Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Treichl (Erste): Rizikové náklady se vrátí na úrovně před krizí do roku 2013; dluhová krize s námi ale dlouho setrvá

Treichl (Erste): Rizikové náklady se vrátí na úrovně před krizí do roku 2013; dluhová krize s námi ale dlouho setrvá

06.04.2011 17:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pokles nákladů na rizika o 10 až 20 procent očekává v letošním roce na trzích Erste Group její šéf Andreas Treichl. Obtížnější bude situace nadále v Maďarsku, kde by ale snížení daně z příjmů mělo podpořit domácí poptávku a také v Rumunsku, kde by odeznívání dopadů tvrdých rozpočtových opatření mělo vést k oživení ve druhé polovině roku. „Na těchto dvou trzích zůstanou náklady na rizika ještě zvýšené, ale naprostá většina z krize je již za námi,“ uvedl Treichl v online chatu s investory. Podotkl ale, že dluhová krize bude Evropu provázet ještě po dlouhou dobu.

Náklady na riziko vystoupaly od roku 2007 na čtyřnásobek zejména pod tlakem Maďarska a Rumunska, kde narůstající počet klientů nebyl schopen dostát svým závazkům z přijatých úvěrů. Rezervy na možné ztráty v této oblasti dosáhly jen za rok 2010 celkem 2,03 miliardy eur. „Pokud by rezervy dosahovaly předkrizových úrovní, náš zisk roku 2010 by překročil dvě miliardy eur,“ uvedl Treichl. Skutečnost byla meziročních +12,4 % na úroveň 1,02 miliardy eur.

Ve zpětném pohled na finanční krizi by ale Treichl nic neměnil na strategii vstupu na východoevropské trhy. „Rumunsko nabízí vysoké růstové příležitostí. Samozřejmě jsme si při koupi BCR nepředstavovali příchod takové krize, jako byla ta let 2008 a 2009, přesto ale akvizici hodnotíme kladně a letos ji podpoří zlepšení ekonomiky,“ říká Treichl. Obtížné je podle něj předjímat vývoj v Maďarsku, kde se situace mění „ze dne na den“. Za pochybné označuje další vměšování maďarské vlády do chodu úvěrového trhu při probíhající stabilizaci maďarské měny.

Přes rozšiřování dluhové krize v Evropě šéf skupiny Erste věří, že Portugalsko přes politický marast dokáže uvést své státní finance do pořádku. Dopady japonského zemětřesení na další části světa podle Treichla v konečném důsledku nebudou katastrofické v hospodářské rovině, změní ale podle něj zásadním způsobem energetickou politiku ve světě.

Treichl potvrdil, že Erste je připravena na stávajících úrovních své kapitalizace splatit státní pomoc a to včetně zohlednění nových požadavků Basel III (v minulosti udával vyčkávání na finální podobu basilejských pravidel). Dle Basel III Erste dle jeho slov naplňuje 7,5% úroveň Tier 1 při požadavku Basel III na úrovni 7 %. „Ve druhé polovině roku očekáváme další zlepšování rizik a žádné další bankovní daně v zemích CEE mimo Maďarska a Rakouska. Náš business model by se tak neměl příliš měnit,“ uvedl Treichl. Podle něj těžištěm budoucího byznysu Erste zůstává snaha o jedničku na trhu retailu a korporátního bankovnictví ve střední a východní Evropě. „Obzvláště spokojen jsem s tím, jakých výsledků jsme dokázali dosahovat v průběhu krize. Nepotěšily mne naopak bankovní daně v domácím Rakousku a v Maďarsku,“ rýpl si šéf Erste.

Treichl uvedl, že banka je přítomna na trhu se zhruba 120 miliony lidí, který tím nabízí úžasné růstové příležitosti. Další akvizice připouští, ale bude je zvažovat velmi bedlivě, zejména s ohledem na kombinaci ceny a obchodního modelu. Dotazován byl také na „spojenectví“ se skupinou La Caixa a na to, zda ta splňuje požadavky na strategického partnera Erste. „Caixa si ve světě vytipovala tři regiony, které budou v následujících desetiletích procházet silným růstem. Jsou to Čína, Latinská Amerika a střední a východní Evropa. Pro každý region existuje partner. V CEE jsme si spolupráci vybudovali a konkrétní kroky další expanze v plánu nejsou,“ uvedl šéf Erste.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.