Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rogers: Budu shortovat dluhopisy USA a nakupovat stříbro. Býčí trh na komoditách je dlouhodobý trend

Rogers: Budu shortovat dluhopisy USA a nakupovat stříbro. Býčí trh na komoditách je dlouhodobý trend

11.05.2011 13:31, aktualizováno: 11.5. 17:29

Aktualizováno

Plán začít sázet na pokles ceny amerických dluhopisů oznámil po Billu Grossovi z dluhopisového fondu PIMCO i ostřílený investor a komoditní nadšenec Jim Rogers. Ceny amerických Treasuries podle něj v dohledné době klesnou pod tíhou vyprchávání optimismu, když centrální banka Fed podle plánu ukončí na konci června stávající program na nákup federálních dluhopisů, notoricky známý jako QE2.

Jakmile přestane Fed dodávat na trhy likviditu, americké bondy i dolar začnou ztrácet, varuje Rogers. "Situace se zhoršuje, očekávám narůstání problémů v USA; v dlouhém období je dolar 'absolutním fiaskem'," říká.

„Zatím ještě nejsem v krátké pozici (na dluhopisy USA), ale plánuji to… možná již dnes,“ naznačuje. Podle investora roste počet medvědů na americké dluhopisy a podle průzkumů jich je již 95 procent, což dodnes zabránilo Rogersovi dluhopisy shortovat. Tento záměr nicméně naznačil již v březnu, když pro CNBC uvedl: „Já neprodávám nic. Čekám na vhodnou příležitost prodat nakrátko vládní bondy USA.“

Za hlasitého odpůrce dluhopisů americké vlády již několik měsíců platí Bill Gross, který vede největší dluhopisový fond na světě PIMCO. Společnost v únoru vyřadila za svého portfolia veškerý dluh USA včetně pokladničních poukázek s varováním, že zadlužování Spojených států není udržitelné a důvěra investorů v platební schopnost země není podložená. Gross následně v březnu dle agentury Bloomberg investoval zhruba 3 procenta svých aktiv do sázek na růst výnosů amerických obligací.

Jim Rogers mimo jiné v souladu se svým býčím postojem vyzdvihl komodity, když řekl, že jejich propad v minulém týdnu ho nechal chladným. Stříbro, které během několika dní propadlo o více než čtvrtinu a zaznamenalo tak nejvýraznější ztrátu od roku 1980, podle Rogerse stále představuje nákupní příležitost. „Hodlám stříbro dále nakupovat. Ceny čím dál tím vzácnějších komodit, jako je ropa a cenné kovy, poroste po několik let, nezávisle na působivých korekcích na trhu,“ říká investor. Nedostatek nalezišť nových zdrojů a klesající rezervy ropy podle něj dostatečně ospravedlňují býčí trh do budoucna, jehož délku nelze odhadnout.

V další zisky stříbra věří i stratégové Bank of America/Merrill Lynch, jejichž technická analýza indikuje signál k růstu k důležité úrovni 50 USD/unci ke konci letošního roku. „Navzdory rychlým výprodejům jsme stále na růstovém trendu,“ uvádí banka. Cena stříbra v minulém týdnu propadla nejvíce od začátku 80. let mimo jiné poté, co hlavní komoditní burza COMEX nabídla obchodníkům až 80% benefit v případě zrušení fyzického vyrovnání a akceptování finančního vypořádání. Od začátku týdne se však stříbro společně s dalšími komoditami rychle zotavuje, dle BoA/ML může jeho cena v následujících třech až pěti letech dosáhnout i 80 dolarů za unci.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, InvestmentWatch)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data