Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělsko má další několikamiliardový plán na záchranu domácích spořitelen; dojde zřejmě i na IPO

Španělsko má další několikamiliardový plán na záchranu domácích spořitelen; dojde zřejmě i na IPO

20.01.2011 18:32, aktualizováno: 21.1. 10:54

Aktualizováno

Restrukturalizace španělského bankovního sektoru po loňské nepříliš přínosné injekci 11 miliard eur skrze záchranný fond neskončila. Španělská vláda sice donedávna tvrdila, že dříve oznámené navyšování fondu až do objemu 99 miliard eur nutné nebude, v současnosti ale již plánuje investovat další miliardy na pomoc drobným spořitelnám („cajas“), uvedl deník Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. Součástí snah Španělska o uniknutí stigmatu, jímž je pro zahraniční investory žádost do Bruselu o finanční pomoc, má být i tlak na cajas, aby změnily styl svého fungování.

Rozšířenost a obliba drobných španělských spořitelen je do značné míry specifikem Španělska, protože tento podsektor finančních služeb dosahuje podle celkových aktiv objemu 1,3 bilionu eur, což odpovídá neuvěřitelným 42 procentům aktiv celého španělského bankovního sektoru. Ratingová agentura Moody’s, v polovině prosince zahájila revizi ratingového hodnocení závazků Španělska s možností snížení ratingu země ze stávajícího stupně „Aa1“ s tím, že právě španělské komerční banky a spořitelny mohou být jedním z problémů v rámci budoucího vývoje státních financí sledovaného člena eurozóny. Moody’s odhaduje, že cajas budou potřebovat dodatečný kapitál v objemu zhruba 17 miliard eur, aby byly schopny pokrýt potenciální ztráty ze svých domácích aktivit vzniklých z valné většiny krizovým pádem tamního trhu nemovitostí a celkovou příliš benevolentní úvěrovou politikou. Analytici UBS nedávno s ohledem na nízkou dostupnost relevantních informací odhadly celkový vládní účet za španělské spořitelny „kamkoliv mezi 20 až 120 miliard eur“.

V rámci „léčebné kůry“ plánuje Španělsko podle informovaných zdrojů v prvé řadě vydat v následujících dnech dluhopisy za 3 miliardy eur pro potřeby záchranných kapitálových injekcí do cajas. V případě nutnosti je prý Španělsko podle neveřejného plánu připraveno získat na trhu až 30 miliard eur, i když některé hlasy mluví o nižším objemu.

Hlavním cílem španělské vlády je přitom podle deníku Wall Street Journal přesvědčit investorskou obec, že cajas nejsou pro finanční stabilitu země hrozbou. Zlepšení veřejného pohledu na cajas má přinést i další bod španělského plánu. Ten směřuje k zjednodušení komplexní struktury těchto spořitelen a v jejich přiblížení tradičním bankovním institucím. Představenstva spořitelen totiž dosud většinou tvoří vysocí činovníci místních samospráv, odboroví předáci či kněží, kteří mají často velký vliv na půjčování prostředků. Španělská vláda ve snaze rozbít tyto vazby a zjednodušit odvětví v loňském roce vlnou fúzí snížila počet spořitelen z 45 na 17, ale jejich neohrabaná struktura podle pozorovatelů často přetrvala.

To se samozřejmě nelíbí potenciálním investorům. Příkladem je soukromý fond J.C. Flowers, který sice v červenci přislíbil, že odkoupí dluh nově sfúzované Banca Civica za 450 milionů eur, ale nakonec transakci pozastavil až do doby, kdy se ujistí jaká bude finální podoba nově vzniklé banky.

Informované zdroje WSJ tvrdí, že Madrid si je dosavadních neúspěchů vědom a chystá proto řadu kroků tlačících cajas, aby své podnikání učinily centralizovanějším a transparentnějším... zkrátka podobnějším tradičním bankám. Tohoto cíle má vláda podle současných plánů dosáhnout buď novou legislativou nebo podmíněním přístupu k záchranným fondům změnou struktury spořitelen.

Konkrétní podoba ultimáta má přijít až poté, co cajas na konci ledna či v průběhu února zveřejní informace o struktuře a kvalitě úvěrů poskytnutých realitnímu sektoru. Do té doby hodlá španělská vláda navíc zvážit, zda v rámci dalších kapitálových injekcí do španělského finančního sektoru tentokráte nezíská také podíly v sanovaných bankách, čímž by získala přímější kontrolu a možnost ovlivňovat chod těchto institucí. Dosud totiž vládními úvěry získávala v cajas pouze preferenční akcie bez volebních práv.

Další možností figurujících v plánech španělské vlády na obrodu domácího bankovnictví je inspirována nedávným historickým vývojem v zámoří. Vláda totiž podle zdrojů WSJ zvažuje vytvoření „bad bank“ pro správu toxických aktiv odkoupených od cajas. O případné struktuře či financování této instituce zatím bližší podrobnosti známy nejsou.

Podle informací zdrojů Reuters, Španělsko chce také donutit regionální spořitelny, aby po transformaci v běžné banky nabídly své akcie na trhu. Pokud by jejich nabídka akcií nepřilákala dostatečný zájem investorů, koupil by akcie státní fond pro restrukturalizaci bank, dodal zdroj. Tento plán sází na to, že by se cajas mohlo podařit získat i soukromý kapitál, čímž by se snížila potřeba finanční injekce od vlády.

List El País dnes napsal, že vláda se chystá ještě do konce tohoto měsíce oznámit změnu zákona, která má urychlit reformu spořitelen, hlavně jim umožnit oddělení finančních a sociálních aktivit.

(Zdroj: WSJ, Bloomberg, UBS, Moody‘s, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.