Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bude hůř?

Bude hůř?

18.08.2011 11:10
Autor: Petr Žabža, Patria Online

V posledních dvou týdnech bylo nemálo prostoru věnováno více či méně objektivním názorům na to, co způsobilo extrémní rozkolísanost a dramatické poklesy téměř všech hlavních akciových trhů. Za viníka byly označeny neschopné vlády, centrální banky, ratingové agentury, superrychlé obchodní systémy, Čína…de facto kdokoliv, kdo byl zrovna po ruce. Jak se však ve světle těchto událostí chovali investoři v segmentu podílových fondů?

Americké podílové fondy zaznamenaly za měsíc červenec čisté odkupy (tj. objem vybraných prostředků převážil nad objemem vložených prostředků) ve výši 22,9 miliardy dolarů. To je nejvíce od října roku 2008, kdy čisté odkupy dosáhly 27,9 miliardy. Vzhledem k vývoji akciových trhů v první polovině měsíce srpna lze dovozovat, že údaje za 08/2011 budou velmi podobné, ne-li horší. Je důvodem pro tyto výsledky jenom snaha ochránit své investice, nebo jde o něco více?

Jedním z nezpochybnitelných faktů je, že investoři se v poslední době stali vůči riziku mnohem citlivějšími. Pro porovnání se opět podívejme na rok 2008. Tehdy sice akciové a dluhopisové fondy také zaznamenaly masivní odkupy, 131 miliard dolarů však "přiteklo" do fondů peněžního trhu. Nic takového se letos nestalo, právě naopak - fondy peněžního trhu přišly za červen a červenec o 150 miliard dolarů. Prodlužující se debata o navýšení dluhového stropu a s tím spojená nejistota byla nejspíše jedním z důvodů, proč investoři likvidovali i tyto relativně bezpečné investice a získané prostředky umísťovali na klasické spořící účty.

Druhým faktem je, že investoři využívají korekce trhu k navýšení svých pozic mnohem méně, než v minulých letech. Současně se zvyšuje jejich nervozita a "výdrž" během poklesu indexů je mnohem slabší. Často citovaným důvodem je v tomto ohledu demografie. První "baby boomers" se ve Spojených státech dožili věku 60 let v roce 2006. Možná je to náhoda, ale v posledních sedmi měsících toho roku investoři vybrali 2,7 miliardy dolarů z akciových fondů navzdory tomu, že index S&P mířil k ročnímu výnosu téměř +16%. To samé se dělo v roce 2007, kdy v období květen-říjen investoři vybrali 26 miliard dolarů z akciových fondů - v tom samém období však index S&P posílil o 12%.

Třetím faktem je, že poslední tři roky byly pro psychickou výdrž investorů více než "zátěžovým testem". Finanční krize roku 2008-2009, "flash-crash" ze 6. května 2010 a nyní snížení ratingu Spojených států ze strany ratingové agentury Standard & Poor's nepochybně otřásly důvěrou investorů ve status quo. Mnoho z nich navíc vnímá vývoj posledních třech let jinak, než předchozí korekce či medvědí trhy. Ty byly z jejich pohledu více cyklické a navíc také o poznání koncentrovanější (např. technologická bublina konce 20. století fakticky zasáhla jenom relativně malý výsek ekonomiky).

Sečteno a podtrženo, nepříznivý demografický vývoj a otřesená důvěra investorů v základní pilíře ekonomiky nejsou zrovna příznivý mix pro dlouhodobější růst trhů. Na druhou stranu je však také pravda, že současná valuace akcií není nezajímavá a pro středně- až dlouhodobého investora nabízí atraktivní nákupní ceny. Makroekonomické údaje však i nadále přichází spíše na spodní hraně odhadů a je proto více než pragmatické uvažovat o tom, zda nerevidovat střednědobé odhady průměrného růstu akciových trhů - směrem dolů, samozřejmě...


Váš názor
  • Valuace ??
    18.08.2011 13:04

    Pane Žabžo, tento Vámi zmíněný nesmysl o valuaci se již stal mezi analytiky koloritem posledních dnů a týdnů. Trhy obchodují s budoucností a ne s minulostí. Je jistě skvělé, že firmám do této chvíle vesměs rostly zisky, ale to investora již nezajímá. Investory nyní zajímá, kolik budou firmy vydělávat v dalších obdobích a tady ta Vaše (prý) zajímavá valuace už trochu pokulhává, že ?
    Peté13
  •  
    18.08.2011 12:51

    Valuace akcií není nezajímavá....atraktivní nákupní ceny?! Pane Žabžo, Vy stále vycházíte ze starých pravidel hry. Podívejte se na politické headliny, na celkové zadlužení a zkombinujte to ze sentimentem medvídka Pú. Mě vychází totální katastrofa a nikoli zajímavá investiční příležitost pro dlouhodobého investora. O tom se můžeme začít bavit až uvidíme světlo na konci tunelu, což může trvat do alelujá. S takovými "vůdci" jako Sarkozy, Merkelová a Obama, bych viděl jako nejlepší dlouhodoou investici flek na Olšanech. Čili odpověď na Vaši otázku zní - bude!
    DeGuise
  • a co takhle pane žabžo
    18.08.2011 12:01

    že stejně jako umírají tištěné noviny a časopisy a hudební nosiče a roste online net...tak stejně tak upadají "offline" fondy a lodé obchodují sami za sebe online přes Vás brouky?
    db
  • peněžní fondy
    18.08.2011 11:49

    sry ale jít dnes do USD peněžních fondů je nesmysl, tudíž se nabízejí jen spoř. účty, to dava logiku tudíž když někdo odchází z akciového (to nemluvím o dluhopisových, tam jsou jako drobásci v USD jen blázni), těžko půjde do peněžního, ne?
    blekota
  • hejlu ubyvá
    18.08.2011 11:24

    kdo to tu podrži když fondy vyprodali, investoři tomu nevěří a hejlumdochází trpělivost , marginy jsou na prasknutí ,shortaci v plné polní to je vyhlídka . analitici se předhánějí kdo dá nižší doporučení aby mohl řict ja to věděl ja mam pravdu a přiště info za chechtaky hejlové :D a a těží na tom jen brouci jen ať jdou obchody je jedno kterým směrem jen do boku to moc nenese :(
    Deny:-)
    • Re: hejlu ubyvá
      18.08.2011 11:35

      jasně je to jenom další tortůra a grilování těch, co vydrželi v pozicích...jsou v nich nadlouho a brouk z toho nemá žádný kuličku...proto je potřeba zatlačit...chvílema up chvílema down...
      db
      •  
        18.08.2011 12:57

        ale jde jim to cvrnkání dobře hold kdo umi ten umi a vlnkaři jak jsem psal maji můj velky obdiv ja na v těchto cenách ještě nemám žaludek počkám o patro níž
        Deny:-)
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.