Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pravý Fin a jeho pravé řešení krize v Evropě

Pravý Fin a jeho pravé řešení krize v Evropě

12.05.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud máme pochopit skutečnou podstatu pomoci poskytované zemím na periferii Evropy, musíme nejdříve pochopit, kdo z ní skutečně těží. Běžný člověk to není. Ten je ždímán a poslouchá lži jen proto, aby se insolventní systém udržel nad vodou. Mezi politiky a bankami se vytvořila symbióza: Naše politické vedení si stále více půjčuje, aby poskytlo bankám peníze. Ty pak tuto službu oplácejí tím, že obdržené peníze půjčují vládě.

Ve skutečné tržní ekonomice se za chyby platí. Namísto kolapsu některých bank ale v Evropě dochází k převodu peněz daňových poplatníků do neprůhledných fondů typu European Financial Stability Fund. Tyto peníze zadluženým zemím nepomáhají, ale končí u bank a investičních fondů. Země na periferii ani takovou pomoc nechtějí. Přirozeným řešením by bylo přiznat insolvenci a nechat privátní věřitele nést ztráty. Namísto toho ale bylo Irsko donuceno k přijetí peněz, to samé se stalo v Portugalsku.

Vyděrači z Bruselu a Frankfurtu totiž museli jít na ruku bankám, protože ty by jinak mohly odmítnout účast na příští aukci dluhopisů ve Španělsku, Belgii, Itálii či dokonce Francii. Tento plán ale nefunguje. Řecko, Irsko a Portugalsko jsou v bankrotu a jejich růst nebude nikdy dost rychlý na to, aby byly schopny splatit úvěry poskytnuté Bruselem. Evropský stabilizační program jen formalizuje přívod bohatství od občanů k politikům a bankéřům. Vytváří obrovský morální hazard a ničí to, co ještě zbývá z konkurenceschopných evropských bank.

Na změnu naštěstí není pozdě. Banky musí být podrobeny vážným zátěžovým testům. Ty nesolventní musí padnout, nebo budou rekapitalizovány z peněz daňových poplatníků. Ti v nich ale musí získat vlastnický podíl a vedení bude vyhozeno. Nejdříve ale musí dojít k tomu, že velkou část ztrát ponesou držitelé dluhopisů.

Podobně musí být uznána „svoboda zbankrotovat“ i u vládních dluhopisů. Současný systém ničí konkurenceschopnost Evropy vysokými daněmi a transferem bohatství od rodin k nesolventním vládám a bankám. Musí přijít restrukturalizace, která sníží dluh na udržitelnou úroveň a umožní zavedení politik orientovaných na růst.

Není to jen o ekonomii. Lidé se cítí podvedeni. Evropská unie je založena na vizi míru, demokracie, svobody a spravedlnosti. Nyní ale tuto myšlenku ohrožuje politická elita, která by obětovala běžné lidi pro ochranu určitých korporátních zájmů.

Uvedené je výtahem z „Why I Don't Support Europe's Bailouts“, autorem je vůdce Pravých Finů Timo Soini.

(Zdroj: Wall Street Journal)


Váš názor
  • Praví nepraví Finové
    12.05.2011 11:20

    Naprosto se s tím ztotožňuji, akorát nerozumím ranní zprávě:------------8:10 Přední finské politické strany uzavřely dohodu, která by měla zajistit schválení plánované finanční pomoci Evropské unie pro Portugalsko ve finském parlamentu (ČTK)
    ferda
    • Re: Praví nepraví Finové
      12.05.2011 11:35

      Odpověď: Na rozdíl od řady jiných zemí má finský parlament právo hlasovat o podobě záchranného fondu eurozóny. Bez finského hlasu se eurozóna neobejde. http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1809995/musime-prestat-s-rozdavanim-penez-cizim-statum-rika-nejvetsi-vitez-finskych-voleb-muze-podrazit-zachranny-mechanismus-eu.html
      JoN
      •  
        12.05.2011 13:53

        nerozumíte mi.-------proč strana Praví Finové, která založila svůj úspěch na těchto názorech, souhlasí s pomocí Portugalsku?
        ferda
        •  
          12.05.2011 13:59

          Situace je taková, že praví finové stále nesouhlasí, ale za jejich zády se domluvil jejich koaliční partner s opoziční soc. dem. stranou, že to v parlamentu podpoří. Co je na tom k nepochopení. V české politice se takové levárny dějí pořád.
          ..
          •  
            12.05.2011 14:33

            V tom případě nám média lhaly, že bez Pravých Finů se to neobejde
            ferda
  • balzám na duši
    12.05.2011 9:25

    Tak tohle je brilantní popis nesmyslnosti projektu jménem EU. Otázka ovšem zní - jak to natlouct do hlav evropským politikům, aby s tím škubáním přestali?
    Jesse
    • Re: balzám na duši
      12.05.2011 9:32

      Také s názorem zde prezentovaným souhlasím, ale zároveň si myslím, že EU je správný projekt (leč momentálně nesprávně řízen). Proti myšlence volného pohybu osob, zboží a kapitálu může málokdo něco namítat.
      ..
  • ANO
    12.05.2011 8:42

    ....pravda, pravdoucí....výsledkem toho všeho je např. tzv.důchodová reforma=ždímání běžných lidí(nejen u nás)---produktivita práce se za posledních několik desítek let zvýšila v civilizovaných zemích v mnohonásobcích a určitě by měla převážit horší demografickou křivku tzn.dnešní děti do důchodu v 50 a ne v 73(jak je plánováno) nebýt té symbiózy politik - bankéř a různých forem korupce. Korunu tomu nasadily USA, tištěním papírků se jménem světová rezervní měna...
    Pravý Čech
    • ůchodová reforma=ždímání běžných lidí(nejen u nás)??
      12.05.2011 10:23

      můžete mě nějak vysvětlit vaši myšlenku? Nejak jsem nepochopil, jak chcete reálně zaplatit aspoň částečně důchody jinak než že si na to lidi normálně našetří... Viděl jste někdy čísla, a nad nimi seriozně přemýšlel?
      Bo
      • Re: ůchodová reforma=ždímání běžných lidí(nejen u nás)??
        12.05.2011 11:08

        Je to jednoduche. Produktivita vzrostla velmi vyrazne = stejne zbozi vyrobime za priblizne polovicni dobu = pokud chceme pracovat do 60 let staci nam chodit do prace jen 4h denne. Nebo 5 hodin a zivit starnouci populaci. JEDINY PROBLEM JE, ze lide SPOTREBOVAVAJI mnohem vic = tedy chteji vseho mnohem vic. Nestaci jim koupit si jednou za 15 let jedno auto, jednu pracku a travu sekat kosou... Chteji vsechno stridat, kupovat nove a novejsi, modernejsi a z duvodu tohoto (umeleho) tempa pak lide museji pracovat porad - az do smrti. Jinak by to financne nevyslo.
        pmx
        • Jediný problém
          12.05.2011 14:11

          ten ovšem dělají výrobci sami prostřednictvím reklamy a marketingu. Bombardují lidi hláškami, že musí všechno střídat, kupovat nové a novější... A zároveň schválně vyrábějí zboží, které nevydrží víc než pár let. Jsou k tomu však nuceni svými vlastníky, nadnárodními fin. společnostmi. Jinak by to finančně určitě vyšlo ;-)
          Kalka.
        •  
          12.05.2011 11:57

          ...je pravdou, že vyšší životní úroveň ukrojí poměrně hodně z přebytku vzniklém z řádově vyšší produktivity, ale podle mého názoru pravým důvodem důchodu třeba až v 75 letech (a jiných tzv.reforem) je politická korupce v různých formách napříč rozvinutým světem způsobená nenasytností mocných a "neochotou" platit za své chyby svými penězi ;-) tzn.v dalších desetiletích se podle mě relativně více než dříve "rozevřou nůžky mezi nižšími vrstvami a bohatými" ve všech rozvinutých zemích, včetně nás :-/
          Pravý Čech
          •  
            16.05.2011 9:51

            Politicka korupce a nenasytnost je pouze vysledkem toho, ze lide obecne CHTEJI VIC A VIC. Politici jsou bohuzel take jenom lide, a tak v okamziku, kdy se dostanou k moznosti "nahrabat si" nevahaji ani vterinu. Jakakoliv moralka, slusnost a zajem spolecnosti jde stranou. Chteji kupovat nemovitosti, obrazy, auta, lode, ostrovy,... Proc? To nevim. Ale je to vyhodne pro globalni koncerny, ktere timto kolotocem maximalizuji zisky. Jsou tam ve vedeni totiz take jenom "normalni" lide... a ti chteji vic a vic...
            pmx
          •  
            12.05.2011 14:59

            ...už je u nás celkem zřetelně vidět opakující se jev, kdy politici a jejich nohsledi (z různých stran-abychom nikomu nekřivdili :) "záhadně neuvěřitelně" zbohatnou :-) a zvětšující se část národa "křišťálově čistě" chudne...jo holt bez trestní hmotné zodpovědnosti, to se jim to rozhoduje o našich miliardách :)
            Pravý Čech
  •  
    12.05.2011 8:08

    Stručně řečeno, současná finanční krize je jen velký mejdan pro banky.
    Homo
    •  
      12.05.2011 9:05

      absolutni souhlas... ted si ovsem tento podvod uvedomuje jen mala skupinka vice-mene zasvecenych lidi, ale je otazkou relativne kratkeho casu, kdyz tyto lzi pochopi vetsina "obycejnych" obcanu, protoze takovou "pomoc z EU" zadna z techto krajin co ji prijali nema sanci splatit
      Ebo
      • Je to jasné jak kříštálová studánka...
        12.05.2011 9:49

        naprosto od začátku zasvěceným a pak těm, kdo to chtějí pochopit a chápou - že, ti jež půjčují nikdy nepočítali s tím, že půjčky budou v celé výši splaceny, šlo jen o "časovýšinávratnosti" než si " Vrchni VIP " veřitelé dohodnou , co a jak a proč. Merkel-Sarkozy-Brusel si musí své zejména politicko-mocenský kapital vůči globálu i poddaným obhájit.
        AMN
        • Re: Je to jasné jak kříštálová studánka...
          12.05.2011 14:11

          No a pak že žádné konspirační teorie... ;-)
          Kalka.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data