Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
HDP Velké Británie za 4Q nečekaně klesá kvůli negativnímu vývoji tržeb ve službách a nepřízni počasí pro stavebnictví

HDP Velké Británie za 4Q nečekaně klesá kvůli negativnímu vývoji tržeb ve službách a nepřízni počasí pro stavebnictví

25.01.2011 10:54, aktualizováno: 25.1. 12:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Britská ekonomika v posledním čtvrtletí roku 2010 nečekaně mezikvartálně klesla o 0,5 procenta, zatímco trh očekával její růst ve stejném rozsahu, tedy mírné zpomalení proti růstu o 0,7 procenta ve třetím čtvrtletí roku. Na výsledku se podepsal především mezikvartální pokles v sektoru služeb, který zodpovídá za 76 procent výkonu ekonomiky a vlivem nepřízně počasí ve stavebnictví. Statistický úřad uvedl, že bez mimořádně nepříznivého počasí by ekonomika mezikvartálně stagnovala. Nicméně, vykázaný 0,5% pokles britské ekonomiky je nejhlubší od druhého čtvrtletí roku 2009, kdy HDP země mezikvartálně klesl o 0,8 procenta. Na meziroční bázi britská ekonomika vzrostla o 1,7 procenta místo očekávaných 2,6 procenta, což mělo být jen mírné zpomalení proti 2,7 procenta ve 3Q10.

Sektor služeb, vytvářející více než tři čtvrtiny produktu země, ve 4Q10 proti předchozími čtvrtletí klesl o 0,5 procenta. Stavebnictví vykázalo pokles o 3,3 procenta. Průmyslová výroba vzrostla o 0,9 procenta a to včetně započteného 1,4% růstu zpracovatelského průmyslu. Za celý rok 2010 britská ekonomika vzrostla o 1,4 procenta a byl to její první celoroční růst od roku 2007.

Nečekaný pokles britského HDP vyvolal odsun eura k denním minimům k dolaru na 1,3573 USD/EUR, když ráno obchodovalo o více jak cent výše (max. 1,3687). O procento k 86 pencím oslabila samotná britská libra k euru. V Bank of England dochází je střetu názorů, jak zareagovat na růst cen. Zatímco podle Adama Posena je růst cen, především komodit a energií, dočasný, Andrew Sentance považuje za omyl označovat je za krátkodobé a připisuje jej poptávkou taženou asijskými ekonomikami. „Britská ekonomika jede na půl plynu. Zvýšení úrokových sazeb by bylo vážnou chybou a uvrhlo by ekonomiku zpět do recese,“ uvedl analytik VTB Capital v Londýně a bývalý člen ministerstva financí Neil Mackinnon.

„Čísla jsou mimořádně neuspokojující, nicméně nepřipouštějí žádné pochyby o změkčování plánu fiskální konsolidace na pozadí nepřízně počasí. To by bylo rozhodnutí, které by mohlo Británii uvrhnout do finanční krize,“ uvedl za britskou vládu ministr financí George Osborne. "Čísla jsou zjevným zklamáním, statistický úřad ale jasně ukázal, že za poklesem HDP stálo špatné počasí v prosinci," uvedl. "I s přihlédnutím k velmi vážnému dopadu prosincového špatného počasí na ekonomickou aktivitu je pokles HDP o 0,5 procenta ve čtvrtém čtvrtletí mimořádně neuspokojivý a znepokojivý," uvedl analytik Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight. "Tuto slabost nelze připsat na vrub pouze špatnému počasí," dodal. Část analytiků označuje vládní úspory a změny v ekonomickém prostředí v zemi za jeden z hlavních důvodů zpomalování ekonomiky. Schodek rozpočtu se v prosinci 2010 rozšířil na 15,3 mld. GBP z 14,3 mld. GBP za rok 2009 a letos má dosáhnout 10 procent HDP. Vláda v úvodu ledna přistoupila ze zvýšení daně z přidané hodnoty na 20 % ze 17,5 %. „Velká Británie se stává značně nečitelným trhem pro zvyšování daní a celkové ekonomické prostředí, uvedl šéf třetího největšího řetězce s elektronikou v Evropě Kesa Electricals.

Dnes má poprvé v letošním roce ve svém vystoupení promluvit guvernér britské centrální banky Bank of England. Investoři v uplynulém týdnu masivně odcházeli ze sázek na zvyšování sazeb BoE v letošním roce. 90denní short kontakty na britskou libru s vypršením v prosinci, které 18. lednu vzrostly až na 1,62 proenta, jsou nyní na úrovni 1,38 procenta.

(Zdroj: Bloomberg, BoE)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data