Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rostoucí ceny komodit se už prokousávají ke spotřebitelům

Rostoucí ceny komodit se už prokousávají ke spotřebitelům

03.03.2011 16:47
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Apríl se už sice blíží, ale až prvního dubna Whirlpool a Electrolux zvednou ceny praček o drsných 8-10 %, nikdo se smát nebude. Nepůjde totiž o žádný levný žert. Oba obří výrobce bílého zboží ke zdražení nutí rostoucí ceny vstupů, třeba oceli, jejíž cena za poslední rok stoupla o 20 %. Až dosud se americké firmy pokoušely většinu efektu zdražování surovin vzít na sebe, jenže akcionářům se to příliš nezamlouvá. Výsledky Whirlpool zklamaly a akcie se z loňského maxima na 105 USD letos svezly na 80 USD.

Zraky výrobců i maloobchodníků se teď soustředí na jediné: jak se spotřebitelé s dražšími mikrovlnkami a sporáky vyrovnají. Zatím se nezdá, že by byli příliš ochotni zaplatit víc. Kvůli recesi je šetření v módě. I před leckterým americkým Walmartem je možné narazit na dražší džípy nebo mercedesy.

Už před recesí si obchodníci stěžovali, že ztrácejí schopnost pružně upravovat ceny. Potenciál Číny a Indie, které ve světové ekonomice sehrály roli výkonných deflátorů snižujících výrobní ceny téměř všeho, se pomalu vyčerpával. Komoditní boom nyní nutí zoufalé výrobce sáhnout na samé dno svých možností.

Přenášení rostoucích cen vstupů na konečného zákazníka dříve velké kontroverze nevyvolávalo. Zdražování postihlo všechny firmy stejně a nebylo těžké spotřebitelům vysvětlit, proč musí jít ceny výše. Mezi zdražením primérních surovin a pohybem regálových cen zpravidla uběhlo šest měsíců. O tom, jestli se to tentokrát povede společnostem Whirlpool i Electrolux, však panují pochybnosti. Na jejich tržní podíl si prý dělá zálusk jihokorejská konkurence – Samsung i LG.

Do hry vstupují i maloobchodníci. Ti také dříve zvyšování cen přijímali bez reptání, dnes však po výrobcích požadují přesný vzorec toho, jak konkrétní komodita ovlivní výslednou cenu produktu. Vyjednávání se stává obtížnější a řetězce s velkou monopolní silou si mohou uzmout část marží, která by jinak připadla výrobci.

Maloobchodníci se stále více snaží zdržování skrýt a udržet zdání, že nabízejí nejlepší poměr cena/výkon. Jedním z triků je rozšíření nabídky zboží jedné kategorie, která obsahuje základní levnou verzi i kvalitnější variantu, která podraží více. Oblíbenou taktikou, kterou praktikují zejména výrobci cukrovinek, je ponechání ceny při zmenšeném obsahu. Ne každý se však nechá nachytat: zákazníci si rychle všimli, když jim společnost Kimberly-Clark chtěla podstrčit toaletní papír s menším formátem útržků.

Nálada a chování spotřebitelů projdou tento rok zatěžkávací zkouškou. Analytici očekávají, že dopady inflace se budou odvětví do odvětví výrazně lišit. Bohatší zákazníci se s vyššími cenami vyrovnají snadno, avšak pravidelní návštěvníci Walmartu hlouběji do kapsy nesáhnou. Kvůli rostoucím cenám bavlny pravděpodobně výrazně zdraží oblečení (někteří výrobci mluví až o 30 %), jenže například Ralph Lauren nebo Gant s tím nebudou mít tak velké problémy jako American Apparel. Potravinářství je na tom o něco lépe – kabát se dá spravit, chleba se kupuje každý den.

Z historického hlediska vykazují marže výrobců a maloobchodníků pozoruhodnou stabilitu. Pokud ceny komodit porostou dále, zákazníci to nakonec tak jako tak pocítí. Po letech zlevňování si možná budou muset začít zvykat na trochu jiné cenové klima.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y