Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna snížila Řecku úroky a odložila splatnost, navýší úvěrovou kapacitu EFSF

Eurozóna snížila Řecku úroky a odložila splatnost, navýší úvěrovou kapacitu EFSF

14.03.2011 8:39
Autor: ČTK

Eurozóna v sobotu na mimořádném summitu v Bruselu souhlasila se snížením úroků z úvěrů, které poskytla předluženému Řecku. Řekové rovněž dostanou více času na jejich splacení. Novinářům to řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Mezinárodní společenství Řecku přislíbilo úvěry v celkové výši 110 miliard eur. Eurozóna zároveň posílí reálnou úvěrovou kapacitu současného záchranného fondu (EFSF) na 440 miliard eur . Doposud činila "jen" 250 miliard eur.

Irsko, které rovněž získalo mezinárodní finanční pomoc, o snížení úroků žádalo také, ale neúspěšně. Mimořádný summit eurozóny totiž značně poznamenala roztržka mezi novým irským premiérem Endou Kennym a některými dalšími politiky.

Řecku by mohlo snížení úrokových sazeb znatelně ulevit. Eurozóna souhlasila se snížením úroků o jeden procentní bod, Atény tak budou čerpat mezinárodní pomoc výrazně laciněji než doposud a finanční prostředky získají ještě laciněji než na finančních trzích. Snížení může podle agentury AP úrok u finanční pomoci pro Řecko dostat na průměrných zhruba 4,2 procenta.

Řecká vláda navíc získala na splacení úvěrů celkem sedm let na místo původního 3,5 roku. Podle dřívější dohody Řecko dostalo nouzové půjčky k dispozici do roku 2013, pak musí začít splácet. O finanční pomoc vysoce zadlužené Řecko požádalo EU a Mezinárodní měnový fond (MMF) loni v květnu poté, co mu kvůli ztrátě důvěry investorů úroky z nových dluhopisů začaly stoupat do neúnosné výše.

Irský premiér Kenny svým voličům slíbil, že u finanční pomoci vyjedná nové podmínky, aby Irsko v příštích letech tolik nezatěžovaly. Někteří evropští politici, především Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová, ovšem výměnou za zmírnění podmínek žádali zvýšení irských daní pro firmy, které jsou na evropské poměry velmi nízké.

"Takže vy po nás chcete, abychom se vzdali milionů, ale o daních se vůbec nehodláte bavit," rozčiloval se francouzský prezident podle internetového serveru EUobserver.

Růst daní irský premiér razantně odmítl a následně zablokoval dohodu o některých opatřeních, která mají v budoucnosti zlepšit konkurenceschopnost Evropské unie a jsou obsažené v takzvaném paktu pro euro. Unijní prezident Herman Van Rompuy na závěrečné tiskové konferenci uvedl, že Irsko nesplnilo podmínky pro případné snížení úroků či odložení splatnosti. Podle něj jednou z podmínek bylo "konstruktivní zapojení" do tvorby paktu.

Slovní "přestřelku" během jednání lídrů členských států eurozóny novinářům potvrdila i slovenská premiérka Iveta Radičová. "Vůči Irsku byl požadavek na v podstatě zvýšení daňových sazeb, což pan irský premiér odmítl, a reakce na to byla, že nebude ani změna splatnosti dluhu... Toto bylo vážné, tehdy jsme i na delší čas přerušili jednání," uvedla.

Irsko si loni v listopadu vyjednalo od MMF a Evropské unie finanční pomoc v objemu 67,5 miliardy eur kvůli výdajům na sanaci ztrátových bank. Úrok, který má Irsko u záchranných půjček platit, je průměrně 5,8 procenta.

Pro EFSF členské země eurozóny vyčlenily 440 miliard eur ve formě záruk. Avšak kvůli zachování výhodného ratingu reálná úvěrová kapacita tohoto fondu činila "pouze" zmiňovaných 250 miliard eur.

"Nebudeme to dělat věčně. Toto opatření je stejně jako všechna naše mimořádná opatření dočasné," uvedl šéf ECB Jean-Claude Trichet. Pondělní údaje ukázaly, že banka minulý týden žádné vládní dluhopisy nenakoupila, upozornila agentura Reuters.

EFSF by měl být v roce 2013 vystřídán stálým záchranným mechanismem (ESM), u něhož eurozóna podle dohody počítá s částkou 500 miliard eur, řekla slovenská premiérka Iveta Radičová.

Dohoda také podle unijního prezidenta Hermana Van Rompuye umožní fondu nakupovat na primárních trzích vládní dluhopisy zemí, které z něj budou chtít čerpat.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data