Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vývoj inflace v regionu CEE rozdělí směr monetární politiky, ČNB zatím sazby nezvýší, míní analytici UniCredit, Citi a Morgan Stanley

Vývoj inflace v regionu CEE rozdělí směr monetární politiky, ČNB zatím sazby nezvýší, míní analytici UniCredit, Citi a Morgan Stanley

16.02.2011 18:07

Poslední data o inflaci v zemích Visegrádské čtyřky zamíchala kartami měnové politiky – zatímco Polsko bude pravděpodobně pokračovat v jejím utahování, relativně nižší inflace v Maďarsku a České republice povede k prodloužení holubičího trendu v uvažování tamních centrálních bankéřů, shodují se ve výhledu pro měnovou politiku v regionu analytici italské UniCredit a amerických bank Citigroup a Morgan Stanley.

„Data o lednové inflaci ovlivní rozhodnutí všech tří centrálních bank,“ uvádí ekonom Gillian Edgeworth z UniCredit. „Holubi pravděpodobně získají převahu a ponechají tak sazby na stávající úrovni v České republice a Maďarsku, zatímco vývoj polské inflace „významně zvyšuje šanci na zvýšení sazeb na březnovém zasedání měnového výboru,“ říká Edgeworth.

Maďarsko, v rámci boje s nejvyšší inflací v regionu, přistoupilo (v druhém kole hlasování) k prvnímu navýšení sazeb v listopadu loňského roku a to o 0,75 procenta na 6 %, Polsko následovalo v lednu zvýšením klíčové sazby o čtvrt procentního bodu na 3,75 %. ČNB stále drží sazby na rekordním minimu 0,75 %.

Inflace v Maďarsku v lednu poprvé od srpna loňského roku zpomalila, zatímco spotřebitelské ceny v Polsku rostly za stejné období nejrychleji za posledních jednadvacet měsíců. Růst českých spotřebitelských cen v lednu nečekaně v meziročním měřítku zpomalil, což na tuzemském trhu utlumilo spekulace o zvyšování sazeb, které se rozvířily po zveřejnění těsného poměru sil při posledním hlasování o sazbách (ze sedmičlenné bankovní rady se čtyři bankéři vyjádřili pro ponechání sazeb na současné úrovni). „Jak celková inflace, tak ukazatele cenové stability sledované centrální bankou leží pod inflačním cílem (2 procenta),“ komentoval data David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Index spotřebitelských cen v lednu v ČR stoupl o 0,7 procenta, meziroční inflace však zpomalila na 1,7 z 2,3 procenta. Inflace v cenách průmyslových výrobců sice vzrostla nad očekávání, vzhledem ke stále slabé domácí poptávce ale není přenos do spotřebitelských cen tak silný a signál o růstu inflačních očekávání zatím nepřichází; data o cenách výrobců tak nepokládáme za důvod pro reakci měnové politiky, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „V několika příštích měsících je nepravděpodobné, že by převážili jestřábi, říká Pasquale Diana z Morgan Stanley.

Inflace v Maďarsku zpomalila na 4 z prosincových 4,7 %, navzdory rychlému růstu cen energií a potravin. Inflace se tak sice vyvíjí stále nad inflačním cílem (3 %), podle ekonomů oslovených agenturou Bloomberg ale centrální banka s dalším zvýšením vyčká. „Nižší inflace v lednu uklidní centrální bankéře, kteří se obávali rychlého růstu indexu spotřebitelských cen,“ uvedl Piotr Kalisz z varšavské Citigroup.

Lednová inflace v Polsku naopak výrazně zrychlila na 3,8 procenta z prosincových 3,1 %. „Pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb již v březnu se po zprávě o inflaci významně zvýšila,“ míní hlavní ekonomka Bank BPH Maja Goettig.

Měnový výbor maďarské centrální banky zasedne k dalšímu rozhodnutí o sazbách 21. února, polští centrální bankéři zváží změnu stávajících sazeb během prvních dvou březnových dní a bankovní rada ČNB se znovu setká za stejným účelem 24. března.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data