Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vrací se zemní plyn po letech poklesů opět na výsluní? Situace v globální jaderné energetice tomu nahrává (+ seznam možných akvizičních cílů)

Vrací se zemní plyn po letech poklesů opět na výsluní? Situace v globální jaderné energetice tomu nahrává (+ seznam možných akvizičních cílů)

22.03.2011 16:00
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Zemní plyn se dostává zpět na výsluní, když konkurenční zdroje ztrácejí svou atraktivitu. Vážné problémy na jaderných reaktorech v Japonsku přinesly nové obavy z bezpečnosti jaderné energie. U uhlí, jakožto zdroje energie pro elektrárny, se zase čím dál více hovoří negativně ve spojitosti s globálním oteplováním.

Cena zemního plynu se v posledních dvou letech pohybuje relativně nízko, především díky novým nalezištím a díky zlepšujícím se technologiím při těžbě a samotném využití této komodity. V tuto chvíli je ještě příliš brzy s jistotou říci, zda katastrofální události v Japonsku odkloní svět od atomové energie a povedou k dramatickému nárůstu poptávky po zemním plynu. Rovněž je obtížné s určitostí tvrdit, zda představitelé rozhodující o nukleární energii jenom populisticky reagují na obavy veřejnosti. Přesto při očekávaném dvojciferném růstu poptávky po energii v nadcházejících dekádách, očekávají analytici nový boom u spotřeby plynu.

Lawrence J. Goldstein, ekonom z Energy Policy Research Foundation, říká: „Podtrženo sečteno, když porovnáte potenciální zisk a riziko, vychází zemní plyn jako vítěz“. Finanční trhy tento obnovený zájem o plyn již začaly započítávat. Od katastrofy v Japonsku propadly ceny uranu o 30 %, zatímco ceny zemního plynu v Evropě a USA vzrostly přibližně o 10 %.

Představitelé některých zemí včetně Číny, Německa a Finska uvedli, že přehodnotí svou nukleární politiku. Dokonce i některé elektrárny uvažují, zda nevyužít zemní plyn jako stabilní zdroj energie. Šéfové elektráren se v posledním období báli především vysoké volatility cen plynu. Podle ředitele společnosti Exelon, která je největším provozovatelem atomových elektráren, by se tato situace mohl změnit. John Rowe z Exelonu uvedl, že výstavba jaderného reaktoru by mohla být nepřiměřeně nákladná, zatímco nové limity na emise uhlíku by mohly vyžadovat vysoké investice do technologií snižující tyto emise v uhelných elektrárnách. Proto se J. Rowe domnívá, že elektrárny budou postupně přecházet k zemnímu plynu. Okamžitým trhem pro zemní plyn by nyní mohlo být Japonsko, které bude hledat náhradní pohon při vyřazení některých svých jaderných elektráren. 

Za vítěznou alternativu vůči jaderné energii označují zemní plyn také analytici JP Morgan. Vyšší závislost na uhlí při produkci elektřiny totiž banka do budoucna nevidí jako možnou volbu kvůli emisím, zatímco obnovitelné zdroje mají svá omezení – „vodní elektrárny v podobě omezených zdrojů v rozvinutém světě, solární elektrárny jsou drahé a větrné příliš nespolehlivé.“

Server Stockpickr s ohledem na atraktivitu zemního plynu pro energetický mix velkých utilit začal spekulovat i o možných akvizicích v tomto sektoru. Exxon Mobil již takovouto akvizici provedl loni v podobě převzetí XTO Energy za 31 miliard dolarů. Letos by se o získání některé z firem v sektoru zemního plynu podle analytiků serveru mohly snažit společnosti jako Chevron, ConocoPhillips, BP, Total, Occidental nebo Petrobras. Možnými akvizičními cíli by mohly být následující firmy (v závorce tržní kapitalizace): 

• Apache (43 mld. USD)
• Anadarko (38 mld. USD)
• Devon Energy (38 mld. USD)
• Chesapeake (20 mld. USD)
• Noble Energy (16 mld. USD)
• Southwestern Energy (13 mld. USD)

(Zdroj: CNBC, JP Morgan, Stockpickr)


Váš názor
  •  
    22.03.2011 22:49

    ja mam s US plynom zle skusenosti. vysoka produkcia a obrovske contango pocas sezonnych prechodov. taketo lakania na plyn sa objavuju pravidelne, ale este si rok treba dat s plynom pokoj a bezpecny nastroj na long nie je. plynari su uz dost vysoko.
    edy
  • MILIONARI pojdme
    22.03.2011 17:06

    PLYNARI - Kdo se chce stat milionarem at investuje do CMZPF.PK - nebo na Torontske burze CMT. http://www.comptonpetroleum.com/ Sice vysledky spatne a riziko vysoke, ale potencial stejne tak obrovsky. Ja mam nakoupeno :-) http://money.cnn.com/quote/quote.html?symb=CMZPF
    VSE LIMITED
    • Re: MILIONARI pojdme
      22.03.2011 17:55

      V porovnani s historickymi hodnotami to vypada lakave. Sledujes tuto spolecnost delsi cas? Good luck.
      Sunny
      • RISK je zisk... HOLD AND HOLD AND HOLD nutne.
        23.03.2011 9:07

        CMT Sleduji cca 3 roky. Zil jsem v Edmontonu kratkou dobu v naftarske rodine a tak mam trochu vztah k oblasti a sleduji ji. Nikdy jsem do ni neinvestoval po znamych problemech na trhu s plynem. Nastesti jsem se nechytl v te dobe pred padem. Nyni si myslim, ze je cas to zkusit. Je jasne, ze jde o LONG a to v obou vyznamech slova - drzet na vzestup a drzet dlouho. CMT ma uchylne pomery P/E P/S P/B P/CF... Samo to neni vsechno co o spolecnosti rozhoduje (o jeji akciove a celkove uspesnosti) ale... Podivej se na blog naftarkeho investora EV38 - je odtamtud a zajimave pise o celem OIL & GAS INDUSTRY v Kanade. Ja jdu s nim... http://ev38.blogspot.com/ Ty jeho Quarterly souhrny jsou duvod proc jdu do CMT.
        VSE LIMITED
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m