Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf EFSF: Banky mají na bankrotu Řecka ekonomický zájem

Šéf EFSF: Banky mají na bankrotu Řecka ekonomický zájem

02.05.2011 8:38, aktualizováno: 2.5. 13:48
Autor: ČTK

Aktualizováno

Šéf Evropského fondu finanční stability (EFSF) Klaus Regling je přesvědčen, že banky záměrně přiživují spekulace o nutnosti restrukturalizovat státní dluh Řecka. Činí tak prý z toho důvodu, že restrukturalizace by jim zajistila vysoké příjmy z poplatků. Regling přitom není sám, kdo si to myslí, podobně se vyjádřil i prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet.

"V 80. a 90. letech banky inkasovaly obrovské příjmy na restrukturalizaci státního dluhu v Latinské Americe a v Asii. Teď by to rády zopakovaly v Evropě," podotkl Regling v rozhovoru pro pondělní vydání německého ekonomického listu Handelsblatt.

Regling připouští, že restrukturalizace řeckého dluhu by některým bankám způsobila ztráty, ty by ale podle něj byly jen "omezené". Naopak poplatky, které banky mohou inkasovat za práci spojenou s restrukturalizací, by byly "velmi slibné".

Handelsblatt rovněž cituje zdroje, podle nichž i šéf ECB věří, že banky záměrně zveličují nutnost restrukturalizace řeckého dluhu, protože z ní mohou mít ekonomický přínos. Trichet podle listu výslovně varoval ministry financí zemí eurozóny, aby se nenechali bankami ovlivnit.


Státní dluh Řecka letos patrně vystoupí na zhruba 340 miliard eur (asi 8,2 bilionu Kč), což by představovalo zhruba 150 procent hrubého domácího produktu země. Právě obavy, že Řecko bude nuceno dluhy restrukturalizovat, protože je nebude schopno splácet, vedly k dramatickému propadu cen řeckých dluhopisů. Úrok, který tak musí Řecko nyní platit, již u některých splatností přesahuje 25 procent.

Členové bankovní rady ECB Jürgen Stark a Lorenzo Bini-Smaghi před pár dny varovali, že restrukturalizace řeckého dluhu by zdevastovala tamní bankovní systém. Kromě toho by podle nich poškodila i důvěryhodnost celého západoevropského bloku.


Váš názor
  • Restrukturalizace ne? A co teda?
    02.05.2011 23:05

    Směšné. Velechytří ekonomové se nám pokouší namluvit ,že restrukturalizaci řeckého dluhů si vymyslely banky. A JAKÁ JE ALTERNATIVA RESTRUKTURALIZACE ? v době kdy Řecko dluží 150% HDP a příštích letech k tomu ročně přihodí dalších minimálně 5%?????? Copak oni ti "bankéři" v čele s Trichetem fakt věří , že to Řecko někdy splatí? Vždyť už se s těmi bláboly musí sami cítit trapně. Jedinou "alternativou" restrukturalizace řeckého dluhu je prodej nových řeckých dluhopisů buď MMF nebo Číně nebo rovnou KOSMICKÉ KONSOLIDAČNÍ AGENTUŘE (která by to od MMF nebo Číny stejně jednou musela vykoupit). A KOSMICKÁ KONSOLIDAČNÍ AGENTURA jednou dostane název ŽUMPA.
    nugisek
    • Re: Restrukturalizace ne? A co teda?
      03.05.2011 9:14

      no jestli se nemejlim tak japonsko ma 200% hdp. jinak rikam ze me mluvi pozice, takze ja potrebuju aby to evropaci platili co nejdyl (myslim jako pujcovali rekum) pac jak v ty bance bance maturujou dluhace tak oni uz dalsi recky nekupujou a tak se jim snizuje v case expozice.. no alternativa restrukturalizace je treba ta ze by evropa poslala prostredky z fondu EU na 50 let dopredu a rekove by to z nich splatili. A nebo proste EU posune urok ze svy pujcky pod uroven inflace a tim padem v delsi dobe to rekum kurevsky ulevi.A kdybych jeste chvili premejslel najdu deset dalsich zpusobu. Problem je ze ty zapraskany euro-ovce hajej eu jen kdyz nemusej calovat za kamose. chteli evropu tak at ted v tezkejch casech taky neco obetujou...
      chytrak
  • recko plati 25% ??????
    02.05.2011 11:02

    Zdravicko.. v clanku ctu "... Úrok, který tak musí Řecko nyní platit, již u některých splatností přesahuje 25 procent. ..." Mohl by mi prosim nekdo vysvetlit jak recko plati 25% ? jako ze byla v poslednim roce aukce dluhopisu ktera nese 25% ? nebo jako ze recko prodava mimo trh dluhace s 25% ? sem z toho nejakej ne zrovna chytrej.. a vysvetleni dekuji vas chytrak
    chytrak
    • Re: recko plati 25% ??????
      02.05.2011 14:27

      chápej to tak,že to nakonec zaplatíme my všichni.A veřme,že naši politici nikdy nedovolí přijetí pekloeura a odmítnou mít cokoli společného ve větší míře s komunistickými kolaboranty, převlečenými za kapitalisty, sedícími v bruselu.
      ?
      •  
        02.05.2011 17:24

        na ten odpad co sedi ve vladde bych nespolehal..no po pravde ja silne spekuluju na to ze to za ty liny reky nakonec nekdo zacaluje, pac tam mam jednu trochu spekulativnejsi pozici v jedne recke bance. No a ted posledni dny me ta nemecka verbez znervoznuje tem kecama o restrukturalizaci, misto aby poslusne vysolili eura. Chteli jednotnou evropu, chteli sebrat ostatnim moznost se branit nemeckejm exportum devalvaci meny a clem(coz je jedinej smysl eura), a ted nechtej helfnout bratrum v potizich. Aspon ze ten francouskej skrcek drzi hubu. Ten by to snad zatah kdyby bylo nejhur a angela se posrala (jak by rekla jedna ma oblibenkyne v ceske politice). Jinak my cesi sme si to posrali tim ze sme si zvolili v referendu vstup do evropy tak tem budem pykat. Ja sem aspon hasoval proti tak muzu se ukojit tim ze sem delal co sem moh proti, ale ty co volili pristup ty musej mit ted vycitky....no toz tak
        chytrak
        •  
          02.05.2011 17:33

          Tož ani já nemám výčitky (ale poněkud perverzní - uznávám - zábavu ;-)
          Kalka.
    • Re: recko plati 25% ??????
      02.05.2011 11:09

      To budou polední dluhopisy,co vydalo./V praxi nikdy takovou částku platit nebude..o)/
      Velkamedvědice
      •  
        02.05.2011 14:24

        myslim si spise ze tech 25% je soucasny vynos na sekundarnim trhu a kdyz je rekove prodali tak byly bych tak rekl okolo sedmi. V ctk mel asi zase nekdo slabsi chvilku pri prekladu. A v patri asi meli taky slabsi chvilku ze si to ani neprecetli kdyz delali to copy & paste.
        chytrak
Aktuální komentáře
02.05.2024
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.