Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruští nezávislí plynaři obětují Evropu ve prospěch Asie

Ruští nezávislí plynaři obětují Evropu ve prospěch Asie

18.03.2013 15:06
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V nepřehledné bitvě o liberalizaci vývozu zemního plynu z Ruska, která by mohla zamávat s cenami pro koncové spotřebitele v Evropě, se začíná leccos projasňovat. Bohužel ne ve prospěch evropského energetického trhu. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak oznámil, že v případě zrušení monopolu na vývoz plynu, kterým nyní disponuje Gazprom, v segmentu zkapalněných dodávek (LNG) bude moci surovina putovat pouze do Asie a Tichomoří.

Výsledný návrh podoby liberalizační reformy ministerstvo představí do měsíce, přičemž konečné slovo bude mít, jako vždy, prezident Vladimir Putin. Podle nejmenovaného zdroje listu Kommersant může být nakonec omezení exportu LNG evropským směrem zmírněno. Nezávislým producentům jako je Novatek by se povolil vývoz pouze na trhy, na nichž nepůsobí Gazprom, aby si Rusové na klíčovém zahraničním odbytišti zbytečně nekonkurovali. Vzhledem k rozsáhlé přítomnosti státního molocha v Evropě by však i takový ústupek příliš nepomohl.

Z hlediska Gazpromu je tlak na zachování státem garantovaných privilegií pochopitelný. Monopolní exportér ruského plynu čelí tlaku ze strany Norska, Kataru (LNG) a perspektivně i dodávek zkapalněného, levného břidlicového plynu ze Spojených států. Jelikož poptávka po plynu v Evropě kvůli špatné hospodářské situaci a láci konkurenčních energetických surovin znatelně klesá, podmínky na trhu diktují odběratelé. A ti požadují slevy. Zatímco loni Gazprom v Evropě prodával 1000 m3 plynu v průměru za 402 USD, letos by podle posledních kalkulací managementu měla průměrná cena činit 366 USD za 1000 m3. Monopolista navíc na slevách za minulá období vrací miliardy dolarů a další desítky vynakládá na stavbu drahého plynovodu South Stream, který do Evropy přivede plyn po dně Černého moře, čímž obejde nespolehlivou Ukrajinu.

Ruská vláda proto rozhodla, že částečné zrušení monopolu na export plynu nesmí Gazpromu způsobit další újmu. Vicepremiér Arkadij Dvorkovič minulý týden oznámil, že liberalizace je možná pouze pod podmínkou přesného rozdělení odbytišť mezi dodavatele a projekty.

Z větších evropských trhů Gazprom nedodává plyn do Španělska (roční spotřeba přes 30 mld. m3) a sousedního Portugalska (kolem 5 mld. m3 ročně). Není také přítomen v Belgii. S Velkou Británií obchoduje přes spotový trh. Dodávky do Řecka by mohly začít po dokončení plynovodu South Stream; na britský trh by se Gazprom napřímo mohl dostat přes plánovanou odbočku baltského Nord Streamu.

Mezi nezávislými (tj. neprivilegovanými, bez přístupu k infrastruktuře) ruskými těžaři má největší zájem na export do Evropy Novatek, který loni zvýšil produkci meziročně o 7,1 % na 57,3 mld. m3 plynu, a byl tak v Rusku druhým největším producentem. Gazpromu naopak výstup klesl o 5,1 % na 482 mld. m3. Celková ruská těžba zaznamenala pokles o 2,2 % na 655 mld. m3. Novatek plánuje v partnerství s francouzským koncernem Total těžit a vyvážet plyn z poloostrova Jamal (16,5 mil. tun ročně). Jejich společný podnik s názvem Jamal LNG vedl rozhovory s pěti evropskými odběrateli, včetně Španělů a Francouzů. Podle vedení Novateku měla polovina plynu z Jamalu putovat do Evropy a polovina do Asie.

Nyní se zdá, že Novatek dá přednost perspektivnějším asijským trhům, zejména Číně, Jižní Koreji a Japonsku. „Analýza ukázala, že objemy, tempa růstu i marže jsou vyšší v Asii, a to i se započtením vyšších transportních nákladů,“ uvádí se v novém prohlášení společnosti s tím, že východní směr dodávek je nyní prioritní. Novatek by nakonec, pokud bude rozhodnuto o širší liberalizaci, mohl dodávat LNG do Španělska, kde Gazprom není přítomen. Vzhledem k situaci v evropském průmyslu a energetice, hlavních spotřebitelích plynu, je ale sázka na Asii pochopitelná.

Víc jak polovina evropské spotřeby plynu je nakupována přes dlouhodobé kontrakty navázané na cenu ropy, která v posledních čtyřech letech zdražila o 72 %. Vzhledem ke klesajícím cenám elektřiny se tak z plynu stává absolutně nekonkurenceschopná surovina. E.ON, největší německá energetika podle tržeb, rozhodl o zakonzervování několika paroplynových zdrojů. Britská energetická jednička Centrica ohlásila stop pro nové paroplynové zdroje nejméně na čtyři roky. GDF Suez musel zaúčtovat odpis 2 mld. EUR ze svých plynových elektráren v několika zemích. Pokud ČEZ rozjede čerstvě dostavenou plynovou elektrárnu v Počeradech o výkonu 800 MW, bude její provoz velmi pravděpodobně ztrátový. Návratnost německých paroplynových elektráren by se v dubnu měla pohybovat kolem záporných 17,67 euro za MWh.

(Zdroje: Kommersant, Vlasť, RIA Novosti, Bloomberg) 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data