Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vahrenholt (RWE): Jihu Německa hrozí blackout, už teď jej odvrací dovozy elektřiny z Čech a Francie

Vahrenholt (RWE): Jihu Německa hrozí blackout, už teď jej odvrací dovozy elektřiny z Čech a Francie

04.04.2011 11:47, aktualizováno: 4.4. 12:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nejméně jihu Německa hrozí kvůli nynější odstávce osmi německých jaderných elektráren blackout a situaci již nyní zachraňují dovozy elektřiny z Čech a Francie, varoval v rozhovoru pro Die Welt Fritz Vahrenholt. Ten vede Innogy, dceru energetického koncernu RWE pro obnovitelné zdroje.

V jihoněmeckých spolkových zemích Bavorsku a Bádensku-Württembersku přestala v rámci vládního tříměsíčního moratoria, uvaleného na atomové elektrárny uvedené do provozu před rokem 1980, fungovat tři zařízení. Vahrenholt varuje, že toto rozhodnutí zhoršilo i bez něj již tak chronický výrobní deficit elektřiny. „Blackoutu v současnosti brání jen to, že od 17. března den po dni dochází k silnému dovozu z Francie v rozsahu až 3000 MW a z ČR až 2000 MW elektřiny denně," uvedl manažer ze skupiny RWE. "Dodávky z těchto dvou zemí nyní běží na plnou kapacitu,“ dodal. Upozornil v této souvislosti na nízkou vnitrozemskou kapacitu distribučních sítí elektřiny, kvůli které prý není technicky možné na jih Německa dodávat proud ze severu země, ale musí se dovážet od sousedů, z ČR a Francie. „Potřebujeme v zemi dobudovat 3400 kilometrů distribuční soustavy, ale to nevidím reálné před rokem 2020,“ uvedl manažer RWE pro Die Welt. Dokončení žádného z klíčových nových rozvodů elektřiny, které by situaci zlepšily, není v Německu plánováno s dokončením v příštích 12 letech, uvedl.

Německo musí podle Vahrenholta velmi rozvážit, zda bude omezovat jadernou energii v situaci, kdy nemá dobudovány skladovací kapacity a technologie pro uchovávání energie generované z větrných a solárních zdrojů. Z tohoto důvodu varuje před rychlým odklonem od jádra, po kterém nyní volá hlas německé veřejnosti a pod jeho tlakem řada politiků v čele s německou kancléřkou Merkelovou. RWE dle jeho slov plánuje v dosahu hranic s ČR vybudovat s partnerem zásobník energie s kapacitou 1400 MW, nebude to ale v horizontu kratším deseti let.

Reálnému blackoutu by podle Vahrenholta mohla země přiblížit dříve, než se naděje. Upozornil, že situaci ještě zhorší na květen plánované ochuzení kapacity sítě o dalších 8 tisíc MW v souvislosti bezpečnostních zkoušek a opravu u elektráren tepelných i jaderných.

Manažerova slova potvrdila i šéfka Spolkového svazu energetického a vodního průmyslu (BDEW) Hildegard Müllerová. "Od 17. března máme přebytek dovozu. Tok proudu z Francie a Česka se zdvojnásobil," prohlásila na dnes zahájeném hannoverském technologickém veletrhu. BDEW tam současně oznámil, že německé firmy plánují do roku 2019 vybudovat nebo modernizovat 51 velkých elektráren s instalovanou kapacitou 30.250 MW. Spolu s dalšími 15 časově zatím nespecifikovanými projekty si to podle svazu vyžádá investice okolo 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč). Osmnáct z těchto elektráren je podle BDEW už ve výstavbě.

RWE již dříve oznámila, že na německou vládu za kroky v rámci jaderného moratoria podává žalobu (více ZDE). „Elektrárny Biblis A a B jsou nákladem stovek milionů eur investic zajištěny proti stoleté povodni a chráněny dodatečnými zdmi. Dieselgenerátorů máme k dispozici po čtyřech až šesti a ne dva, jak tomu je v japonské Fukušimě. Napojení do rozvodné sítě, které zajistí nepřetržité dodávky energie, máme vícenásobné. Ale při všem tomto zabezpečení stojíme a dovážíme elektřinu ze zahraničí,“ povzdechl si Vahrenholt. "Francouzské a české energetické koncerny vydělávají nyní díky německému moratoriu opravdu pěkné peníze," rýpl si na závěr rozhovoru s manažerem RWE německý list Die Welt.

Ceny elektřiny na německé burze dnes opět pozvolna stoupají. Kontrakt na dodání elektřiny 2012 dosahuje 60,40 EUR/MWh (+0,5 %), s dodáním v roce 2013 pak 60,85 EUR/MWh (+0,25 %), s dodáním v roce 2014 stagnuje na 60,90 EUR/MWh.


Váš názor
  •  
    04.04.2011 19:58

    Jasnovid varuje před takovými neuváženými kroky, které mohou způsobit další jadernou katastrofu. Doporučuji používat víc zdravý rozum než city. Žijeme v době atomu a tato doba zdaleka ještě nekončí, takže se budete muset s jádrem naučit žít.
    Zdravý rozum
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university