Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyšetřování velkých bank kvůli manipulaci se sazbami Libor nabírá na rozměru, přidal se zájem Britů o Barclays

Vyšetřování velkých bank kvůli manipulaci se sazbami Libor nabírá na rozměru, přidal se zájem Britů o Barclays

25.03.2011 13:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Vyšetřování manipulací se sazbami LIBOR, které jsou určující pro trh derivátových a dluhopisových instrumentů za více než 350 bilionů amerických dolarů ze strany americké komise pro cenné papíry SEC, amerického ministerstva spravedlnosti, komise pro obchodování s deriváty, japonského regulátora a nově také britského regulátora nabírá na rozměru. Jako první jej ve výroční zprávě za rok 2010 potvrdila švýcarská banka UBS. V dokumentu musela přiznat, že „v minulosti“ obdržela předvolání od SEC k podání vysvětlení, týkajícího se vyšetřování, zda se UBS sama, nebo ve spolupráci s další stranou, nepodílela na manipulaci se sazbami LIBOR. „Banka UBS zahájila interní vyšetřování a plně spolupracuje s vyšetřovateli,“ uvedla UBS ve zprávě. Novým terčem značného zájmu britského regulátora je banka Barclays, dalšími vyšetřovanými finanční domy jsou německá Deutsche Bank a americké banky Citigroup, Bank of America či JPMorgan Chase & Co.

Sazby LIBOR jsou stanovovány denně britskou bankovní asociací BBA a propočet je založen na datech přicházejících od panelu bank. Ty poskytují údaje pro propočet, za kolik je možné si půjčit zdroje na různé období v různým měnách. Platnost LIBOR sazeb utrpěla právě v průběhu finanční a následné ekonomické krize, kdy se jejich vypovídací schopnost značně snížila ruku v ruce s obrovskou nedůvěrou na mezibankovním trhu, který v zásadě zastupovaly centrální banky, jelikož banky si nebyly kvůli nečitelnému zdraví protějšků půjčovat napřímo. Pokud by vyšetřování ukázalo, že sazba Libor byla záměrně stanovována na nižších úrovních, než měla být, ve zkratce by to znamenalo, že banky a investoři byli připraveni o značné objemy úrokových příjmů. Prospěch však měli naopak ti, co si peníze vypůjčili.

Vyšetřování může být z dalších, která přicházejí s časovým zpožděním. Již v březnu roku 2008 varovala banka pro mezinárodní platby BIS, že některé banky reportují výpůjční náklady nepravdivě, aby maskovaly své problémy s financováním na mezibankovním trhu (či si naději na takové financování zvýšily). Asociace BBA tři měsíce poté reagovala zvýšením počtu reportujících bank, vstupujících do propočtu LIBOR. Data Bloomberg ukazují, že UBS, které náklady na zajištění proti selhání vzrostly mezi červencem 2007 a dubnem 2008 na více než devítinásobek a která odepsala přes 38 mld. USD ztrát, kótovala výpůjční náklady v amerických dolarech po 85 procent dní v rámci této periody. Tim Bond z Barclays Capital již v květnu 2008 připustil v Bloomberg TV, že banky reportují BBA „příznivější“ čísla proti realitě, aby odvrátily problémy se získáváním zdrojů financování.

(Zdroj: Bloomberg, Bloomberg TV, UBS, Barclays, čtk)

LIBOR, plným názvem London Inter Bank Offered Rate, je londýnská mezibankovní úroková sazba, za kterou si banky navzájem poskytují úvěry na londýnském mezibankovním trhu. Její použití je referenční, v podobě vyjádření nákladů například "1,00 procenta nad 12měsíční sazbou LIBOR". Konkurečním produktem k sazbám LIBOR poskytovaným Britskou asociací bankéřů (BBA) na základě kotací u 16 bank sídlících v Londýně je v případě Euro Libor sazba Euribor, vypočítávaná Evropskou bankovní federací (EBF) na základě údajů od 57 evropských bank.


Váš názor
  •  
    25.03.2011 15:15

    Zajímalo by mne kdy se SEC zbudí a začne řešit obchody na burze. Poněvač v závislosti na katastrofických zprávách s 90% trh roste např. včera ( pouze bych chtěl odborníky uvědomit, že makrodata nebyla v žádném případě úžasná, jak tvrdil analnik s AFT nebo jak se jmenují… Katastrofa s Portugalska ve formě neochoty splácet dluh, kdy Portugalští zákonodárci se vyslovili NE pro škrty ve státním rozpočtu - následná demise premiera. Také došlo k opětovnému zhození ratingu Portugalska, ale Portugalci nebili jediní. Pecku dostali i Španěle, konkrétně šlo o 30bank, kterým udělili tuším moodys sníženi ratingu. Když Irsko dementovalo své HDP 0.6% za Q4 přičemž se čekalo 1.4% A to že US trhy táhl nasdaq respektive celej trh po dobrých HV dvou firem tak k tomu se vyjadřovat raci nebudu, když se podíváte na jejich objem obchodu a cenu zároveň… ? Pravda poněvač kucí ( přesně ti co jsou namočeni v kauze Libor) vytáhli djia nejvíc za par obchodních dnů ze známé trojce a nasdaq za poslední týden v růstu zaostával tak ho nakoply toď vše. Koukejte schválně na dnešní obchodní den co se bude dít. HDP USA se čekalo 3% zveřejnili 3.1% a už tady máme výrok ze HDP rostlo nejrychleji za posledních 5let. Ale to že předchozí Q museli HDP zrevidovat s 3.4% na myslim 3% a zveřejnilo se 2.8% tak to nikoho ….) Tak jsme chtěl ukázat jak to umí v USA :( :(
    fackaprosec
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m