Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
QE ve skutečnosti tlačilo ceny komodit dolů, za jejich růstem jsou rozvíjející se ekonomiky

QE ve skutečnosti tlačilo ceny komodit dolů, za jejich růstem jsou rozvíjející se ekonomiky

07.04.2011 18:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Fed začal s prvním kolem velkého nákupu aktiv (LSAP) na konci roku 2008 a dokončil ho v první polovině roku 2010. Možnost druhého kola nákupů se objevila po rozhodnutí FOMV v srpnu 2010 týkajícího se reinvestic příjmů z investic, kterým končila doba splatnosti. Ben Bernanke možnost druhého kola LSAP zmínil 27. srpna na ekonomickém symposiu v Jackson Hole a oficiálně byly tyto nákupy oznámeny v listopadu.

Nákupy aktiv výrazně zvětšily rozvahu Fedu a vedly k obavám z růstu inflace. Jejich kritici často poukazují na růst cen komodit, podle něhož usuzují, že přichází i růst celkové inflace. Ceny komodit po projevu Bena Bernankeho v Jackson Hole začaly skutečně růst. Goldman Sachs Commodity Index mezi tímto dnem a koncem února posílil o 35 %. Naše analýza ale na základě denních pohybů cen ukazuje, že ceny komodit mají ve skutečnosti po podobných projevech, jaký měl Ben Bernanke v Jackson Hole, tendenci k poklesu.

qe1

Zdroj: Bloomberg a Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis.


Ceny komodit určuje poptávka a nabídka. Jejich plošný růst, ke kterému v posledních měsících došlo, naznačuje přítomnost společného poptávkového faktoru. Jak ukazuje první graf, ceny komodit jsou úzce spojeny se světovou ekonomickou aktivitou. Na podzim roku 2008 prudce poklesly, obrat nastal na počátku roku 2009 a růst pokračuje až do dnešní doby, což odráží zejména rychlý růst rozvíjejících se ekonomik, jako jsou Čína, Indie a Brazílie. Za vyššími cenami komodit tak pravděpodobně stojí vyšší poptávka spojená s oživením ekonomické aktivity. Komodity ve skutečnosti rostly již dva měsíce před 10. srpnem 2010 – průmyslové kovy tou dobou posílily o 14 % a zemědělské komodity o 28 %.

To ovšem neznamená, že expanzivní politika ve velké zemi, jako jsou Spojené státy, k růstu cen komodit nepřispěla. Všechny možné přenosové kanály, které by jej způsobily, by implikovaly, že kvůli LSAP došlo k poklesu sazeb a následně k růstu cen komodit. Je ale také možné, že oznámení LSAP mohlo mít na komodity negativní vliv. Mohlo totiž signalizovat, že podle Fedu jsou ekonomické podmínky slabší, než se myslelo. Následné obavy by způsobily pokles poptávky po rizikových aktivech včetně komodit. Vliv LSAP tak závisí na stavu ekonomiky a vnímaném riziku ze strany investorů.

Následující dva grafy shrnují analýzu denních pohybů cen vládních dluhopisů (první graf) a dalších aktiv (druhý graf, kurz dolaru k jenu červeně, ceny energií zeleně a ceny průmyslových kovů modře) v závislosti na jedenácti oznámeních týkajících se prvního a druhého kola LSAP:

qe2

Vliv ohlášení druhého kola LSAP na vládní dluhopisy byl mnohem menší než v případě kola prvního. Oznámení týkající se LSAP obvykle vedlo k oslabení dolaru k japonskému jenu, silnější byl tento efekt také u prvního kola nákupů. Obojí by mělo znamenat, že v případě prvního LSAP by mělo dojít k většímu růstu cen komodit, ty ale v tomto případě naopak silněji klesaly. Tato analýza vývoje cen komodit po oznámeních týkajících se nákupů aktiv tak neposkytuje důkaz toho, že by nákupy aktiv Fedem vedly k růstu cen komodit - jejich ceny naopak po ohlášení LSAP obvykle klesaly, což může odrážet zvýšené obavy investorů z rizika. Za růstem cen komodit tak pravděpodobně stojí jiné faktory, např. růst rozvíjejících se ekonomik.

Uvedené je výtahem z „Are Large-Scale Asset Purchases Fueling the Rise in Commodity Prices?“.

(Zdroj: Federal Reserve Bank of San Francisco)


Váš názor
  •  
    08.04.2011 9:33

    Kardinální otázka. Mysleli to smrtelně vážně, nebo si z nás trochu utahují. Připomíná mi to jednu ne moc seriózní studii ve které dospěli k poznání, že příjmy z turistického ruchu v Norsku jsou závislé na množství tamních komárů. Takže by bylo vhodné založit chovné komáří stanice. Data byla sice v pořádku, ale množství komárů i příjmy z cestovního ruchu jsou obojí závislé na průměrné letní teplotě. Problém je v kauzální souvislosti ta mezi počtem komárů a příjmy z cestovního ruchu je asi záporná, ale prakticky bezvýznamná. Nicméně stejně zarážející je i titulek, tvrdí kategoricky něco, co je pak v článku jen jako hypotéza " Je ale také možné, že oznámení LSAP mohlo mít na komodity negativní vliv." Na takovou manipulaci jsem si zvykl u bulváru, ale na stránkách Patrie se mi nelíbí.
    ..
  •  
    07.04.2011 22:26

    CO TO JE ZA DEBILA
    XXX
    •  
      08.04.2011 8:43

      myslim, ze ale je tam nezapocitana jedna vec....QE upozornilo Cinanov na to, ze z ich dolarov sa lahko moze stat elktronicky toaletny papier a ti zacali rychlo menit dolare na tvrde aktiva. A tym padom spolu s prudom dolarov z FEDu zacal tiect dalsi prud z Ciny....a to uz sa musi prejavit na cene
      janula
  • blabol
    07.04.2011 21:41

    zkuste se taky podivat po jinych nazorech na tema QE a vliv na komodity, toto je vysmech ze san francisca a clenove tamniho fedu snad byli na mol pri tomto trachtatu
    honey
  • Větší lež už nedal ani včera velký Ben
    07.04.2011 19:46

    když tvrdil ,že za inflaci můžou komodity,všichni vědí ,že komodity uchovávají hodnotu a reagují na převis penězna trhu.Tak lze říci že za dráhé komodity může ECB a Fed svým kupováním akcií přes nastrčené firmy a skupováním státních dluhopisů.
    prorok
    • Re: Větší lež už nedal ani včera velký Ben
      07.04.2011 22:37

      BB ale včera taky predikoval pokles komodit...Jinak zajímavá diskuze k tomuhle reportu http://economistsview.typepad.com/economistsview/2011/04/are-large-scale-asset-purchases-fueling-the-rise-in-commodity-prices.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+EconomistsView+%28Economist%27s+View+%28EconomistsView%29%29
      Kalka.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y