Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký premiér: Vývoj dluhopisů je neslučitelný s měnovou unií. Na pád sází 85 % globálních investorů

Řecký premiér: Vývoj dluhopisů je neslučitelný s měnovou unií. Na pád sází 85 % globálních investorů

13.05.2011 13:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Spready, kterých dosahují řecké dluhopisy vůči dluhopisům silnějších zemí, zejména pak benchmarku v podobě německých bundů, je neudržitelný v rámci měnové unie. „Jsme součástí neúplné…hospodářské unie, která nedisponuje všemi potřebnými nástroji na to, aby si poradila s širšími úkoly včetně tohoto,“ uvedl ve vystoupení pro středolevé politiky ve Švédsku řecký premiér George Papandreu. „Spready jsou jedním z těch nejzřetelnějších a nejjasnějších úkolů,“ uvedl šéf řecké vlády. „Takové rozpětí výpůjčních nákladů v rámci jedné měnové unie je prostě neudržitelné,“ zaznělo z jeho úst.

George Papandreu dnes znovu zopakoval, že cestou, po které by se eurozóna měla vydat v boji s fiskální krizí, je vydání společných dluhopisů. „Evropa by měla přestat hrát falešnou hru a konečně se pohnout kupředu,“ uvedl řecký premiér v Oslu. Společné bondy jsou podle něho „jedním z řešení“. To má ale kromě několika dalších především jednoho silného oponenta – Německo. Bojí se o další nezodpovědnost „problémových“ zemí a o svůj vlastní rating „AAA“, kromě předem jasného zhoršení postavení vlastních dluhopisů, pokud by se začalo s vydáváním společných s příspěvkem Německa jako zdravého sousta společného nahnilého jablka, zrozeného i ze zkažené ekonomiky jinak krásné země.

Řecké 10leté dluhopisy nesou o plných 12,3 % vyšší výnos proti stejné splatnosti německých bundů. Proti době před rokem, kdy země žádala o první balík pomoci, je to dvojnásobek. CDS na zajištění proti nesplácení řeckého dluhu ukazují na více než 50% pravděpodobnost (očekávanou trhem a jeho účastníky, kteří kontrakty platí), že držitelé dluhopisů ztratí své investice před rokem 2013, kdy vstoupí v platnost nový mechanismus EU (a vstoupí?). „Jsme ve velmi obtížné roli, nechte nás v míru činit to, co je potřeba. My to děláme,“ vyslovil se řecký premiér. Trh má jiný, nemilosrdný názor a je nutno dodat, že jej vysílá s vytrvale rostoucím akcentem. Po slovech Evalda Nowotneho (ECB) jej zřejmě potvrdí i mise EU a MMF v zemi, která rozhodne o (ne)poskytnutí další tranše finanční pomoci.

Čerstvý globální průzkum Bloomberg mezi mezinárodními investory ukazuje, že 85 procent z nich je přesvědčeno, že Řecko není schopno dostát svým závazkům při splácení dluhu. Výsledek průzkumu mezi 1263 nadnárodními investory ukázal na růst tohoto očekávání u Řecka o 11 % proti lednu, 12 % proti loňskému červnu (po rozhodnutí o balíku pomoci EU/MMF). U Portugalska očekává potřebu nového projednání svého dluhu 59 % oslovených investorů (z méně jak poloviny v lednu a méně jak třetiny v polovině loňského roku) a u Irska 55 % (z 53 % v lednu a 17 % v červnu 2010).

„Všechny tři země půjdou po linii dalších a dalších nucených půjček a ta bude v jednom bodě v budoucnu přerušena a rozhodnuto o začlenění spoluúčasti soukromých věřitelů do dalšího řešení tohoto marasmu,“ uvedl hlavní ekonom Westpac Banking v Londýně James Shugg, který byl jedním z oslovených. U Řecka se opírá o základní a již známé faktory – tři roky recese, vysoké zápůjční náklady a slabé daňové příjmy, navíc dluh dosahující 143 % HDP a odhadovaných 159 % na konci roku letošního.

EU zvažuje další pomoc Řecku v rozsahu 27 mld. EUR pro příští rok, která by pomohla srazit výnosy na řeckých dluhopisech. Pomohla ale ta minulá? 10letý dluhopis nese úrok nad 15 %, na dvojnásobku toho, co nesl po loňském balíku peněz. Řecká dluhová agentura dnes oznámila, že 17. května si znovu zkusí dojít na trh pro 1,25 mld. EUR proti vydání tříměsíčních poukázek. Aukce by mohla být jedním ze střípků materiálu pro jednání ministrů financí eurozóny o tom, co dále s Řeckem, které se odehraje právě 16.-17. května. Trochou čerstvého vzduchu jsou dnes publikovaná data o výkonu řecké ekonomiky v prvním čtvrtletí roku. Ta po výše zmíněných třech letech recese vykázala 0,8% mezikvartální růst, souběžně ale byl její výkon za 4Q10 zpětně revidován na -2,8 % z dosud uváděných -1,4 %. K výstupu z recese technicky potřebuje ještě jedno kladné číslo. To dnes nepřišlo u ekonomiky „sousedního“ Portugalska a ta se zmítá po -0,7 % v 1Q a revidovaných -0,6 % ve 4Q zpět v recesi.

(Zdroj: Bloomberg, AP, CNBC, FT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university