Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato je jen 6 000 let trvající bublinou

Zlato je jen 6 000 let trvající bublinou

03.12.2014 13:02
Autor: Redakce, Patria.cz

„Zlato je to samé jako blyštící se bitcoin. Ten je také těžké vytvořit, v jeho případě k tomu dochází využitím výkonných počítačů, které spotřebovávají mnoho energie. Obojí by šlo využít na mnohem užitečnější věci. Počítá se s tím, že počet bitcoinů dosáhne 21 milionů i přesto, že vše, co je nějak naprogramováno, může být přeprogramováno.“ Touto úvahou začíná hlavní ekonom Citi Willem Buiter svůj pohled na zlato, bitcoin a hodnotu samu o sobě.

John Maynard Keynes kdysi řekl, že zlato je „pozůstatkem barbarů“. Z pohledu celé společnosti to platí i o zlatu, které ve své rozvaze drží centrální banky či lidé ve svém šuplíku jako něco, co má uchovávat hodnotu. Dochází totiž k vynaložení velkých nákladů jen proto, aby se zlato přesunulo ze země do trezorů. Těžba sama o sobě poškozuje životní prostředí, to samé platí o rafinaci. V minulosti se pro jeho čistění využívalo rtuti, dnes se používá kyanid.

„I když pro celou společnost je těžba zlata a jeho uchovávání draze zaplacenou aktivitou, z pohledu jednotlivců může jít o činnost racionální. To samé platí o bitcoinech. Jejich ražba je celospolečenským plýtváním a i ona poškozuje životní prostředí. Pro libertariány ale přínos spočívá v tom, že představuje decentralizovanou soukromou alternativu vládou zřízenému systému. Další si zase cení jeho téměř úplné anonymity, která je podobná jako u zlata či papírových peněz. Jde o ty, kteří chtějí uniknout pozornosti vlády či některých mocných soukromých subjektů. Pokud je stát utlačovatelem, není na tom nic špatného. Jiné je to ale v případě pokusů o daňové úniky, kriminální činy a podobně. „Celkově nemůžeme říci, že by racionální postoje jedinců vůči zlatu a bitcoinu produkovaly něco pozitivního pro společnost jako celek,“ tvrdí Buiter.

Ekonom se také zamýšlí nad podstatou tzv. fiat peněz: „Na rozdíl od Wikipedie tvrdíme, že podstata fiat měny není založena na tom, že by ji prosazovala vláda. Taková měna nemusí mít svou hodnotu založenou na tom, že vláda požaduje její užití při placení daní a transakcích v dané jurisdikci. Fiat peníze se vyznačují tím, že nemají žádnou vnitřní hodnotu, jejich hodnota se odvíjí pouze od toho, že jim věří dostatečné množství ekonomických subjektů. „Fiat“ znamená v latině „staň se“ a zde bychom to měli vnímat jako rozhodnutí a krok, který z něčeho prostě udělá peníze.“ I zlato by tak mělo být hodnoceno podobně jako „vnitřně bezhodnotné“ měny typu dolaru, jenu či eura, tvrdí Buiter. A to, že poptávka po něm roste v době, kdy klesá důvěra v jiné měny, je výsledkem efektu „nejhezčí ošklivky“.

Buiter nakonec dochází k závěru, že „pokud má zlatu nyní nějakou hodnotu, je to tím, že se na této komoditě utvořila bublina“. Její velikost je podle něho značná, protože „aktivum, které nemá samo o sobě žádnou hodnotu, je ceněno velmi vysoce“. Jeho hodnota je totiž během posledních 6 000 let pozitivní a musí tak jít o nejdelší bublinu v dějinách lidstva. „A i kdybychom zlato vnímali jako něco, co má pro společnost vlastní vnitřní hodnotu, bylo by nerozumné, aby centrální banky do této komodity investovaly větší část svých aktiv. Pokud chtějí do komodit investovat, měly by vytvořit diverzifikovaná portfolia či držet ETF a deriváty. Jestliže někdo chce, aby centrální banka držela 20 % svých aktiv ve zlatě, jde o velmi neobvyklou a rizikovou investiční strategii,“ tvrdí ekonom v souvislosti se švýcarským referendem týkajícím se držení zlata v rozvaze SNB.

Zdroj: Citi, FTAlphaville


Čtěte více:

Lufthansu ochromí nová stávka
03.12.2014 8:17
Piloti německé letecké společnosti Lufthansa dnes oznámili novou stávk...
Technická analýza - Dolar má maxima nadosah, jejich udržení v minulosti nezvládl
03.12.2014 9:14
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje pod hladinou denního pivotu na 1,...

Váš názor
  • zlatozubá Kalka si dělá starosti
    10.12.2014 15:57

    že cena zlata zaznamenává takové změny. Jako každá správná bolševička má zlata plnou hubu.
    barbabáš
  • To je zase clanek podvratak..
    04.12.2014 13:26

    Takoveto vyrojeni vyjevů nejakych spekulantu ci zavistivcu, kritizujících zlato jen potvrzuji jedno, zlato je ted na dne, coz je nejlepe nakoupit... Zlato bylo nejlepší hodnotou 6000 let a dalších 6000 let to tak totiž i bude ! Krome vyborne meny, je totiž i idealnim kovem uzivanym v elektronice a jinde, vyborne vodivym, nerezivejicim apod., jehož dostupnost klesá, resp. naklady na vytezeni stále stoupaji.
    Katka
    • Re: To je zase clanek podvratak..
      04.12.2014 16:54

      To přeci nemá se závistí nic společné, spekulujme na zlatě. Jakou hodnotu má však zlato pro indiány v brazilském pralese? Asi jen lesklé tretky, stejně jako dolar/euro má hodnotu papírku. Mnohem větší hodnotu pro ně bude mít např. antibiotiková mast. Zlato má jen a pouze tu hodnotu, jakou mu přisuzují lidé.
      sgt.Mike
      •  
        04.12.2014 18:26

        videls Indiana Jonese? Kvuli trose zlata postavi celej chram i s pastema. Jinak slepici si muzes koupit v Sao Paulu, tam zlato prijimaji. Pripadne muzes prijit s vlastni supr dupr slitinou a zkusit s ni prorazit do sveta.....budes to mit tezky. Musis vsechny presvedcit, ze neni jednoduchy ji vyrobit, musis ji rozdistribuovat vsude po svete, aby melo smysl ji pouzivat a musi bejt robustni. Par jedincu, co na zlato nadavaji se najde vzdycky ale karavana s nakupem za 50 dolaru jede dal.
        Mezernik
        •  
          05.12.2014 6:59

          Zdá sa, že niekto by si tu mal doplniť ekonomické vzdelanie
          pager
      • Třeba
        04.12.2014 17:02

        nejmoudřejší, nejchytřejší a nejmocnější Putin dnes nakupuje zlato za 1.200 dolarů, když je jeho reálná cena kolem 300 usd a trhy ho začínají upouštět, protože jim docvaklo, že takovou hodnotu vůbec nemá :-))) Halt nejmužnější muž malého vrůstu chce světu ukázat, že je geroj :-)))
        Jesse
        • Jesse
          04.12.2014 18:12

          Uz si narval vsechny svoje prachy do zlata, kdyz ses si tak jistej?
          Mezernik
    •  
      04.12.2014 15:00

      hlavne je prakticky jako platidlo, lidi si ho zvladnou overit, jde nadelat na mensi kousicky snadno, roztlouct jde na tenkou vrstvu atd atd
      Mezernik
      •  
        04.12.2014 15:34

        Jak si takové ověřování zlata představuješ? Hodíš ho do lučavky a když se rozpusí bylo to zlato? :-). Jak ve zlatě zaplatíš 1000 korun? To je přesně 0,00115626 kg zlata. Při nákupu rohlíku budeš potřebovat váhy s přesností nejméně na tisíciny gramu.
        ..
        •  
          04.12.2014 15:37

          Prodavaji se zlaty tabulky - lze z nich odlamovat obdelnicky v hodnote 50 dolaru, coz na beznej nakup staci, proste si to poskladas, aby to vyslo co nejtesnejc, tech 5 korun co mu tam necham neresim. V dobe krize budes rad, ze si nakoupil.
          Mezernik
          •  
            04.12.2014 15:47

            A jak poznáš zlatou destičku od pozlacené wolframové?
            ..
            •  
              05.12.2014 4:56

              Snadno. Wolfram je přitahován magnetem, zlato ne, wolfram je 3x tvrdší než zlato. Stačí kousnout do plechu a víš na čem jsi. Wolframové šidítko funguje jen u velkých cihel.
              Naith
            •  
              04.12.2014 16:31

              Metody na to sou, od kapani nejake kyseliny po ultrazvuk, presnou vahu, rozlomeni...
              Mezernik
              •  
                04.12.2014 17:31

                Kyselina povrchu neuškodí, je pozlacen nic nepoznáš, Přesná váha nic neřeší, bude totiž vážit stejně, akorát bude asi o 0,2% tenčí (rozdíl v hustotě zlata a wolframu), což při tlouštce cca 0,1 mm (počítám s celkem praktickým rozměrem 2 krát 2 cm) bude činit 0,0002 mm, to už bude problém změřit i mikrometrem a o ultrazvuku při tlouštce 0,1 mm mám také jisté pochybnosti, ale na to nejsem odborník a málokdo ho má běžně v kapse při nákupech.
                ..
                •  
                  04.12.2014 18:15

                  tak ten ultrazvuk slouzi ke zjisteni tungstenovyho jadra, ne nejakyho wolframu, neco se na zlato kape a bud to misto zezelena nebo zcervena, zvazenim vyloucis vetsinu nekvalitnich podvrhu ale tak nejak je mi fuk, jestli to tobe staci, me staci, ze to staci zbytku sveta
                  Mezernik
  • Dlouhá bublina
    04.12.2014 11:19

    Můžeme bublinu, která trvá celé civilizované dějiny lidstva, vůbec ještě nazývat bublinou?
    • Re: Dlouhá bublina
      04.12.2014 18:30

      Ano wolframové (mluvíme snad česky ne? wolfram česky je tungsten anglicky) jádro se zjištuje ultrazvukem u zlatých cihel, jestli by to fungovalo i na 0,1 mm tlustýn plíšek s několika mikronovou vrstvou zlata nevím a pochybuju o tom. Zatím se mi jeví nejrozumnější pro ten případ, že by se začlo platit zlatem pořídit si kvalitní zlacené wolframové plíšky. Bdu pak na trhu nakupovat u trhovců bez ultrazvuku jen tak pro jistotu.
      ..
  • Za 100 let
    03.12.2014 18:37

    Najdete vic lidi, ochotnych vam prodat kravu a slepice za zlato, nez tech, ochotnych vam to prodat za 1000 dolaru.
    Mezernik
    • Re: Za 100 let
      03.12.2014 20:20

      ?? To má být fakt ??
      sgt.Mike
      • Kde bude dolar za 100 let?
        04.12.2014 13:06

        To je fakt. Jakou, myslíš, že bude mít jeden dolar za 100 let cenu?
        Pracovitý Prosecký
        • Re: Kde bude dolar za 100 let?
          04.12.2014 15:10

          To nebylo řečeno, "fakt" zněl jasně, že lidé raději prodají za zlato než za dolar. Což je nesmysl. Pokud za dolarový obnos získaný prodejem půjde koupit víc nebo stejně zlata, prodá za dolary, pokud ne, prodá za zlato. Které stejně smění, aby v něm neměl vázaný kapitál a mohl ho investovat, pokud zrovna neinvestuje do zlata.
          sgt.Mike
        • Re: Kde bude dolar za 100 let?
          04.12.2014 13:10

          A jakou hodnotu bude mít za 100 let ta slepice (98 let po smrti). Dolar můžeš na rozdíl od slepice i zlatého valounu investovat. slepici můžeš sežrat nebo jí nechat snášet vejce, ale co se zlatým valounem mi není jasný.
          ..
          •  
            04.12.2014 14:37

            no bude jiná slepice co si jí za zlato koupíte, ovšem co bude dělat vaše "investice" s dolarem za 100 let(bez jakékoliv další investice již nebude) když by jste v roce 1914 investoval do jakékoliv investice jak uvádíte dnes? Nemáte vůbec nic komodity krom kovů (nemůžete použít protože je odsuzujete již v podobě zlata, taktéž je nutné započítat mince) a umění(zde by jste jedině měl šanci skutečně vydělat nad rámec hodnoty zlata) by již neexistovaly(jako ty slepice), nemovitosti taktéž ne (bez jakékoliv další investice) akcie či státní dluhopisy už také neexistují měl by jste ve spoustě případů 0 či desetiny původní investice tak. Zde jsou prostě fakta vaše investice pokud jí uskutečníte dnes a bude podobný vývoj (za posledních 3 500 let jež jsou jakš takš zdokumentovány tomu tak vždy bylo) nebudou mít po 100 letech téměř vůbec žádnou hodnotu oproti hodnotě zlatého slitku.
            chicko
            •  
              04.12.2014 15:07

              Nenene (omlouvám se Klausovi). Zlatý slitek bude mít za sto let hodnotu jen a pouze tehdy, pokud v něm tu hodnotu někdo uvidí! Sám o sobě žádnou hodnotu nemá.
              sgt.Mike
              •  
                04.12.2014 15:19

                Bez zlata bych dnes nic zde nenapsal, bohužel je pevnou součástí mikročipů a díly vlastnostem jež má je jeho hodnota zjevná :-), prolomit standard jež má lidstvo od nepaměti, se určitě nikomu za pouhých 100 let nepovede a podobní autoři článku se mohou na hlavu stavět :-)
                chicko
                •  
                  04.12.2014 15:33

                  Stejně tak bez křemíku bys sem nic nenapsal, stejně jako bez galia a kýho výra co je v tranzistorech za prvky. Čili hodnota galia a křemíku je zjevná. A ano, právě jsi o sám napsal - "standard jež má lidstvo od nepaměti". Čili opět: kromě užitných vlastností na čipy má zlato jen a pouze tu hodnotu, kterou v něm vidí lidé.
                  sgt.Mike
                  •  
                    04.12.2014 18:01

                    jenže zlato nelze tak snadno získat jako třeba ten křemík, je zde vysoká náročnost práce pro jeho získání a díky tumu je i jeho hodnota, je to jako ze solí Alpská vždy bude stát víc než ta mořská :-)
                    chicko
                  •  
                    04.12.2014 15:36

                    Ještě jinak řečeno - zlato je vlastně taky fiat měnou. Akorát bez centrální banky, která by ho mohla "tisknout"
                    sgt.Mike
  • Další hloupý článek
    03.12.2014 16:53

    největší hodnotu má armáda, která se dá poslat kamkoli uloupit cokoli, zlato, ropu, starožitnosti, půdu, ale ta také něco stojí, stroje reznou a opotřebovávají se proto má USA a na něho napojené investiční společnosti v držení 85% veškerého vytěženého zlata, a to je ta hra, fullhouse :-)
    robelix
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university