Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdroje: Merkelová odloží prodloužení životnosti jaderných elektráren v Německu, akcie E.ON a RWE padají až o 6 %

Zdroje: Merkelová odloží prodloužení životnosti jaderných elektráren v Německu, akcie E.ON a RWE padají až o 6 %

14.03.2011 13:22, aktualizováno: 14.3. 14:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Akcie německých energetik E.ON a RWE na burze ve Frankfurtu padají až o 6 % či 5,4 % v reakci na zdroje z blízkosti německé vlády uvádějící, že německá kancléřka Angela Merkelová dnes vystoupí a oznámí odklad prodloužení životnosti jaderných elektráren v Německu. Zřejmě tak skutečně přijde pozastavení rozhodnutí učiněného v minulém roce, jak již naznačil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Německá vláda reaguje na nynější problémy jaderných zařízení v Japonsku poničeném zemětřesením a tsunami. Propad akcií E.ON je nejhlubší od května 2010, akcie RWE ztrácejí nejvíce od 24. února.

Zdroje Focus Online uvedly, že Merkelová o kroku rozhodla již po včerejší poradě s jejími poradci a oficiální prohlášení spolu s požadavkem na přezkoumání bezpečnostních standardů přijde dnes.  Merkelová se má k této otázce vyjádřit na tiskové konferenci ohlášené na 16:00. Podle německých médií již Merkelová nechala krok schválit vedením své Křesťanskodemokratické unie (CDU). V získaném čase má být prověřena bezpečnost všech 17 jaderných reaktorů v zemi s ohledem na aktuální poznatky z Japonska.

Kabinet kancléřky Angely Merkelové se kvůli rozhodnutí prodloužit život jaderným elektrárnám v Německu dostal pod velký tlak opozice i veřejnosti, která většinově s oddálením odstavení německých jaderných elektráren nesouhlasí. Kvůli obavám z možného opakování japonského scénáře v Německu žádají tamní odpůrci jádra okamžité zastavení provozu v nejstarších elektrárnách.

Slib Merkelové prověřit bezpečnost všech 17 nukleárních reaktorů v zemi dnes zopakoval také Westerwelle. "Potřebujeme novou analýzu rizik," prohlásil šéf koaličních svobodných demokratů (FDP), podle něhož by to měla provést komise nezávislých expertů. Westerwelle přitom dodal, že si umí představit dočasné pozastavení prodloužení životnosti německých jaderných zařízení. Ta mají podle loňského rozhodnutí vlády a parlamentu fungovat v průměru o 12 let déle, než bylo dříve plánováno. Vyjádření kancléřky k této otázce se čeká odpoledne.

Jakýkoli zásah do délky životnosti německých jaderných zařízení musí schválit obě komory německého parlamentu. Prodloužení začalo platit od 1. ledna letošního roku, odpůrci jádra se ho ale chystají napadnout u německého ústavního soudu.

Kvůli neštěstí v Japonsku a poškození tamních jaderných elektráren se otázka využívání jádra stala v Německu znovu tématem číslo jedna. Důvodem jsou i blížící se zemské volby v Bádensku-Württembersku, tradiční baště Merkelové křesťanských demokratů (CDU). Předvolební průzkumy tam vládnoucí koalici CDU a FDP dávají zhruba stejné šance jako levicové opozici, která žádá odklon od jádra. Hlasovat se bude 27. března. Pokud v něm vládní strany neuspějí, nevylučují odborníci zásadní otřesy na německé politické scéně.

Ministryně životního prostředí Bádenska-Württemberska Tanja Gönnerová dnes připustila, že pokud tamní elektrárny bezpečnostními testy neprojdou, mohly by se odpojit ze sítě ještě před volbami. Tamní zařízení zkoumají již ode dneška inspektoři vyslaní zemskou vládou. Souběžně s volbami v Bádensku-Württembersku se na konci března konají také zemské volby v Porýní-Falcku. O týden dříve budou o složení regionálního parlamentu a vlády rozhodovat obyvatelé Saska-Anhaltska.

V Bruselu se v úterý v reakci na potíže s japonskými jadernými elektrárnami po pátečním ničivém zemětřesení uskuteční mimořádná schůzka expertů členských zemí na jadernou energetiku. Rakousko mezitím zopakovalo požadavek, aby středoevropské jaderné elektrárny prošly testy odolnosti. "Ke zhodnocení situace v Japonsku a také obecného stavu připravenosti v rámci Evropské unie komisař (Günther) Oettinger svolal koordinační schůzku na úterý 15. března," řekla mluvčí komise Pia Hansenová. "Bude to otevřená debata," doplnila další z mluvčích komise Helen Kearnsová. „Půjde o kontrolu bezpečnosti," dodala. Jaderné elektrárny má nyní 14 z 27 států EU.

Prověřit všechny jaderné reaktory v zemi nařídila podle agentury AP dnes indická vláda. Podle premiéra Manmóhana Singha mají tamní úřady a státní energetická společnost provést testy, zda zařízení vydrží velkou přírodní katastrofu jako zemětřesení nebo cunami. Švýcarská vláda zase odložila schvalování plánů výstavby nových jaderných elektráren do doby, než budou vyšetřeny výbuchy vodíku v japonských nukleárních zařízení.

(Zdroj: Bloomberg, Focus Online, AP, DPA, WSJ, CNBC, čtk)


Váš názor
  • to by naopakčezu mohlo
    14.03.2011 14:21

    pomoci, jelikož jádro Temelínu bude úplně Nové a Němci budou moci kupovat elektřinu od nás...I kurz) jim dáme lepší
    ZUZKA
  •  
    14.03.2011 14:08

    to všechno proto, že Německo a vlastně cela Evropa leží na zlomu litosférických desek, zemětřesení tu máme na denním pořádku a na Šumavě začne každou chvíli Plechý chrlit lávu.
    •  
      14.03.2011 21:54

      jnd-naprosto trefné.Bohužel.
      karel777
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y