Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čtyřka irských bank potřebuje dalších 24 miliard eur, ukázaly zátěžové testy

Čtyřka irských bank potřebuje dalších 24 miliard eur, ukázaly zátěžové testy

31.03.2011 18:05, aktualizováno: 31.3. 18:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Čtyři irské banky potřebují navýšit kapitál celkem o 24 miliard eur, vyplývá ze zátěžových testů, který měl otestovat finanční situaci v irském bankovním sektoru. Částka je tak výrazně vyšší, než uváděly dopoledne zdroje agentury Bloomberg – odhadovaných 9 miliard eur ovšem zahrnovalo pouze tři z bank, mimo Allied Irish Banks (AIB). Té podle irské centrální banky chybí právě nejvíce, celých 13,3 mld. EUR. Dodatečných 5,2 mld. EUR pak potřebuje Bank of Ireland, další 4 mld. EUR Irish Life a 1,5 miliardy EBS Building Society.

Guvernér centrální banky Patrick Honohan podle agentury AP řekl, že finanční ústavy si budou muset zajistit peníze převážně na posílení rezerv, část finančních prostředků je nutných i na krytí dalších špatných úvěrů. Banky přitom budou muset udržet kapitálovou přiměřenost alespoň na šesti procentech. „Dodatečný kapitál dodaný podle dnes zveřejněných požadavků pokryje případné budoucí ztráty z úvěrů v rámci dalších tří let pro případ nepravděpodobného scénáře a další kapitálový polštář,“ uvedl Honohan. Honohan uvedl, že zatím nebylo stanoveno, dokdy mají banky kapitál navýšit. Dále se nechal slyšet, že je "realistické" uvažovat o efektivní státní správě bank. To potvrdil i irský ministr financí Michael Noonan, podle něhož bankovní sektor země stále zůstává v problémech a Irsko plánuje další znárodňování, fúze a odprodeje bank.

Irská vláda podle Bloomberg zvažuje spojení stavební spořitelny EBS Building Society s Allied Irish Banks, která je pátou největší bankovní institucí v zemi, uvedly zdroje. Fúze by měla být jedním z kroků k chystané restrukturalizaci problémového bankovního sektoru. Irský ministr financí Michael Noonan včera smetl ze stolu chystaný prodej státem vlastněné EBS investiční skupině kolem miliardáře Wilbura Rosse a Cardinal Capital Group. Vláda má nad EBS plnou kontrolu, zatímco v Allied Irish Banks drží 93 procent vlastnických práv.

Náznak výsledku stress-testů irských bank přinesla agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenované zdroje již během dopoledne, když uvedla, že tři banky, které patří mezi největší v zemi, budou potřebovat k záchraně své finanční situace dodatečných 9 mld. EUR kapitálu. Konkrétně se jednalo o Bank of Ireland, jíž mělo chybět 5 miliard, Irish Life & Permanent a EBS Building Society s dodatečnou potřebou tří respektive jedné miliardy eur. Odhad však nezahrnoval kapitálovou potřebu Allied Irish Banks, které centrální banka již v listopadu doporučila navýšit kapitál o 5,3 mld. EUR.

Provést nové zátěžové zkoušky byla podmínka, ke které se Irsko zavázalo, když se loni v listopadu rozhodlo přijmout mezinárodní finanční pomoc. Ta dosahuje 85 miliard eur a země ji čerpá od evropských institucí a Mezinárodního měnového fondu. V rámci finanční záchrany Irska již Evropská unie společně s Mezinárodním měnovým fondem poskytla irskému bankovnímu sektoru 35 miliard eur. Oznámená částka 20 miliard eur zvyšuje celkové náklady, které už od roku 2009 Irsko vynaložilo na sanaci finančního sektoru, na zhruba 70 miliard eur.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data