Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Sjednocení DPH na 20 % nebude, sazby se setkají až od roku 2013 na úrovni 17,5 %

Nečas: Sjednocení DPH na 20 % nebude, sazby se setkají až od roku 2013 na úrovni 17,5 %

10.03.2011 17:18, aktualizováno: 11.3. 8:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dnešní jednání špiček vládní koalice přineslo nečekané vyústění. Původně oznámený plán na jednocení obou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) na úrovni 20 procent, k němuž mělo v souvislosti s penzijní reformou dojít již do října letošního roku, neproběhne vůbec.  Pro plán z minulého týdne byly připraveny hlasovat pouze dvě strany vládní koalice, s výhradami přišly Věci veřejné. Dnes se proto koalice nově dohodla, že od začátku roku 2012 bude snížená sazba DPH přechodně navýšena z dnešních 10 procent na 14 procent, aby od 1. ledna 2013 zanikla úplně. V roce 2013 se totiž všechny sazby DPH bez výjimek sjednotí na úrovni 17,5 procenta, uvedl po jednání K9 premiér Petr Nečas. Vláda navíc podle dnešních slov jejího předsedy spojí hlasování o důchodové reformě ve sněmovně s hlasováním o důvěře.

Nečas při tiskové konferenci po jednání koalice uvedl, že navýšení nižší sazby DPH, kam mají nadále patřit tytéž komodity, přinese do státní kasy v roce 2012 navíc 26 až 27 miliard korun. Po sjednocení sazeb DPH v roce 2013 by měl být výnos ze změny sazeb daně 22 až 23 miliard korun. Původní plán vlády založený na sjednocení sazeb DPH na 20 procentech počítal s nárůstem příjmů rozpočtu o 58 miliard, včetně 20 miliard za snížené odvody na sociální pojištění. Premiér však dnes oznámil, že tomto jednání K9 už vláda snížení odvodů na sociální pojištění dále prosazovat nebude. Podoba návrhu dobrovolného spoření občanů v penzijních fondech zůstává.

"ODS má jednotnou sazbu DPH bez výjimek v programu od roku 1998," připomenul dnes novinářům Petr Nečas. Krok vlády podle něho zamezuje daňovým únikům v některých sektorech ekonomiky. Další úspory vidí Nečas v tom, že při nižším navýšení daně nebude třeba valorizovat důchody v předpokládané míře a stát nevydá tolik, kolik předpokládal, ani na kompenzace rodinám. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) se plánovaná sleva na dani za dítě přizpůsobí propočtům dopadů nové výše DPH na rodiny. Původně to bylo 250 korun, podle Kalouska by to mohla být zhruba polovina. Nečas odhaduje, že by to mohlo být méně než sto korun. S kompenzacemi počítá Drábek vždy k 1. lednu standardním způsobem.

Nyní chce o návrhu vláda jednat se sociálními demokraty. "To nebylo možné před dosažením dohody uvnitř koalice," zdůraznil Nečas s tím, že bude "obrovský prostor" pro seznámení opozice s návrhy vlády. Pro opoziční ČSSD je podle jejího místopředsedy Lubomíra Zaorálka tento postup nepřijatelný, chce o něm jednat. Přesné dopady nově stanoveného plánu nyní vypočítají ministerstva financí a práce a sociálních věcí. Znovu se koaliční lídři nad návrhem sejdou příští týden.

Změn proti dohodě z minulého týdne nedoznal návrh na parametrické úpravy průběžného pilíře důchodové reformy ani na zřízení "fondového pilíře" s možností dobrovolného vyvedení tří procentních bodů z odvodů na sociální pojištění, pokud pojištěnec přidá dvě procenta ze svého.

Prezident Václav Klaus dal v posledních dnech opakovaně najevo nesouhlas se způsobem, jakým vláda schválila reformu penzijního systému, i s tím, že ji kabinet spojuje se zvýšením daně z přidané hodnoty na 20 procent a při té příležitosti prohlásil, že ministr dopravy Vít Bárta (VV) při páteční schůzce s jeho názory na reformu souhlasil. Bárta v pondělní sám uvedl, že případné zvyšování DPH je velmi zásadní ústupek strany VV vůči jejím koaličním partnerům.

Zástupci Věcí veřejných (VV), které jsou jednou ze tří stran koaliční vlády, v pondělí na jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) naléhali, že je nutné o důchodové reformě více diskutovat. Předseda VV Radek John k tomu dnes na tiskové konferenci uvedl: „Když dostáváme zpětnou vazbu od našich voličů, že považují věci z programu VV za nedostatečně projednané, máme přirozenou snahu dále jednat.“ Ministr financí a zároveň vůdce VV Vít Bárta po jednání prohlásil, že strana musela v něčem ustoupit. „V tom, že vyjmenované potraviny nebudou zatíženy deseti, ale od příštího roku 14 procenty."

"Hlavní hodnotou je pro mě, že jsme se dokázali dohodnout," shrnul výsledek dnešního jednání koaličních špiček jednání ministr financí Miroslav Kalousek.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    17.03.2011 9:15

    Nejlepší reklama pro budoucí penzijní fondy.http://ekonomika.idnes.cz/v-csob-neuhlidal-miliardy-ted-v-cnb-dohlizi-na-vsechny-banky-p44-/ekonomika.aspx?c=A110316_193133_ekonomika_abr
    Homo
  • pověsit
    10.03.2011 22:26

    Jediný řešení je jich pár pro výstrahu pověsit a snad pak dají trochu pokoj s tím cvičením co tady na nás zkoušejí. Bohužel nasranost ve společnosti není ještě tak velká, ale kdyby nám někdo před 20 lety řekl jak to tady bude vypadat, tak jsme je pověsili už tenkrát a každýho pro jistotu 2x. Hnus velebnosti!!
    Karel
  •  
    10.03.2011 19:56

    Čtu zdejší názory a je mi z nich špatně.Kolik nedůvěry ba přímo až nevraživosti vůči našim politikům z nich vyvěrá!!Fuj,hanba Vám,vy malověrní!Já zasloužilý důchodce této vládě fandím,fandím i presidentu Klausovi a doufám jen,že bude opět kandidovat,(proč by taky najednou projevoval ten náš tatíček tolik starostlivosti o chudý lid,není- liž pravda).Proto pravím,sláva Nečasovi i jeho vládě a hlavně pak veverkám(VV).PS,mě jen hej,já mám vystaráno,i když na druhé straně..no,ale komu by se tam chtělo,že jo.
    BOB
  •  
    10.03.2011 19:47

    Pokud jste zaměstnanci, které vlády zvyšovaly daně? Zatím mi od roku 2006: zrušili společné zdanění manželů (přišel jsem o několik desítek tisíc ročně). Zvýšili mi DPH z 5 na 9, potom na 10 a teď na 14 a napřesrok na 12% - tj. 4x tolik!! Zavedli další formu daní - různé poplatky. Zkrácení plnění z pojištění, které platím pořád stejně (např. 3 dny karence) a různé doplatky už v podstatě na všechno, vyšší daně z nemovitostí, plánují zrušení odpočtu úroků z hypoték. A výsledek? NIC. Rekordní deficity v celé historii ČR. Kde asi naši pravicoví ekonomové udělali chybu?
    sgt.Mike
    • soudruzi
      10.03.2011 23:06

      Chybu delas ty. Neberes v potaz deficity v desitkach mld pri neopakovatelnem hospodarskem rustu. Tato vlada zacala srazet deficit nekde kolem 170 mld. Zkus v koalicni vlade s jinymi stranami zlikvidovat 170 mld deficitu a nezvysit danove prijmy. A k tomu se snazit resit skryty deficit na duchodovem uctu. Realne jsi tak v pozici, kdy ti chybi asi ctvrtina rozpoctu. Na strane prijmu mas 1000 mld, ale potreboval bys zhruba 1250 mld. Proste se zilo na dluh a ted prisel nekdo, kdo ten dluh nehodla dale zvysovat. Jak bys postupoval ty?
      honza
  • Stará vesta
    10.03.2011 19:43

    Nejzábavnější na tom je sledovat, jak staré triky stále vždy znovu fungují. Občana nejprve k smrti vystrašíme jednotnou 20 % DPH, abychom ho následně uklidnili, že to vlastně nebude tak zlé, jak to být mohlo, kdybchom za něj všichni nebojovali. Je to až dojemné. Kdo čeká, že z těch prachů půjde koruna na "důchodovou reformu" měl by navštívit Chocholouška. To se všechno prožere pro stávající důchodce a na látání obří díry státního rozpočtu. Před volbama se dobře kváká o úsporách, ale když pak přijde na lámání chleba, je vždy nakonec snadnější provětrat občanovi šrajtofli. Chovají se tak všichni, ať si říkají pravice nebo levice. Rozdíl je jen v tom, které šrajtofle se provětrají více a které méně. Velebnosti, jdu blejt.
    Skeptik
    • Re: Stará vesta
      11.03.2011 9:17

      ale stara vesto prosim te nekecej takové bludy,i včera p. kalousek musel přiznat ,že přebytky na duch, účtě od roku 2003 byly přesunuty někam ,kdo vi kam,vi jen asi topol a jeho banda gauneru,cca 72mld kč,a to nemluvím o rozkrádání státního majetku ked předběžná výše je cca 1bilion kč.Prostě jsou to gauneři nejhrubšího zrna a nikdy!!! jim nešlo o lidi ,ale vždy jen o své blaho,prostě je nejvyšší čas s tím tady v této formě skoncovat.
  • Fraška
    10.03.2011 17:49

    Stačí 2 Klausovy vyjádření a během několika dnů je to úplně jinak. Zkuste pane prezidente ještě jedno prohlášení a DPH se nebude zvyšovat vůbec.
    L.H.
  • Jak to slušně nazvat?
    10.03.2011 17:40

    Amatérimus, diletantsví, neschopnost? Tady je vidět, že prostě zkouší, co občané vydrží. Ať mi nikdo nevypráví o koncepci či strategii. Vypadá to, že každou chvíli někdo z nich "vykřikne" nějaké číslo či nápad do pléna, ostatní se pro to "nadchnou" a bez jakéhokoli přemýšlení o důsledcích, dopadech a hlavně souvislostech to navrnou jako "reformu". Hlavní snahou pochopitelně je, získat co nejvíce do státního rozpočtu. Nejprve je nutno zabránit zlodějinám, odhalit a potrestat ty současné a minulé, definovat koncepci pro minimalizaci mandatorních výdajů a pak teprve lze začít uvažovat o reformě penzí. Když tak čtu, kolik peněz se nesmyslně utrácí na obraně, vnitru, u VZP, jaké odměny dostávají řadoví úředníci, jak nikdo za nic neodpovídá, tak je mi špatně.
    oh171
    • Re: Jak to slušně nazvat?
      10.03.2011 23:07

      Tak to vnimas ty, protoze nemas informace. Media projevuji naprostou neschopnost pravdive informovat. Misto toho hledaji nesmyslne hnidy.
      honza
      •  
        10.03.2011 23:38

        Dvakrát jsi tady někomu řekl, že buď nemá informace, nebo to špatně chápe. Škoda, že nenapíšeš, jaké informace máš Ty. Mě je z nich totiž taky zle (a je úplně jedno, jestli mají rudý nebo modrý kabát). Chápu ty Tvé počty o rozpočtu i o dluhu. Rád kývnu i na 20% DPH, ale ve slušné společnosti. Denně kdykoliv otevřu noviny, pustím TV, internet, denně se objeví nějaké info, kdo něco vytuneloval, kdo koho zkorumpoval, kdo podvedl, kdo si přihrál malou domů, kde jsme projeli nějakou arbitráž. Pořád dokola. Tohle musela být natolik bohatá země, že se o tom nikomu z nás možná ani nezdá.Na tohle mám přispívat? Viděl jsi někdy, že by nějaký vlivný úředník, politik, který byl usvědčený z podvodu, těžké korupce, třeba přišel o majetek? Ne jen odstoupit, ale i ujmu na majetku. Dokud se tady razantně nepřitvrdí, nikdy se nic nezmění a země se rozkrade nadobro.A mmch, nebejt medii, tak už je s námi amen dávno, protože gaunery by nezastavilo už vůbec nic (myslím seriozní media).
        Jaco
  •  
    10.03.2011 17:32

    Neuveritelny, musim rici ze promyslenost reforem, kdy se to muze zmenit ze dne na den, je obdivuhodny :-(
    Situs
    •  
      11.03.2011 8:21

      Honza prostě věří pořád. Já myslel, že politika ODS už postupně z bezmezné víry musela vyléčit všechny. ale není tomu tak.
      Marek Párek
    •  
      10.03.2011 23:42

      Je po třeba si ale uvědomit, že 90% novinářů a poslanců nechápe, co je to DPH ...:)
      db
Aktuální komentáře
06.05.2024
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)