Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Allianz: Řecko potřebuje svůj Marshallův plán, jen peníze jej nezachrání. Dle ECB by restrukturalizace byla horor

Šéf Allianz: Řecko potřebuje svůj Marshallův plán, jen peníze jej nezachrání. Dle ECB by restrukturalizace byla horor

24.05.2011 12:34, aktualizováno: 24.5. 15:17
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Dva hlasy proti restrukturalizaci řeckého dluhu jako kroku, který nic nevyřeší, naopak situaci ještě zhorší, zazněly z Evropské centrální banky ústy Christiana Noyera a ze soukromého sektoru od šéfa největší evropské pojišťovny Allianz Michaela Diekmanna. Ten uvedl, že Řecku nepomůže pouze více finanční pomoci, ale především jasný plán rozvoje jeho ekonomiky, který jí umožní růst. Noyer označil případnou restrukturalizaci za horor.

„Řecko nemůže být zachráněno skrze restrukturalizaci dluhu, ale ani mu nepomůže pouhé dodání dalších peněz. Řecko potřebuje především plán rozvoje průmyslu a ekonomiky, podobný Marshallovu plánu,“ uvedl šéf Allianz Diekmann s připomínkou amerických fondů na rozvoj západní Evropy po druhé světové válce, které měly také pomoci šíření komunismu. „To, čím můžeme zemi skutečně pomoci, je posbírat část pracovních míst a výrobu z dalších částí Evropy i z Asie a přesměrovat ji do Řecka. Z pohledu současné situace takovému přesunu z dalších zemí střední a východní Evropy nebo Asie nic nebrání. To je ten krok, který by Řecko postavil zpět na vlastní nohy,“ uvedl Diekmann pro německý list Bild.

S jeho slovy souhlasí šéf německo-řecké obchodní komory Martin Knapp. „Řecku chybí silný průmysl, potřebuje silný obchodní model, který mu pomůže růst,“ uvedl Knapp. Turismus a lodní přeprava se na hrubém domácím produktu země podílejí zhruba jednou pětinou. Největšími exportéry ze země jsou převážně rodinné firmy, soustředící se na potraviny. Vedle toho, co vyroste (tradiční olivy, ovoce a zelenina) je to silně mlékárenství (sýry či řecký jogurt). V exportu dle SITC proto bezmála 20% podíl nalezneme v kategorii potravin a zvířat. Zastoupení ve vývozu je zhruba stejné, jako u průmyslových výrobků, vyváží se také chemie (cca 14 %). Největšími vývozními destinacemi jsou pro Řecko ekonomiky Německa a Itálie (nad 10 %), dále Kypr a Bulharsko. Pětku exportních destinací s více jak 5% zastoupením doplňují Spojené státy. Struktura exportu vede k tomu, že je značně diverzifikován.

„To, čím musí být Řecko podpořeno, je plán rozvoje ekonomiky, ne úspory,“ přidává se k hlasům Diekmanna či Knappa Jörg Hitze, ekonom Hamburg World Economy Institute. „Potřebuje stimulační balíček, ne úsporný,“ řekl pro CNBC. Podpořit další úsporné kroky vlády odmítl lídr hlavní opoziční konzervativní strany Antonis Samaras. V minulosti strana vládu podporovala. Také ekonom Commerzbank Christoph Weil míní, že bez takového kroku země zůstane uvězněna v recesi a překvapivý růst ekonomiky v prvním čtvrtletí roku na tom nic nemění. „Není to změna trendu, ekonomika zůstává recesní,“ uvedl. EU očekává, že tamní ekonomika letos klesne o 3,5 procenta. Úspory postihující penze, mzdy veřejného sektoru, domácí poptávku pomohou rozpočtu, ale ne růstu. Země sice potřebuje peníze, které jí mohou dle lokálních zdrojů Kathimerini dojít již v červenci, pokud neobdrží další tranší pomoci EU a MMF, ale hlavně investice do ekonomiky.

Jednou z cest k nim je privatizace, na kterou tlačí EU i MMF. Premiér Papandreu po večerním jednání v pondělí nastínil plán úvodních kroků. Řecká vláda chce novými fiskálními opatřeními najít ještě do letošního rozpočtu šest miliard eur a privatizovat prý začne okamžitě, aby si zajistila další krizové úvěry. Opatření by měla snížit deficit rozpočtu na plánovanou úroveň 7,5 procenta HDP, uvedlo řecké ministerstvo financí po mnohahodinovém jednání vlády. Podrobnosti plánovaných fiskálních kroků vláda sdělí příští týden, uvedl vládní mluvčí Jorgos Pelatotis. Plán by měl být předložen parlamentu počátkem června.

Ministr financí Jorgos Papakonstantinu uvedl, že vláda se rozhodla "okamžitě přikročit" k prodeji státních podílů v několika velkých podnicích. Půjde zejména o telekomunikační společnost OTE, banky Hellenic Postbank a dva největší řecké přístavy v Soluni a Aténách, a poté například o soluňskou a aténskou vodárenskou společnost, elektrárenský podnik Public Power i společnost OPAP, největšího provozovatele sázek v Evropě.

Mezinárodní měnový fond v minulém týdnu uvedl, že Řecko vlastní majetek za více jak 280 miliard eur a část z něj by mohla být odprodána.

V oficiální rovině ze všech stran zní „učiňme všechno, jen ne restrukturalizaci dluhu“. „Není řešením, ta myšlenka je hororová,“ uvedl za ECB Christian Noyer, guvernér francouzské centrální banky. Jeho slova následují možného nového guvernéra ECB Bini Smaghiho, šéfa Bundesbanky Weidmanna či Jürgena Starka. Všichni tito uvedli, že ECB může přestat přijímat řecký dluh jako kolaterál, pokud eurozóna vymyslí nějakou podobu plánu na prodloužení jeho splatnosti. Podle nejnovějších „průsaků“ se ale právě ten chystá. Nizozemský ekonomický list Het Financieele Dagblad s odvoláním na zdroje z Bruselu napsal, že úředníci vlád zemí eurozóny začali neoficiálně připravovat kroky k prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů v podobě takzvané "reprofilace", tedy krátkého odsunutí splatnosti dluhopisů. Nizozemský ministr Jan Kees de Jager podle deníku řekl, že reprofilace je seriózní možnost, avšak jen jako poslední krok "celkového balíku" a poté, co Atény splní sliby reforem. Reprofilace by podle něj byla založena na dobrovolné účasti soukromých investorů a lhůty splatnosti by se v něm prodloužily „maximálně o tři roky“. Tento krok je podle něj nezbytný, pokud se má země vyhnout úvěrovému selhání či jakékoli podobě platební neschopnosti.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Bild, Kathimerini, HWEI, Het Financieele Dagblad, AP, DPA, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m