Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kurvítkonomie

Kurvítkonomie

28.02.2011 18:14

HN nedávno přinesly hezký text o takových zvláštních součástkách, které jsou zabudovány ve většině strojků, přístrojů a zařízení. Jeho autor, Lubomír Lízal, píše: „Je nade vší pochybnost, že každý výrobek obsahuje takzvané "kurvítko" (za tento zcela výstižný výraz bych rád poděkoval Neviditelnému psu Ondřeje Neffa), tedy skrytou, často i neviditelnou součástku, která si hlídá, zda máte účtenku nebo nevypršela záruční doba. A pak spustí.“

To, co máme přímo před očima, je nejméně vidět a existence kurvítek je toho důkazem. Proč se ale domnívat, že existují jen v oblasti mechanicko-elektrotechnické. Jasně patrné jsou přece i v ekonomice a ekonomii. Součástí té druhé je totiž tzv. normativní ekonomie – ta se zabývá tím „jaký svět je“ a následně i tím, „co by se s ním mělo dělat“. Jinak řečeno, jejím cílem je “mít aktivní úlohu ve vývoji lidské společnosti“. Dejme nyní stranou hodnocení toho, jaký je celkový efekt této snahy. To, jak často se dostává do problémů, jednoznačně naznačuje přítomnost kurvítek i v této oblasti. A to natolik intenzivní, že navrhuji ji přejmenovat na kurvítkonomii.

Dovolím si krátce prezentovat jakýsi seznam top normativně-ekonomických kurvítek. Společné mají jedno – spustí se vždy, když nejvíce potřebujeme, aby naše aktivní politika fungovala:

K: top 6

Právě ve chvíli, kdy se někdy v šedesátých letech začalo potvrzovat, že skutečně existuje možnost „měnit“ vyšší inflaci za nižší nezaměstnanost a naopak, začalo fungovat kurvítko inflačních očekávání K-IO. To spolehlivě posouvalo Phillipsovu křivku doprava a tuto mechaniku zadrhlo.

Právě ve chvíli, kdy se centrálním bankéřům začalo zdát, že dovedou zkrotit inflaci a směrovat ekonomiku k velkým a konzumním tišinám, spustilo se v druhé polovině devadesátých let kurvítko akciových bublin K-AB. Když jsme si na něj začali dávat trochu pozor, spustilo se po přelomu tisíciletí kurvítko bublin nemovitostí K-BN. A nyní se zdá, že se od roku 2007 již podruhé zapnulo kurvítko cen komodit K-CK. Cesta k oněm tišinám je tak stále značně nejistá.

Zajímavě také funguje tzv. spreadové kurvítko K-S. Jeho funkce byla dobře patrná skoro pokaždé, když byl v Evropě schválen nějaký záchranný plán a rizikové spready zadlužených zemí vzrostly tak akorát na to, aby tento plán učinily nefunkčním. Podobné kurvítko často funguje při snaze o deficity tažené vypoptá(v)kování se z recesí.

Ale asi nejzajímavější je tzv. příliš velké na to, aby padly kurvítko K-PV. Jeho existence a fungování je evidentní: Ač si jsme jasně vědomi toho, že v centru problémů světové ekonomiky byla a je velikost finančních institucí a jejich vliv na celý systém, po všech veletočích, pomocích, intervencích, změnách regulace atd. jsou tyto firmy ještě větší.

Následující směsice obrázků dokumentuje fungování uvedených K. První graf ukazuje zmíněný posun Phillipsovy křivky, následuje dot.com bublina, bublina na nemovitostech v USA, současný růst cen komodit, CDS vybraných zemí a konečně to nejlepší - velikost aktiv čtyř největších bank v USA jako podíl na HDP:


kurvítka1

Mimochodem, smůlu na kurvítka má zejména pan Bernanke, kterému se nejdříve spustilo K-BN, nyní mu běží K-CK a K-PV a hrozí spuštění K-S.


A jedno K z financí ...

Existence kurvítek je pak patrná i ve financích – i zde bychom mohli vydělit „normativní finance“, které nejenže popisují, ale i radí. Asi nejvýznamnějším K je následující:

Teorie portfolia hezky ukazuje, jak diverzifikací omezíme riziko a zvýšíme, či alespoň zachováme očekávané výnosy. Diverzifikační kurvítko K-D se ale zapne téměř bez výjimky vždy, když potřebujeme, aby toto doporučení k diverzifikaci fungovalo – tj. během oslabení, či pádu trhů, při krizích, panikách, atd. K-D totiž způsobí to, že korelace, na základě kterých jsme v dobrých časech portfolio budovali, se v časech, kdy je potřebujeme, zhroutí. Samozřejmě, že K-D se objevilo až ve chvíli, kdy teorie portfolia mezi investory již dostatečně zakořenila (skončila její záruční lhůta) – viz následující graf, z kterého je patrný přelom v chování korelací po roce 2000:

kurvítka2
Zdroj: Kirk Chisholm & Joseph W. Chase


Jsem pro kurvítka

Samozřejmě, že na každý jeden výše uvedený zádrhel máme nějaké konkrétní vysvětlení. Není to ale příliš velká náhoda, že se vždy něco objeví? A platí dobré pravidlo, že nejjednodušší vysvětlení je vždy to nejpravděpodobnější. Jsem pro kurvítka.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    01.03.2011 12:56

    Možná by se to nechalo pojmenovat jednodušeji... Lidská nenasytnost!!! :-)
    Dave
  •  
    01.03.2011 8:48

    Moc hezky napsané. Myslím si ovšem, že netřeba vymýšlet novou terminologii. Vždyť alespoň u většiny zde popsaného se dá aplikovat legendární Murphyho zákon: "Až na Tebe dojde řada, tak se změní pravidla".
    DeGuise
  •  
    28.02.2011 21:26

    Roztomilé. Zbývá jen určit, jsou-li tato kurvítka povahy exogenní či endogenní. Jakožto přítelkyně konspiračních teorií jsem pro první možnost ;-)
    Kalka.
    •  
      01.03.2011 13:27

      tzv. Autority - systém centrálního bankovnictví ruku v ruce s těmi, "kteří ví lépe (než my) co je pro nás dobré" (resp. v tomto duchu jednají)... a z pozadí jsou živeni těmi, kterým tento systém vyhovuje...
      First Knight
  • Už to prasklo...
    28.02.2011 20:28

    A kurva! Já, že pořád neprodělávám, když už ničemu nerozumím....
    kabek
  •  
    28.02.2011 19:00

    Moc hezké, jen mě napadá, že na rozdíl od USA v ČR kurvítka posledních pár let nepotřebujeme. Tady jsou totiž jimi přímo sami naši "nejlepší ekonomové" - od vyhaněčů zahraničních investorů až po současné "škrtače" a "ladiče" daní...
    • Móóóoć dobrý článek
      28.02.2011 19:12

      Věšechny výrobky koupené po roce 2000 mají dokonce více kurvítek.Určitě nemají jen jedno.Největší kurvítka u pc jsou kondenzátory na základní desce.U LCD monitorů je největší kurvítko zdroj podsvícení.Dokonce i Superb má hned několik kurvítek hned od výroby:)Dokonce v běžných potravinách je největší kurvítko nadměrný obsah soli.Jak vysvětlit výrobcům,aby do toho necpali tolik kurvítkovací soli.Aby nám nerostl tlak.
      ?
      • Re: Móóóoć dobrý článek
        01.03.2011 9:27

        V poslední době se mi zdá že všechny kurvítka výrobci nastavili tak aby se spustila přesně po vypršení záruční doby, před tím se spouštěla později, někdy vůbec :-)
        modrymax
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data