Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonská lekce: Místo maximalizace zisků budete minimalizovat dluhy, stimulujte

Japonská lekce: Místo maximalizace zisků budete minimalizovat dluhy, stimulujte

19.04.2011 13:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Japonsko si před lety prošlo stejnou diskusí, kterou si nyní procházejí západní ekonomiky. Po čase zjistilo, že jeho ekonomické problémy jsou výjimečné v tom, že se odvíjejí od prasknutí velké bubliny financované dluhem. Chování ekonomických subjektů je v takové situaci změněno tím, že klesne hodnota jejich aktiv, zatímco hodnota jejich závazků zůstává. Místo maximalizace zisků přichází snaha o minimalizaci dluhu. Na Bretton Woods Conference to uvedl Richard Koo, hlavní ekonom Nomura Research Institut, který se specializuje na rozvahové recese.

„Západní ekonomové se obvykle domnívají, že ze zkušeností Japonska se není co učit, protože udělalo špatně všechno, co mohlo. Ztichnou ale ve chvíli, kdy jim ukážu graf růstu a propadu cen nemovitostí v USA a v Japonsku před 15 lety,“ uvedl Koo. Ve Spojených státech došlo v reakci na krizi k prudkému růstu monetární báze, nabídka peněz se ale nezvýšila a nabídka úvěrů dokonce klesla. Podobné to bylo v eurozóně a Velké Británii. I s extrémně nízkými sazbami, které by normálně měly vést k tvorbě bublin, zůstává nezaměstnanost vysoká.

Jde tedy o podobnou zkušenost, jakou prodělalo Japonsko. Jeho společnosti nečelily strukturálním problémům a vyráběly výrobky, po kterých byla poptávka, ze svého cash flow ale musely snižovat dluh. Snižování dluhů je v pořádku na mikroekonomické úrovni, na makroekonomické úrovni ale vytváří problémy, pokud proti těm, kteří snižují dluh, nestojí někdo, kdo si začne více půjčovat a utrácet. K takové situaci ale v Japonsku nedocházelo a přes velmi nízké sazby k ní nyní nedochází ani v některých západních ekonomikách, uvedl Koo.

„Japonsko mělo štěstí, že u vlády stáli liberálové, kteří měli velice liberální přístup k vládním výdajům,“ řekl ekonom. To, že si vláda půjčila a zvýšila výdaje, podle něho zachránilo japonskou ekonomiku před mnohem většími problémy. Po ukončení fiskální stimulace ale ekonomika začala znovu klesat, takže vláda začala znovu stimulovat. Výsledkem je velké vládní zadlužení, pokud by ale ke stimulaci nedocházelo, výsledek by byl horší. Nyní jsou japonské společnosti nejméně zadlužené na světě, dodal Koo.

Poučení z vývoje v Japonsku je podle ekonoma takové, že fiskální stimulace musí trvat až do doby, kdy budou rozvahy privátního sektoru opět silné. Předčasné stáhnutí stimulu ve snaze snížit deficit způsobí problémy a rozpočtový deficit nakonec vzroste. Platí to i o zemích na periferii eurozóny, kde nyní rostoucí úspory obyvatel, kteří se snaží snížit dluhy, nejsou dostatečně vyrovnány vyššími půjčkami a výdaji vlády, uzavřel Koo s tím, že většina politiků a ekonomů si toho ale není vědoma.

Zdroj: economistsview.typepad.com


Váš názor
  • Spirála
    19.04.2011 15:08

    Je to neřešitelná spirála. Základním problémem je to, že moderní stát jako subjekt neumí hospodařit vyrovnaně nebo ještě lépe s přebytkem. Státy s malým zadlužením (v čele s Hugem, Muamarem, Husním apod.) jsou nemoderní státy. Jako firmy hospodaří tyto nemoderní státy relativně vyrovnaně, ale moderním jazykem řečeno hrubě nedodržují zákoník práce díky absenci odborů a derou své ovečky z kůže. Moderní státy mají vzdělané politiky, kteří dokáží svým ovečkám zajistit přiměřený standard. Přiměřený ve smyslu dostupnosti moderního zboží otevřením svých trhů globálním firmám. Ta vlna ze Západu na Východ v posledních desetiletích je zřetelná, na řadě je jih... Sociální nepokoje v Číně ustaly či byly ututlány snad výměnou za nově nastavený mix parametrů "americký dluh-kurz měny-vstup mezinárodního kapitálu do čínských bank", aby hned v zápětí propukly na trhu třetinovém než čínském, zato s větší intenzitou (MENA). Výsledkem budou i zde moderní státy se vzdělanými a již ne tolik zkorumpovanými politiky, kteří konečně dopřejí zlepšení životní úrovně svým občanům. Odejde Muamar, odejde Hugo a nakonec i komunistická strana Číny. Moderní státy v moderní ekonomii roztočili nezvratnou dluhovou spirálu, neboť se snažily pomoci svým daně platícím firmám, aby obstály v konkurenčním boji globálního světa. V následujících 4-5 letech zbývá rozdělit několik málo teritorií do soukromého vlastnictví. A pak přijdou na řadu fúze, resp.jejich vyšší level. Politikům na národních úrovních se to zpočátku moc líbit nebude, ale budoucí sdružení OSN+MMF se spřáteleným NATO si poradí. Je jen otázkou, na které straně barikády bude v tu chvíli stát komunistická strana Číny, pokud ji do té doby nezávislý ústavní soud nezakáže.
    Mudrc
    • Re: Spirála
      19.04.2011 17:48

      Sluší se jen podotknout, že existují i státy s malým resp.minimálním zadlužením a jsou velmi moderní. Jsou to , ale vyjímky ,ale existují. Jejich naprosta disciplína a chod je výjimečná.Kdysi před mnoha lety,když se formovala naše porevoluční ekonomika mnoho našich "rádoby ekonomů " tuto zemi jezdilo navštěvovat a pokoušeli se naši zemi s touto zemí v některých faktorech porovnávat a polemizovat, na téma , že takto bychom se mohli ubírat. Bohužel nezahrnuli do svých úvah,to že jsme ve středu Evropy a tím jasně zahrnuti do " company " , které jde v první řadě o sociální blahobyt nynější doby a né o ekonomickou perspektivu neustálého utažení svých choutek na úkor budoucích výhod.A tak jejich fantasy skončila tak rychle, jak rychle se propadli do snů, když tuto zemi navštívili a obdivovali.Bohužel tento system je v líné Evropě plné otevřené náruče pomoci všem a každému a za jakýchkoli podmínek neaplikovatelný.Je to Hong Kong.
      AMN
  •  
    19.04.2011 13:35

    Je to názor hodný zamyšlení.
    Homo
    •  
      19.04.2011 14:04

      Zadlužování nic neřeší. Pokud začne stát vytvářet dluhy a snaží se nahradit snížené financování ze strany soukromého sektoru, tak zároveň soukromý sektor vytlačuje právě zvýšením poptávky a tudíž tlakem na zvyšovaní cen. V takovém prostředí se soukromý sektor mnohem hůře postaví zpět na své vlastní nohy. Opět pak platí staré dobré Friedmannovské, že každý dobře zamýšlený úmysl ze strany státních úředníků působí přesně opačně, než k čemu byl původně určený. Prostě a jednoduše, ekonomika se musí vyčistit - firmy pokrachovat, aby vznikly nové příležitosti k podnikání a opětovnému růstu. Tomu státní opatření nepomáhají ba tomu dokonce brání a ozdravný proces odkládají. Za drahé peníze si vláda kupuje jenom čas, aby řešení problému odsunula o kousek do budoucna s tím, že místo velkého problému teď máme mnohem větší za pár let. Jen ti dotyční politikové už jej nebudou muset řešit. Japonsko není moc dobrý příklad. Autor opomněl stále existující zadlužení státu ve výši kolem 200% HDP - to je stále nevyřešený problém. Rád přiznám chybu, pokud za 10 let, bude Japonsko prosperující a oddlužené. Co vím, tak je už 20 let v deflaci a budoucnost se moc růžově netváří.
      abeille
      • a kdo je na tom nejlépe?
        19.04.2011 15:37

        Japonsko je zcela vysmáté a nejvíc jsou vysmátí jeho občané. Nelibí se to politkům, jelikož jsou to právě oni, kdo ztrácí moc, prakticky nulové sazby z deflace jednoduše znamená menší moc na obyvatelstvem, jeho investicemi, nemůžou ani zvednou daně, aniž by poškodily současný stav, také je to nutí k tomu, aby se dále nezadlužovali (nutno podotknou, že Japonský dluh směruje do vnitř země, nikoliv někam ven). Jsou to jen politici komu tenhle stav vadí/může vadit. Vám by vadil stav, kdy víte, že ten rohlík bude za 10 let stát stejně, jako dnes? Budete vědět, že co si usyslíte, tak Vám jednoduše zůstane a neztratí to hodnotu v čase až budete v důchodu. Před Japonskem varují jen ti co si hloupě myslí, že deflace je něco špatného, přičemž to vůbec není pravda, je to dokonce přirozený jev, inflace vzniká pouze vnějším zásahem, regulací a pochopitelně zadlužováním na úrovni států, které jak jste napsal, opravdu nic neřeší. - teda jen s tím, že může politikům připravit past, ze které nebude lehké uniknout :)
        levap
      • souhlas
        19.04.2011 14:29

        podpis, k tématu se nedá nic lepšího už říci
        Bo
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data