Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký manuál od Bank of America Merrill Lynch

Řecký manuál od Bank of America Merrill Lynch

19.05.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Bank of America Merrill Lynch přišla s přehledným shrnutím možných scénářů týkajících se vývoje v Řecku. Za velice pravděpodobné považuje to, že dojde k velké privatizační vlně, která sníží dluh a zlepší jeho udržitelnost. Pro ekonomiku je tento krok pozitivní, ale požadavky na financování v letech 2012 – 2013 sám o sobě nevyřeší. Pro dluhopisy by měl být „mírně pozitivní“. Podobnou charakteristiku má prodloužení doby splatnosti úvěrů od MMF.

Pravděpodobné je navýšení bilaterálních úvěrů od členů eurozóny, to sebou ale nese i riziko hlubší recese kvůli přísným úvěrovým podmínkám. Pomohlo by však vyřešit potřebu refinancování půjček v letech 2012 – 2013. Podobně by zafungovalo i rozšíření úvěrů z EFSF, jejichž pravděpodobnost analytici odhadují na střední až vysokou.

Středně velkou pravděpodobnost pak má možnost snížení úroků z úvěrů poskytnutých od EU a MMF, samo o sobě by ale problémy s financováním neřešilo. Pro držitele dluhopisů by toto snížení bylo stejně jako všechny předchozí možnosti mírně pozitivní. To už ale neplatí u možnosti „dobrovolného“ prodloužení jejich doby splatnosti. U ní je opět střední pravděpodobnost, nastala by, pokud by například hrozil default v roce 2012. Mohlo by tak dojít k uvolnění finančního tlaku na Řecko, zároveň ale hrozí oslabení finančního systému a podkopání budoucího přístupu na trh.

Malou pravděpodobnost má podle banky širší restrukturalizace – tedy dobrovolná výměna stávajících dluhopisů za papíry s nižší nominální hodnotou. Došlo by ke zlepšení dluhového profilu země a dluhové zátěže, pravděpodobně by ale také došlo k oslabení finančního systému a podkopání budoucího přístupu na trh. Snížení hodnoty duhopsiů se odhaduje na 50 %.

Velmi malou pravděpodobnost má podle analýzy „tvrdá restrukturalizace“, která by sebou nesla změnu finančních nebo právních podmínek bondů. Možné jsou různé kombinace nižších úroků, nominální hodnoty a delší doby splatnosti. Došlo by opět ke zlepšení dluhového profilu země a dluhové zátěže, ale i k extrémnímu poškození finančního systému eurozóny a uzavření přístupu na trh na několik let.

A extrémně málo pravděpodobný je odchod z eurozóny, který by sebou nesl výrazné snížení hodnoty dluhu – pravděpodobně kolem 75 %. Došlo by k přijetí vlastní měny a její devalvaci, ta by podpořila růst ekonomiky.

Uvedené shrnuje následující tabulka:

Manuál

(Zdroj: FT Alphaville)


Váš názor
  • chybí tam
    19.05.2011 9:24

    varianta lidové revolty s nejasnými důsledky. Pravděpodobnost slušná.
    Orangutan
    • Re: chybí tam
      19.05.2011 9:41

      to je rovněž černá labuť českých reformních snah. Anglie se do podobných problémů dostává s labouristy po té co vykopli Margaret. Bude to tak ve všech zemích, kde si kupovali voliče a zářné zítřky za půjčené peníze. Proto je alternativa sociální demokracie u vlády řeckou cestou. V česku by k rozpumpování ekonomiky stačilo pravděpodobně vrácení nebo dodanění ukradených financí, v řecku kdyby daně kromě státních zaměstnanců vůbec někdo platil
      lime
  • nesmysl
    19.05.2011 9:13

    toto řešení může vymyslet jen americká banka, která nemá ponětí o tom co je to evropský socialismus založený na obrovské síle rudých odborů a zvláště pak v zemích jako je Řecko, Itálie, Španělsko ale třeba i v Polsku. Nezprivatizují vůbec nic a pokud ano tak to nebude stát za zmínku :-)
    Michal
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y