Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E15: ČEZ přenechá holdingu EPH uhelný kontrakt v Chvaleticích na 2,3 mil. tun ročně

E15: ČEZ přenechá holdingu EPH uhelný kontrakt v Chvaleticích na 2,3 mil. tun ročně

31.03.2011 8:25
Autor: ČTK

Energetický a průmyslový holding skupin PPF, J&T a Daniela Křetínského získá podle deníku E15 další silnou zbraň pro boj na energetickém trhu. Polostátní gigant ČEZ (894,9 CZK, -0,01%) přenechá EPH dlouhodobý hnědouhelný kontrakt v Elektrárně Chvaletice, díky němuž bude mít holding k dispozici v průměru 2,3 milionu tun uhlí ročně ze Severočeských dolů. Dohodu oznámil ředitel výroby ČEZ Vladimír Hlavinka na lednovém setkání se zaměstnanci Chvaletic, píše dnešní E15.

"Dokud transakce neproběhne, nebudeme nic komentovat," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "Výměna aktiv potrvá měsíce a podléhá schválení antimonopolního úřadu, do té doby je předčasné cokoli komentovat," dodal ředitel komunikace EPH Martin Maňák. K vypořádání by podle něj mohlo dojít nejdříve v létě.

E15 píše, že směnu aktiv dohodl ČEZ s EPH a další energetickou společností Dalkia již na konci minulého roku. Podle dohody získá EPH Chvaletice a 47 procent Pražské teplárenské výměnou za Energotrans s dlouhodobým kontraktem na dodávky tepla do Prahy a rozvody tepla v severních Čechách. Otázkou zůstávalo, kolik ČEZ přibalí uhlí. Transakce se odehrává v situaci, kdy mnoha teplárnám končí dlouhodobé kontrakty, důležitým nástrojem při průniku na teplárenský trh je tak i zajištění suroviny pro vlastní zdroje. EPH dlouhodobě usiluje o koupi jedné z nejziskovějších tepláren v Česku - Plzeňské teplárenské, která bojuje s nedostatkem hnědého uhlí a hledá partnera, jenž ho může poskytnout.

"Absence dlouhodobého kontraktu rozhodně není překážkou pro zájem EPH," řekl E15 Maňák. Křetínský už v tisku připustil, že je ochoten přesunout část uhlí z ostatních zdrojů, které holding provozuje. Potřebnou surovinu by tak mohl stáhnout i z Chvaletic.

Směna Chvaletic je z hlediska ČEZ logická, pokračuje E15 s tím, že Chvaletická elektrárna je jednou z nejdražších, které provozuje. Prodejem sníží ČEZ emise, ziskem Energotransu pak získá čas na výstavbu ekologičtější paroplynové elektrárny v Mělníku. Nový majitel bude muset ve Chvaleticích investovat stamiliony korun, aby zdroj splnil přísnější ekologické limity, které nařizuje unie po roce 2016.

EPH zatím rezolutně odmítá, že by elektrárnu v roce 2015 zavřel. Pokud se tak stane, získá miliony tun volného uhlí, které může použít v boji se znepřátelenými těžaři z Czech Coalu. Ani Czech Coal se totiž netají zájmem o teplárnu v Plzni. "Skupina Czech Coal předložila nabídku na dodávky uhlí i případnou strategickou spolupráci," potvrzuje mluvčí Gabriela Sáričková Benešová.

Pro EPH je potenciálně výhodné sloučit teplárnu s Plzeňskou energetikou, kterou už vlastní. Jaká "nevěsta" teplárnu získá, musí rozhodnout majoritní vlastník, město Plzeň. Chvaletické uhlí může EPH navíc posloužit i jako záloha při jednání o novém kontraktu pro Elektrárny Opatovice. Do nich Czech Coal dodává 1,83 milionu tun uhlí ročně a kontrakt končí v roce 2015. Křetínský připustil, že pokud nezíská surovinu od Czech Coalu za "rozumnou tržní cenu", některé zdroje budou muset přejít na plyn, uzavírá E15.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data