Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chování hedgeových fondů jako nápověda k dlouhodobě zajímavé investici?

Chování hedgeových fondů jako nápověda k dlouhodobě zajímavé investici?

31.03.2011 17:43
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Mít přehled o tom, do kterých titulů se soustřeďuje zájem ze strany hedgeových fondů jako klíčových institucionálních hráčů na finančním trhu, může být přínosnou nápovědou pro výběr vlastní více či méně výnosné, avšak zejména dlouhodoběji laděné investice. Má však svá omezení, podobně jako jiné „zpětně hledících“ reporty, analogicky sledování dosavadní dividendové výnosnosti titulů, největších růstů (minulé výkonnosti) či poklesů (na zajímavé nákupní úrovně?) Kde vzít data, pokud se rozhodneme tuto nápovědu sledovat?

Průmysl hedgeových fondů nabral od počátku tisíciletí na objemu zhruba čtyřnásobně. Aktiva pod jejich správou narostla z řádově 540 miliard dolarů v roce 2001 na více než dva biliony dolarů nyní. Síla tohoto objemu na finančním trhu vede proto nejen jednotlivce, ale především velké brokerské společnosti ke sledování jejich chování. Hedge fondy patří do popředí vlny institucionálních investorů, zaujímajících tržní pozice před jejich zbytkem a před retailem. Shodne-li se tedy několik největších z nich na analogických pozicích na trhu, stojí za to toto chování sledovat.

Goldman Sachs monitoruje chování více než 700 hedge fondů s aktivy přesahujícími nyní 1,2 bilionu dolarů (tedy cca 60 % „trhu“). Investice fondů sestavují do seznamu „hedge fond VIP positions“ s kvartální periodou zveřejňování. Jde o seznam padesátky amerických akcií, které se řadí k nejvíce drženým ze strany desítky nejsilnějších akciových hedge fondů. Na konci roku 2010 první pětku obsadily s uctivým přehledem Apple (79% zastoupení), následován Citigroup (49 %), Microsoft (48 %), JPMorgan (47 %) a Google s Pfizer (40 %). Tento report je dostupný dalším institucionálním hráčům trhu (a částečně s mírným zpožděním uvolňován do médií).

Privátní investoři mohou sledovat chování hedge fondů skrze jejich hlášení americké komisi pro cenné papíry SEC (známé jako 13-Fs). Obvyklé je hlášení 45 dní po konci každého čtvrtletí. O určitém trendu si lze udělat obrázek jejich kvartálním porovnáváním (viz investice Paulson fondů, Sorosových fondů, Berkshire Warrena Buffetta po čtvrtletích…). Omezením je nehlášení pozic v oblasti derivátů, tedy opcí, swapů či futures. Zejména neodhalí potenciálně velmi užitečnou informaci o zajišťovacích nástrojích fondů (čím se jistí a proti jakým rizikům). Ne vždy tedy, zejména při napjaté situaci na trhu, toto hlášení poskytne informaci o obou stranách téže mince=plném obchodu či pozici.

Povědomí o držení určité akcie masivně hedge fondy může na druhé straně také napomoci při očekávání její vysoké volatility v případě šoků na trhu. Například krize roku 2008 přiměla hedge fondy pod tlakem jejich snahy o záchranu prodávat akcie ve snaze rychle získat finanční zdroje. Tyto prodeje se tak často týkaly kvalitních a vysoce likvidních titulů. Goldmanů „hedge fond VIP positions“ seznam tak ve druhé polovině roku 2008 ztratil 41 procent proti poklesu trhu na úrovni indexu S&P 500 o necelých 30 procent.

Do čela nejsilnějších amerických hedge fondů patří Paulson & Co., Soros Fund Management a Baupost Group, doplněny o Appaloosa Management a Persing Square Cap. Management.

Paulson spravuje 35 mld. USD aktiv (trojka trhu USA) a v roce 2007 dosáhl nejvyšší výnosnosti mezi konkurencí sázkami na pokles trhu hypoték (a nemovitostní trh jako celek). V roce 2008 své protisměrné sázky zopakoval vůči finančnímu sektoru. V úvodu roku 2009 fondy nastoupily do zlata jako zajištění proti inflaci a ztrátě hodnoty dolaru. Na dně trhu poskytl nouzové investice vybraným finančním institucím (bankám). Jeho stávající investice zahrnují zlatý fond SPRD Gold Trust, AngloGold či akcie Bank of America a Citigroup.

SPDR Gold Trust nalezneme také mezi top investicemi Sorosových fondů Soros Fund Management. Spravují 28 mld. USD a jsou v USA čtyřkou trhu. „Proslavily“ se zejména sázkou na devalvaci britské libry v roce 1992 s výdělkem tehdejší jedné miliardy dolarů. Sledování Sorosových akciových pozic je složitější, neboť jich fond zaujímá kolem osmi stovek, dle dat Goldman Sachs.

Klarmanova Baupost Group je zajímavá jeho přístupem podobným Warrenu Buffettovi. V případě, že není schopen najít zajímavou investici v aktuálním prostředí, nebojí se držet hotovost. Na konci roku se dokonce fond rozhodl navrátit část investic investorům, protože trh dle něho nenabízel dostatek zajímavých příležitostí. Na konci roku 2010 jeho nejsilnějšími akciovými pozicemi byly firmy ViaSat, News Corp. či Theravance.

Appaloosa Davida Tempera, spravující 15 miliard dolarů, dosáhla návratnosti zhruba 100 procent v roce 2009 díky sázce na Citigroup a Bank of America. Největší americké akciové pozice konce roku 2010? Opět: Citi, Bank of America, Pfizer.

Bez zajímavosti není ani například Pershing Square Capital Management Billa Ackmana. Jde o menší (pod správou 9 mld. USD), ale dravější fond. Ackman již v roce 2007 varoval před pádem Ambac Financial, než jej rozdrtily ztráty spojené s vývojem trhu hypoték. Byl naopak jeden z nejrychlejších investorů do General Growth Properties, reorganizované v rámci procesu řízeného bankrotu. Výnos na titulu činí 4 tisíce procent za poslední dva roky. Vedle této firmy ke konci roku 2010 jeho nejvýznamnějšími akciovými pozicemi byla J. C. Penny a Fortune Brands.

(Zdroj: MarketWatch, Bloomberg, SEC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university