Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína nashromáždila 3 biliony dolarů rezerv. Ale co teď s nimi?

Čína nashromáždila 3 biliony dolarů rezerv. Ale co teď s nimi?

20.04.2011 15:47
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

„Máte pořádný kus fantazie, neotřelé investiční nápady, ale málo peněz na jejich realizaci? Jestliže ano, pak jste ideální/m kandidátem/kou na tuto pozici.“ Přesně takové náborové inzeráty by za chvíli mohla začít vydávat čínská centrální banka. Její devizové rezervy totiž minulý měsíc překročily solidní metu tří bilionů dolarů (zhruba 50 bilionů Kč), a to navzdory vzácnému schodku čínské obchodní bilance v prvním čtvrtletí letošního roku.

Spojené státy i další země si už roky stěžují, že uměle podhodnocený kurz čínského jüanu poskytuje čínským vývozcům nepoctivou výhodu a poškozuje zahraniční konkurenci. Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden zvýšil tlak na Peking, aby kontrolu nad kurzem domácí měny omezil. Kurzová manipulace by podle fondu mohla narušit oživení světové ekonomiky. Řada ekonomů sice předpokládá, že čínské politbyro umožní rychlejší posilování domácí měny, aby zmírnilo růst spotřebitelských cen, který se začátkem letošního roku vyšplhal na téměř pět procent. Jenže ani obrat v měnové politice trend růstu čínských měnových rezerv hned tak nezastaví, a tak představitelům centrální banky nezbývá, než se s přívaly peněz nějak vypořádat.

V Pekingu v tomto zatím s příliš velkou invencí nepřišli. Velkou část rezerv totiž drží v nudných amerických dluhopisech, přičemž spoléhají na to, že americký prezident Barack Obama a jeho následníci vypůjčené dolary vrátí. Čínskému politbyru ale dělá starosti, o jakou hodnotu mezitím hlavní rezervní měna světa přijde. Fed si dosud s inflací příliš velkou hlavu nedělal a pokles dolaru vůči ostatním měnám mohou američtí představitelé s ohledem na své exportéry jen vítat.

Co si tedy počít s tou fůrou peněz? Přihlášku by si určitě mohla podat eurozóna. Nesplacené dluhy Španělska, Irska, Portugalska a Řecka (1500 mld. USD) by spolkly zhruba polovinu celé pokladničky, takže by Číňanům zbylo ještě dost na nějaké další drobnosti. Je ovšem otázkou, co by si za takovou službu řekli. Triviality typu odvolání zbrojního embarga (uvaleného po krvavém potlačení demonstrací z roku 1989) to asi nebudou.

Nebo by v Pekingu mohli zkusit sázku na soukromý sektor. Apple (337,86 USD, 1,81%), Microsoft (25,15 USD, 0,28%), IBM (165,4 USD, -0,33%) a Google (521,53 USD, -1,01%) se dohromady dají pořídit za méně než jeden bilion USD, takže by do nákupního košíku mohl spadnout ještě Exxon (83,8 USD, 0,84%), největší nestátní ropný koncern na světě, a to asi za 420 mld. USD, nebo třeba 50 nejdražších sportovních klubů (v ceně asi 50 mld. USD).

Další možností jsou nemovitosti. Čína si už zvykla na roli věřitele Ameriky, proč se tedy nestát i jejím „panem domácím“? Třeba budovy na celém Manhattanu by přišly na 287 mld. USD. Nemovitosti v hlavním městě Washingtonu se dají pořídit za nicotných 232 mld. USD.

Pokud se čínští představitelé strachují o energetickou nebo potravinovou bezpečnost země, pak je možná dobré vědět, že za tři biliony dolarů by se při současných cenách dalo nakoupit 88 % celosvětové roční produkce ropy. Všechna zemědělská půda ve Spojených státech, včetně hospodářských budov na farmách, by stála jen 1,87 bilionu USD.

Podobné kalkulace vypadají vzhledem k nepravděpodobné povaze výše uvedených transakcí poněkud pošetile. Dokládají ale jinak těžko představitelný rozsah čínských rezerv, a hlavně i obtíže, na které bude Peking při jejich diverzifikaci narážet. Jakákoliv akvizice dostatečného významu totiž s cílovým trhem i cenou pořádně zahýbe. Čína si může koupit téměř všechno – ale skoro nic za současné ceny. Nakonec jí možná nic jiného než záchrana Řeků nezbude.

(Zdroj: ČTK, Economist, YahooFinance)


Váš názor
  •  
    21.04.2011 6:13

    Ha, ha, ha. Čína toho tak vybudovala. Nápady krade, naprosto veřejně. Čili téměř žádný vývoj, snad jen, jak vylepšit špionáž. Sociální systém naprosto žádný. Placená základní školní docházka. Až na výjimky otrocký systém s 18 hodinovou pracovní dobou. Podpora rozdělení rodin. A většinou cizí kapitál, za který se buduje. Jediná výhoda je v tom, že dělníci pracují zadarmo, co se mi líbí je autoritářský režim, který nejde dlouho pro rozhodnutí. Nic vím, moc pozitivního nevidím. Ostatně, už stejně začíná kapitál přecházet do Indie a Vietnamu, nemluvě o čínské stoupající inflaci.
    Josef
    •  
      21.04.2011 10:04

      Zastaralé informace z třetí ruky ;-)
      Kalka.
  • Naučte se opisovat
    20.04.2011 16:03

    Čína má devizové rezervy v hodnotě 3 biliony USD, tedy nikoli pouze dolarů. No a co? Něčím musí platit za dovoz všeho možného od technologií po komodity a juan nikdo nevezme, že ano. A skupování Exxonu a Microsoftu je čirou fantasmagorií autora, protože je tisíc důvodů, proč to nejde. Takové blbosti patří do Blesku.
    Dan
    • Re: Naučte se opisovat
      20.04.2011 16:23

      Dane nemáš záměček, takže jsi takový " rychlý nick ". Autor píše , že ty nákupy jsou jen hypotetické, takže na něj zbytečně útočíš.Do Blesku ty info nejsou - to by z těch , kdo kupují Blesk, fakt nepochopili.Ale jeden fakt ty sdělím - asi ti unikl. Koupit si China opravdu za chvilí bude moci na, co si ukáže - třeba i ten MSFT. Pokud bude oboustranná shoda na ceně tak se dohodnou. A ted to podstatné.V 80a 90 letech jsem žila dlouho v Čině. Jezdili všichni na kole kromě politbyra a říkali, my také budeme jezdit v autech jako vy v Evropě a v USA. My si ty vaše továrny jednou koupíme. Kroutili jsme hlavou nad jejich troufalostí.Píše se rok 2011. A proč si myslíš , že za 10 let si nebudou moci koupit a někdo jim jej rad neprodá třeba takový MSFT ?p.s. a dej si zámeček
      AMN
      • Soudružko,
        20.04.2011 19:15

        běž si budovat komunismus do Číny a kup si co chceš. Ale hlavně mi už nikdy netykej.
        Dan
        • Re: Dane,soudruhu
          20.04.2011 19:38

          na chatech se obvykle lidem tyká. Netuším k jaké komunitě patříte a jakou budujete, ale za tykání se omlouvám.Mohu vás ujistit, že většina číňanů se necití být komunisty, ale budhisty. A mimochodem pane Dane, projďete si domácnost a vše , co je v ní Made in China vyhoďte do popelnice, v opačném případě by jste mohl zrudnout na věky.
          AMN
        • Re: Soudružko,
          20.04.2011 19:23

          Cha cha. Roky to tu píšu (taky ze zkušenosti) a když se to stalo skutečností, tak je to k naštvání, že? ;-)
          Kalka.
      • Soudružko,
        20.04.2011 19:15

        běž si budovat komunismus do Číny a kup si co chceš. Ale hlavně mi už nikdy netykej.
        Dan
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data