Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed koketuje s „QE 2+“, El-Erian varuje: Již nyní vede útěk k bezpečným aktivům kvůli Africe mimo USD

Fed koketuje s „QE 2+“, El-Erian varuje: Již nyní vede útěk k bezpečným aktivům kvůli Africe mimo USD

02.03.2011 17:15
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Jakékoli další uvolnění měnové politiky ve Spojených státech je pro americkou ekonomiku zásadní chybou, ta se místo toho musí naučit žít bez nekonečné resuscitace, uvedl za dluhopisový fond Pimco Mohamed El-Erian s tím, že už nynější napětí v severní Africe ukazuje na „netradiční cesty útěku k bezpečným aktivům“ obcházející americký dolar, což je pro něj varováním.

Ve včerejším vystoupení šéfa Fedu Bernankeho (více v článku ZDE) El-Erian postrává jakoukoli strategii, kudy se Fed chce vydat při odchodu ze současné mnohamiliardové stimulace skrze „QE2“. Naopak, v pozdějším vyjádření šéf Fedu v St. Louis James Bullard připustil úvahy o „QE2+“, když uvedl, že „Fed nepůjde za limit 600 mld. USD, ale uvažuje o rozšíření časového rámce pro odkupy dluhopisů v rámci QE2 dále za červen 2011“. Podle El-Eriana toto prohlášení nezbytné kroky opět odsouvá do budoucna a na neurčito. „Jestliže nejste schopni nastartovat vaše auto a přijde někdo se startovacími kabely, musíte je zase sundat a přesvědčit se, jestli auto pojede, nebo ne. Je zkrátka realitou, že jestli se rozhodneme pro jakoukoli podobu QE3, velmi rychle pocítíme náklady, které převýší jakýkoli přínos těchto neobvyklých přístupů k měnové politice,“ varuje El-Erian.

Zásadní posun v přístupu k americkým aktivům a americkému dolaru podle něj už nyní dokazují pohyby kapitálu v souvislosti napětí v severní Africe. „Globální otřesy vyvolané děním na středním východě postrádají standardní cesty útěku k bezpečným aktivům. Ani americký dolar, ani další americká aktiva netěží z globálního prostředí útěků kapitálu do bezpečí. Je to varující úder, který bychom měli brát velmi vážně,“ uvádí šéf Pimca El-Erian s tím, že z Bernankeho úst by trhy měly slyšet 1) kde Fed vidí přirozenou míru nezaměstnanosti 2) kde může „přistát“ americká ekonomika 3) co je třeba (včetně odhadu nákladů) podstoupit k jejímu stabilnímu oživení. „Nejde jednoduše pokračovat v měnové stimulaci, ale je také potřeba se zamyslet nad fiskální stranou vůči vývoji amerického dluhu, který se stává stále klíčovějším problémem již nyní,“ dodal El-Erian. Euro k americkému dolaru dnes přes napětí na trhu s ropou vlivem událostí v Libyi a dalších zemích severní Afriky posílilo na nejvyšší úrovně od listopadu loňského roku a dostává se do blízkosti 1,39 USD/EUR. Z probíhající ropné rally dle El-Eriana budou těžit zejména Kanada, Norsko a Rusko.

K problému dluhopisového trhu USA se dnes vyjádřil další hlas z Pimca a to Billa Grosse, parciálně eskalující otázku nepřipravenosti Fedu na odchod z QE2. Podle něj jsou výnosy na americkém dluhopisovém trhu tak nízko, že nebudou schopny udržet poptávku po amerických dluhových papírech, jakmile by Fed skutečně začal opouštět stimulaci (zejména odkupy dluhopisů). „Sazby dluhu ministerstva financí jsou u hladiny 150 bps jednoduše příliš nízko v porovnání s historickým očekávaným růstem HDP Spojených států kolem 5 % i očekávanou budoucností. Úspěšný přechod z ‚Fed financování‘ na soukromé proto bude velmi svízelný,“ uvedl napsal Gross v měsíční zprávě investorům.“Tento očekávaný neúspěch se jednoznačně podepíše pod výhledem reálného růstu americké ekonomiky a bude dalším úderem, vyvolávajícím potřebu skutečně řešit astronomický deficit a eskalující úroveň zadlužení,“ dodal ve zprávě Pimca Gross. V lednu snížil držení americkým vládních dluhopisů v portfoliu fondu na nejnižší úroveň za poslední dva roky, o razantních 10 procent aktiv na 12 % proti prosincovým 22 procentům.

Také Warrenn Buffett dnes podotkl, že „masivní“ stimuly, jimiž vláda drží ekonomiku v chodu již od počátku hospodářské krize, již nejsou v takové míře zapotřebí a ekonomika by měla začít fungovat bez této umělé podpory (více v článku ZDE).

Šéf Fedu Bernanke v rámci svého vystoupení uvedl, že „Fed nemá problém“ s utažením měnové politiky při opouštění QE2, když inflační očekávání jsou mírná, avšak růst pracovních míst stále pomalý. „K pojištění solidního růstu ekonomiky je třeba delší období silné tvorby pracovních míst. Nastavení politiky Fedu proto zůstane mírné po delší období,“ zopakoval Bernanke v Kongresu.



(Zdroj: CNBC, Bloomberg, NYT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data