Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bogdanka: Spojení s JSW by bylo lepší než převzetí od NWR

Bogdanka: Spojení s JSW by bylo lepší než převzetí od NWR

08.11.2010 15:42

Spojení Bogdanky s JSW by bylo pro firmu lepší než akvizice ze strany NWR, žádná jednání však nyní vedena nejsou, uvedl dnes Miroslaw Terasa šéf polského černouhelného dolu o jehož akvizici se NWR (216,4 CZK, -0,28%) snaží. Eventuelní konkurent v boji o převzetí, firma Jastrzębska Spółka Węglowa, se dnes ústy svého vedení nechala slyšet, že projednala možnosti financování případného převzetí firmy Lubelski Wegiel Bogdanka (105,9 PLN, 1,34%) s finančními institucemi a banky prý označily tuto myšlenku za „realistickou“.

Miroslaw Terasa stojící v čele těžební firmy Bogdanka, která nabídku NWR na převzetí všech akcií odmítla a na obranu uvažuje o vyplacení zvláštní dividendy, dnes prohlásil, že vnímá JSW „podobně“ a spojení obou firem by podle něho bylo „skvělou“ myšlenkou, jejíž realizace by vedla k vytvoření „opravdového regionálního lídra“. Šéf Bogdanky tak zřejmě narážel na vyjádření předsedy představenstva společnosti NWR. Mike Salamon u příležitosti uveřejnění nabídky na převzetí Bogdanky uvedl: „Spojením NWR a Bogdanky vznikne středoevropský lídr v oblasti těžby uhlí, s Polskem jako nejdůležitější zemí svého budoucího rozvoje. Takto spojená skupina bude mít dostatečnou velikost a zdroje k tomu, aby se stala silnou platformou další regionální konsolidace, využívající silnou základnu rezerv, produktovou a geografickou diverzitu a komplementární zákaznickou základnu.“

NWR ve snaze osvětlit všechny výhody plánovaného akvizice zúčastněným stranám dnes na svých stránkách publikovala souhrnnou prezentaci k nabídce. Ve zprávě například zaznívá, že NWR již zaměstnává 2 655 polských zaměstnanců (včetně těch smluvních a plánuje investice ve výši 350-400 milionů EUR v Dębieńsku, které v Polsku vytvoří dalších 2 500 pracovních míst.

V souvislosti s transakcí plánuje NWR emisi nových akcií, aby stávajícím akcionářům Bogdanky poskytla příležitosti investovat významnou část výnosu z prodeje akcií Bogdanky do kombinované skupiny. De facto by se tak transakce stala spíš fúzí než akvizicí, vysvětluje souhrnná zpráva NWR. „Jedná se nejen o příležitost pro stávající akcionáře, aby se nadále podíleli na budoucnosti společnosti Bogdanka a kombinované skupiny a měli z ní prospěch, ale jde i o atraktivní investiční příležitost. Akcionáři v podstatě získají svou hotovost s navýšením 18× PE a mohou opětovně investovat s nízkým násobkem kombinované skupiny, která je nejen kótována na Varšavské burze, ale má rovněž potenciál k začlenění do FTSE 100,“ zaznívá dále v prezentaci.

Další samostatného působení společností NWR a Bogdanka naopak podle zprávy těžaře přináší rizika pro akcionáře Bogdanky, mezi nimž firma jmenuje: Koncentraci rizika vzhledem k působení na jediném koncovém trhu (poptávka po elektřině v Polsku); nejistotu ohledně dlouhodobé politiky EU v oblasti emisí CO2 – očekává se negativní dopad na výhledy výroby elektrické energie z uhlí v EU po roce 2013; omezený přístup k širší skupině odběratelů v Evropě a nedostatečnou diverzifikaci komodit, která zvyšuje rizika a hrozbu nestability poptávky. „Prodej uhlí Bogdanky se soustřeďuje v rámci malé skupiny odběratelů, s omezenou možností ovlivňovat prodejní ceny,“ argumentuje ve prospěch spojení s pohledu akcionářů Bogdanky společnost NWR.

Další významná rizika podle NWR s sebou nese realizace projektu Stefanów, která bude vyžadovat další tři roky rozvoje a značné kapitálové investice, ačkoliv většina růstu byla již promítnuta do kurzu akcií Bogdanky v období před vyhlášením nabídky.

Provozní ředitel NWR Ján Fabián v dnešním vydání polského listu Rzeczpospolita uvedl, že kromě Bogdanky existují pro NWR v Polsku ještě další akviziční cíl - koksovna Victoria ve Walbrzychu v Dolním Slezsku. NWR se chce v Polsku účastnit také privatizace uhelné společnosti Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW), případně by měla zájem i o Katowicki Holding Weglowy. Polské ministerstvo státního pokladu, které má privatizaci na starosti, plánuje prodej velkých těžařských společností na příští rok.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, NWR, Rzeczpospolita, PAP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data