Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nelineární doba

Nelineární doba

16.03.2011 15:50

V běžném životě jsme zvyklí uvažovat v lineárních závislostech. Mám na mysli velmi jednoduché pravidlo, které je použitelné v devadesáti devíti celých devíti procentech situací, se kterými se setkáváme. Sešlápnu-li plynový pedál o jeden centimetr, zvýší se otáčky motoru, řekněme, o sto otáček. Sešlápnu-li jej o dva centimetry, otáčky se zvýší o dvě stě. Nebo jinak. Beru sto korun za hodinu, odpracoval jsem deset hodin, dostanu tedy tisíc korun. Podobně bychom mohli pokračovat donekonečna. Děti v základní škole se tuto poučku učí jako jednu ze základních výbav pro praktický život ve formě trojčlenky. Vzhledem k tomu, že je náš život přehlcen podobnými linearitami, máme tendenci toto pravidlo zobecňovat na veškeré děje, které probíhají v našem okolí. Nic však není dále od reality než takové zjednodušení. Tyto a podobné myšlenky se mi honily hlavou, když jsem pozoroval na videu kusy nevinně modrobílé Fukušimské elektrárny rozmetané výbuchem do všech světových stran. Atomová elektrárna jako systém naprosto nezapadá do našeho zjednodušeného lineárního světa.

Díky tragickým událostem vyšlo najevo, že Japonsko je naprosto nepostradatelný článek dodavatelsko-odběratelského řetězce v elektronickém průmyslu. Není mobilního telefonu, stolního počítače a jiného elektronického zařízení, aby v něm nebylo něco vyrobeno na japonských ostrovech. Firmy, které tyto součástky produkují, mají vesměs své vedení v Tokiu, které je vzdáleno dvě sta padesát kilometrů od hořících elektráren. Déle trvající chaos v hlavním městě v důsledku radioaktivního ohrožení by tak mohl způsobit chaos v dodávkách oněch důležitých součástí, což by ve svém důsledku mohlo vést ke kolapsu počítačových sítí, na nichž je závislý hladký chod všeho důležitého pro náš život. Teď možná přeháním, ale jak je vidět, při troše fantazie máme příklad nelinearity, kdy malá změna počáteční podmínky způsobí ve svém důsledku celosvětovou katastrofu. Ochranná bariéra, která by počítala s přílivovou vlnou ne šest metrů, jako v případě Fukušimy, ale s vlnou například dvacet metrů by jistě vyšla levněji, než nynější náklady spojené s evakuací lidí, poklesem HDP a všemi ostatními důsledky, které Japonsko ještě čekají.

Jaderné elektrárny ani mezinárodní trhy nejsou lineárními systémy a příslovečné mávnutí motýlího křídla může mít za následek nepředstavitelné změny. Přesto se nás denně snaží o opaku přesvědčovat plejády analytiků a odborníků. Energetik vesele bagatelizuje fukušimskou situaci, ekonom kreslí své regresní křivky a oba se snaží nás oblbnout svou ideou lineárního světa. Lineární svět je totiž jednoduchý a naplňuje nás přesvědčením, že máme osud ve svých rukou. Stačí přece změnit parametry o několik procent a jiné parametry se změní taktéž o několik procent a vše je najednou lepší, krásnější a pohodlnější. Proto jsme tak ochotni této ideji uvěřit. Alternativou je totiž pouze život plný nečekaných událostí, nepříjemných překvapení a nejistot.


Váš názor
  •  
    17.03.2011 8:57

    Líbí se mi přirovnání jaderné hrozby pro desítky milionu lidí k mávnutí motýlího křídla.
    M
    •  
      17.03.2011 21:14

      Vážený pane Vaškovici, s linearitou v ekonomice jste otevřel pandořinu skříňku. Zdá se mi totiž, že význam nelineárních jevů je v ekonomickém vidění světa zcela podceňován. Už proto, že se tím vlastně nikdo nezabývá. Například ve fyzice začíná takzvaný Pauliho výklad kvantové mechaniky tvrzením, že systém je popsán lineárním stavovým vektorem. Na dotaz proč lineárním, je Pauliho perutná odpověď "Protože jinak by to nešlo počítat". Tím Pauli ovšem přiznívá hranice, které se doposud s teoretickou fyzikou vlečou. Svět totiž lineární není, protože je selfkonzistentní, což není vlastnost lineárních systémů. My ale neumíme mysle jinak, než lineárně. A proto jsme stále překvapováni. Mohl by mne, neznelce, někdo nevést na nějaký zdroj informací, jak se ekonomika s tímto, jak z článku patrno zcela praktickým a konkrétním problémem vyrovnává?
  • nelinearni zpravy patrie
    17.03.2011 4:48

    patria: Fed uvedl, že kvůli dnešní volatilitě na trhu ruší na dnešek plánovaný odkup dluhopisů (Bloomberg) bloomberg: March 16 (Bloomberg) -- The Federal Reserve Bank of New York rescheduled plans to buy Treasury debt today because of “market volatility.” The purchases will close at 12:05 p.m. New York time, the Fed bank said in a statement on its website. The Fed was scheduled to buy $5.5 billion to $7.5 billion of debt maturing from March 2015 to August 2016, with the transaction to close at 11 a.m. New York time. To contact the editor responsible for this story: Dave Liedtka at dliedtka@bloomberg.net kde asi soudruzi z patrie udelali chybu?
    Azb
  • ales.muller@o2active.cz
    16.03.2011 20:17

    To co se nám jeví jako lineární svět je jen malý kousek na křivce, řekl bych taková malá tečna, či spíše tečnička :-) Rád bych také přidal svůj oblíbený model a toje vývoj ve tvaru křivky S. Nejprve je to malý pokrok, téměř lineární, pak se křivka prudce zdvihá nahoru, roste tměř exponenciálně, poté se růst začne zpomalovat, přijde exponenciální útlum a pak je to opět téměř lineární velmiomalů růst, nebo i žádný růst. např.pro nasycenost trhu spotřebními předměty to platí téměř perfektně. Svět je zajímavé místo k životu, al eněkdy je to nápor na nervy.
  • Katastrofy
    16.03.2011 18:30

    Pane Vaškovici, v průmyslu jsou katastrofy běžné. A každá katastrofa je zdrojem poučení a zlepšení technologie. Zažil jsem třeba několik explosí ve výrobně trhavin v Semtíně. V žádném případu to ale neznamenalo, že se s výrobou trhavin skončí. Vedlo to jen ke zlepšení technologickýách a bezpečnostních opatření . Po Černobylu je Fukušima velkým krokem kupředu. V Černobylu nebyla zastavena štěpná reakce, a proto bylo tolik a velice nebezpečných emisí a radiací. Ve Fukušimě se již podařilo včas reakci zastavit a problém je nyní jen s uchlazením reaktorů. Právě na štěstí je nablízku vody dost. Je třeba uznat, že přes ohromnou sílu zemětřesení a tsunami jsou atomvé elektrárny překvapivě relativně co se týče radiančních rizik ještě v dobrém stavu. Všechna čest Japoncům. Neeskalujme proto zbytečně paniku.
    Beránek
    • Re: Katastrofy
      17.03.2011 7:28

      Az na svete bouchne ne jedna ale par JE, tak pochybuji, pokud nekdo zbyde, ze bude mit naladu a potrebu tuto technologii zlepsovat...
      hm
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data