvíli se zdálo, že se vrátil starý scénář, který pro období recese předepisuje dlouhodobý a stabilní pokles cen komodit, ale vrátil se opravdu jen na chvíli. Postupem roku 2010 začalo být jasné, že komodity se dolů nevydají a toto přesvědčení se zmaterializovalo v posledních měsících, kdy se ceny pomalu ale jistě vrátily na úrovně z roku 2008. Sice ne všechny a ne se stejnou razancí, ale zato nenápadně a v tichosti. Prvním znatelným projevem tohoto návratu se stal cenový skok, jehož jsme si mohli všimnout při první novoroční návštěvě supermarketu. Ceny potravin jsou dražší o jednotky až desítky procent, jev dříve nevídaný, obzvláště na konci recese a samém počátku nového ekonomického cyklu, o němž není jasno, jak dlouhý a silný vlastně bude.

Ať se tomu jakkoliv zdráháme uvěřit, zdá se, že komodity se vydaly na samostatnou a dlouhodobou cestu směrem vzhůru, že jsme svědky začínajícího trendu, na který se velmi hezky hodí Grossovské označení „sekulární“, tj. dlouhodobý, několikagenerační. Není náhodou, že tento pojem uvedl na scénu manažer největšího dluhopisového fondu na světě. Jeho úspěch je totiž do značné míry svázán s dvacetiletým býčím trhem na fixně úročených cenných papírech, kterého dokázal bezezbytku využít.

Stálo by jistě za námahu se zamyslet, zdali neexistuje podobnost mezi dluhopisovým sekulárním trendem, který se pravděpodobně nachází ve své závěrečné fázi, a jiným, komoditním, který se pravděpodobně rozbíhá. Bohužel mnoho podobností nenalezneme. První trend s sebou přinesl pozitivní vedlejší efekty, kterými byla zejména trvale nízká inflace, stabilní prostředí pro podnikání a všeobecný blahobyt. Rostoucí ceny komodit budou naproti tomu znamenat vysokou inflaci, požadavky na vyšší mzdy ze strany zaměstnanců, pouliční násilí v nejchudších zemích a chronicky negativní náladu. Sporná je také otázka, zdali bude na tomto trendu možno tak snadno vydělat, jako na rostoucích cenách dluhopisů. Obávám se, že zde je odpověď taktéž negativní. Důvod je jednoduchý. Chování úroku z dluhopisů, který je hlavním určujícím faktorem jejich výnosnosti a jehož soustavné snižování se stalo zdrojem dlouholetého stabilního profitu, se ani náhodou nedá srovnat s chováním „convenience yield“ u komodit. Komodity jsou taktéž volatilnější a jejich cena závisí na vskutku náhodných vlivech, jakými je například počasí, které asi nikdy nebudeme schopni ovlivňovat podobně, jako intervencemi ovlivňujeme ceny finančních instrumentů. Každá komodita se taktéž chová jinak a nachází se v jiné tržní fázi. Například u zlata, které roste nepřetržitě mnoho let a v roce 2008 prakticky nekorigovalo, si stěží dovedu představit nějaký závratně velký nárůst. Zato jiné komodity mohou svými pohyby překvapit.

Osobně bych si přál, aby k výše popsanému vývoji nedošlo, aby se stal zázrak a ceny komodit opět začaly dlouhodobě klesat, jak tomu bylo v devadesátých letech minulého století, a vrátila se ona bezstarostná léta. Bohužel v tomto případě platí více než kdy jindy rčení „dobře už bylo.“


Váš názor
  • VM
    23.01.2011 14:54

    A ještě bys měl, než se vrátím, nabiflovat něco o Dalajlámovi a jeho vztahu ke komunismu a jeho čínským představitelům. Těším se na tvůj přínos.
    Kalka.
  • Pánové
    19.01.2011 11:01

    Ovšem chybí mi tu vaše odpověď na otázku, proč to Fed dělá. Přece ne z hlouposti ;-) Přítelkyně spikleneckých teorií
    Kalka.
    • Proč to FED dělá ?
      19.01.2011 14:29

      Je potřeba se podívat, kdo je v Americe u moci. FED se snaží za každou cenu odvrátit krizi a recesi to, aby se Obamova squdra udržela u vesla co to jde, stejně tak jako to sociální demokraté dělali u nás. Slibují nemožné a zadlužují zemi do nekonečna. Stačí se podívat na náš dluh a na volební sliby sociálních demokratů.Na finančních trzích USA panuje značná nejistota, která způsobuje, že banky si vzájemně nevěří a odmítají si půjčovat peníze na běžný provoz. Některé z nich tak mají problémy se zajištěním úvěrů pro své klienty, což vede k razantnímu růstu sazeb na mezibankovním trhu. Fed se zvýšením likvidity snaží tyto úroky snížit.Za krizi důvěry mezi bankami primárně mohou problémy v části hypotečního trhu v USA. Tak se pumpují peníze, každý den je dobrý. Nehledejte v tom logiku, žádná v tom není. Vzpomeňte si na Paroubka, jak se divil, že se dluhy budou muset splácet. Jim je to prostě jedno co se děje, důležité je, že to nějak běží a do konce volebního období to vydrží, možná ještě déle. To si mezitím nahrabou tolik peněz, že jim je jedno, jak to skončí.
      oradapoisson
      • Re: Proč to FED dělá ?
        19.01.2011 14:38

        Ano je to tak, akorát, že náš Jirka a Bohoušek si pořád myslí, že se státní dluhy neplatí. Bohužel je dnes těžké odhadovat co nastane až Amerika zbankrotuje nebo se jí sníží rating. Hlavně dnes drží dluhy nečitelná Čína a to může být velký problém. Přeci jen je to jaderná velmoc s nulovou úctou k životu a je jich jako mravenců.
        tk69
        •  
          19.01.2011 14:51

          S nulovou úctou k životu? Víš, že Číňani nevedli v novověkých dějinách (a ani předtím) žádné výbojné války? A že se dluhy neplatí si tady spíš myslí řada podnikatelských příznivců ODS, ne?
          Kalka.
          • Kalka
            19.01.2011 15:20

            Jak ty máš jednoduchý svět.ODS,rovná se podnikatel,rovná se zloděj.To je trošku trapné,ne.Když pominu,že prokazatelně nejvíce nakradl Gross,lze jednoznačně konstatovat,že češi kradou bez ohledu na politickou příslušnost.Nevím,o co je čistější Krausovo cacao,proti mému podnikání.O úctě číňánú k životu určitě nejléúpe vypovídá počet poprav či masakr na náměstí Nebeského klidu.I kdyby čínská armáda vyvraždila úplně všechny žijící Tibeťany, pořád se jedná o slabou desetinu zmařených a utýraných lidských životů, které má v posledních šedesáti letech na svědomí čínská komunistická diktatura a Mao Ce-tung. Dnešní vládci Číny jsou nejen ideovými pokračovateli tohoto díla, ale řada z nich i přímými organizátory masakru prodemokratických studentů z roku 1989. Koneckonců dodnes (19 let) jsou někteří účastníci tehdejších protestů ve vězení.
            Velkamedvědice
            • Re: Kalka
              19.01.2011 15:37

              Rekl bych, ve "zlodějině" že vede Řebíček (ODS), bývalý ministr dopravy.
              miki1
              • miki1
                19.01.2011 15:40

                o))Tak na korunu to nevím....Ale hlavně je to jednou.Okrádá nás celé spektrum,to jsem chtěl říct.A nebýt podnikatelských daní,kde by svět byl,že.Nemluvě fakt,ža za dnešní situace má podnikat,odvádějící stejné částky jako nepodnikatel,nesrovnatelně menší důchod!!
                Velkamedvědice
            • VM
              19.01.2011 15:29

              Ty jsi demagog na slovo vzatý, že? Vykládat má slova o řadě podnikatelských příznivců ODS jako že říkám ODS rovná se podnikatel, rovná se zloděl je opravdu výkon hodný komoušské propagandy. Nebo snad pozůstatek vyšetřovatelských praktik? Stejně tak o všem ostatním - myslíš, že neznám dnešní propagandistické výklady? ;-)
              Kalka.
              • kALČINA ÚCTA K ŽIVOTU
                19.01.2011 17:32

                10. března 1959 odpor Tibeťanů vyvrcholil během lidového povstání v Lhasa proti čínským vetřelcům. Jejich odpověď byla plná neúprosné brutality. Tisíce mužů, žen a dětí bylo povražděno v ulicích ( odhady kolísají mezi 67 000 a 89 000 mrtvých lidí během potlačování ) a dokonce ještě větší počet osob bylo uvězněno nebo posláno do vyhnanství.
                Velkamedvědice
              • Kalka
                19.01.2011 15:51

                Jsi vůbec člověk,propagando??To je neuvěřitelný,Tvůj přístup a úcta k lidskému životu.To že vyvraždili deset Tibetů shodíš slovem propaganda??Že rozjezdili studenty tanky???Ty jsi naprosto šílená.A co se Týče mně,několikrát jsem Ti psal,i kyž Ti jsi to velkoryse zhodila opět jako propagandu.že jsem za komančů dělal maximálně kopáče,či řídil kamion.Takže Tvé kecy o vyšetřovatelech či Šanovi o bachařích jsou opravdu na místě.
                Velkamedvědice
                • Re: Kalka
                  19.01.2011 16:08

                  Vždyť jsi o sobě jako vyšetřovateli psal sám několikrát. Ale neboj, já nevěřím všemu, co se tady na diskuzi píše. (Proto mně tvé rozčilování taky tak baví ;-))
                  Kalka.
              • Re: VM
                19.01.2011 15:37

                Tvoje slova."A že se dluhy neplatí si tady spíš myslí řada podnikatelských příznivců ODS, ne?"tak aspoň nelži.O jiných strtanách tam nepíše.Takto podaná informace,kterou ostatně často opakuješ,je záměrná podsouvaná mystifikace.Ostatně tak jste byli trénováni,viď...
                Velkamedvědice
                • VM
                  19.01.2011 15:49

                  Tak já nevím jak ty, ale já jdu na shromáždění k Palachovi a na mši do Tomáše. K tomu jsem byla skutečně trénovaná, to máš pravdu ;-)
                  Kalka.
                  • Re: VM
                    19.01.2011 15:54

                    Chudák Palach.Tam jsem se teď schází lidé popírajíci komunistickou diktaturu??To mu musí být hořko,za co položil oběť nejvyšší..
                    Velkamedvědice
                    • VM
                      19.01.2011 16:15

                      :-))) Přesně. Vždycky jsem komunistickou diktaturu popírala a potírala - kdežto ty sis ní pěkně seděl na kamiónu - vím, že to nebylo jen tak jednoduché, takové zodpovědné místo získat ;-)
                      Kalka.
            • Re: Kalka
              19.01.2011 15:23

              /19 let/--citace z výroků V. Klause mladšího,asi pět let zpátky....
              Velkamedvědice
          •  
            19.01.2011 15:16

            Kromě jedná globálně úplně nevýznamné v Tibetu v roce 1953 (doufám, že si ten rok nepletu).
            ..
            •  
              19.01.2011 15:19

              To nebyla výbojná válka, ale (podle nich) obrana vlastního území. Jen se zeptej Dalajlámy ;-)
              Kalka.
              •  
                19.01.2011 15:34

                Před kým asi to své území Čína bránila? Když na začátku 20. století vedl Tibet dvě války s Nepálem, Číňany to vskutku netrápilo. Jo jsem ochoten uznat, že je to asi něco jako zabírání indiánských území v Americe v 19. století. Nic to ovšem nemění na faktu., že je to výbojná válka. Válka za účelem územního zisku.
                ..
                • Džordžo
                  19.01.2011 16:06

                  Tak 1903 se zrovna bortila vláda dynastie Qing a Sunjatsen se chystal vyhlásil republiku - to nebyla zrovna doba na obranu vzdálených území...
                  Kalka.
              •  
                19.01.2011 15:22

                A bylo to v říjnu (21.) 1951...
                Kalka.
                • Džordžo
                  19.01.2011 17:45

                  Tibet byl napaden 1950,Kalka zase kecá .12OOOOO mrtvých.To je pro Kalku zápdní propaganda 1200000 životů....http://stepan.macroware.cz/tibet.html
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    22.01.2011 16:46

                    Teď jsem si všimla. Sice jsem se překlepla o jednu roční jednotku, ale ty neumíš ani přečíst a reprodukovat text - o jehož věrohodnosti a nezaujatosti není třeba se tady dohadovat. 1,2mil. "odhadovaného " počtu obětí nepadá na vrub obsazení v 1950. Oproti vůli 10. pančenlámy totiž odmítl rerent Dagzha jakékoli dohody mezi svou vládou, Indií ovládanou Británií (a mající v Tibetu své zájmy) a nově vzniklou ČLR (i Kuomintang považoval Tibet za součást Říše středu) a shromáždil 8 tisíc vojáků na hranici Chamda. I největší počty zabitých vojáků mluví o 5 tisících. Daleko víc mrtvých - na obou stranách - bylo až za povstání 1959. Do té doby nebylo žádné plenění ani zavírání krášterů a tibetským vojákům byl umožněn odchod do Indie i s rodinami. Jen se zeptej AMN ;-)
                    Kalka.
                    • Re: VM
                      22.01.2011 18:16

                      Ucta k životu není vědomostní soutěž a hra s čísly.V rozčilení jsem počet zvětšil,součet na konci článku dělá 4500000.Mluvil jsem o celkovém počtu mrtvých Tibeťanů.Fakt jsem měl strach ,že začneš opravovat počet mrtvých.To je docela morbibní.Šlo o ukázku čínské úcty k životu,ne o satistickou přesnost.Já s Tebou nesoutěžím,to můžeš sama před zrcadlem.Podstata debaty,lidskost, Tě uniká stejně jako fakt,že moudrost nespočívá v možství dat,ale ve skromnosti a schopnosti tyto využít v zájmu nejen sebe,ale i ostaních.Máš se ještě co učit.Obávám se,že v knihách to nenajdeš.
                      Velkamedvědice
                      • VM
                        23.01.2011 10:17

                        Zato ty máš všechna ta čísla a porpagandistické žvásty z empirie, co. Tak se aspoň nauč správně číst a vyčtené vyhodnocovat vlastním rozumem. A měl bys aspoň trochu biflovat, to by ti v mozku udělalo nějaké tys závity, které bys pak mohl tady uplatnit. Jinak jsi tu akorát pro obveselení a dobrosrdečné laškování. Družka
                        Kalka.
                        • Kalko
                          23.01.2011 11:32

                          Ty jsi fakt bezpáteřní tvor.Takže znovu,proč říkáš vraždění týrání,věznění a popravování lidí propaganda??To je pořád dokola.Nejdříve to popřeš.Pak napíšeš,že o tom není třeba mluvit,když je to v novinách,A pak to za se popřeš.Babička měla pravdu.Mrcha.Už jenom z piety k těm mrtvým,kterým se vysmíváš,už mně prosím neotravuj.
                          Velkamedvědice
                          • Kalčina propaganda
                            23.01.2011 11:42

                            http://cs.wikipedia.org/wiki/Komunistick%C3%BD_re%C5%BEim
                            Velkamedvědice
                      •  
                        22.01.2011 20:01

                        Myslím,že úctu k životu má stejnou čínský voják,americký voják,německý voják, francouský voják a každý voják který drží v ruce nabitý samopal, bez ohledu na národnost.
                        Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university