Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vanhevel (KBC): IPO akcií ČSOB bude, na našich plánech se nic nemění

Vanhevel (KBC): IPO akcií ČSOB bude, na našich plánech se nic nemění

29.04.2011 9:05, aktualizováno: 29.4. 9:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Belgická finanční skupina KBC Group na valné hromadě potvrdila, že na jejím plánu umístit minoritní podíl akcií banky ČSOB na burzu se nic nemění a vyloučila tak poslední spekulace belgického tisku, podle kterých jako o alternativě k tomuto kroku uvažuje o prodeji polských aktiv v bankovnictví a pojišťovnictví.

Belgický list De Tijd včera přinesl zprávu, podle které KBC uvažuje o prodeji polské banky Kredyt Bank SA a také pojišťovny Warta SA a to jako alternativním kroku k uvedení minoritní části akcií tuzemské banky ČSOB na burzu. Podle listu De Tijd KBC dosud ohledně IPO akcií ČSOB nepřijala rozhodnutí.

Plán IPO akcií ČSOB je ale v souladu s dohodou mezi bankou a Evropskou komisí, která navazuje na předchozí poskytnou finanční pomoc a šéf bankovní skupiny Jan Vanhevel uvedl, že banka postupuje přesně podle dojednaného plánu restrukturalizace. „Je to (článek v De Tijd) jen novinová story, podobně jako řada dalších, které již dříve vyšly v polském a českém tisku,“ uvedl na přímo položený dotaz k informacím De Tijd Vanhevel. Ohledně IPO neposkytl žádné další informace.

Vanhevel dále uvedl, že skupina KBC plánuje IPO akcií maďarské banky K&H Bank a to poté, co vyprší platnost bankovní daně v Maďarsku. Vedení KBC podle jeho slov také diskutuje o způsobu prodeje KBL European Private Banker. Vyloučil možnost, že by KBC tyto aktivity prodávala v rozdělení na více částí.

De Tijd včera s odkazem na svůj zdroj uvedl, že "podle informací obíhajících na polském trhu je prodej polských aktiv pravděpodobnější, než IPO akcií ČSOB". Doplňuje, že takový krok by znamenal úpravu původního plánu dohodnutého mezi skupinou KBC a Evropskou komisí. Mluvčí skupiny KBC již včera na dotaz listu uvedl, že banka postupuje ohledně IPO ČSOB nadále v souladu s Evropskou komisí odsouhlaseným plánem.

Kredyt Bank SA patří na polském trhu do první desítky největších bank s podílem zhruba 4 procent na úvěrech a depozitech. Banka je kótována na varšavské burze a zdroj pro list De Tijd její reálnou hodnotu odhadl 1,2 miliardy eur (cca 28,8 mld. Kč). KBC v bance ovládá 80 procent (23 mld. Kč) a De Tijd poznamenává, že včetně prodeje pojištovny Warta by se takový odprodej polských aktiv výnosově přiblížil IPO minoritního podílu akcií české banky. "ČSOB je vlajkovou lodí skupiny KBC ve střední a východní Evropě a ta si je toho vědoma. Kromě toho, IPO znamená určité riziko, operace může být při nepříznivém vývoji na trhu odvolána a výnos je s ohledem na aktuální vývoj tržního prostředí ne zcela jistý," poznamenal list.

Start primární emise akcií ČSOB, která se měla uskutečnit na konci března, banka pozastavila v polovině minulého měsíce. KBC ale zároveň popřela předchozí spekulace tisku, podle kterých k žádné emisi akcií nakonec vůbec dojít nemá. „Přípravy prodeje minoritního podílu naší české bankovní dceřiné společnosti pokračují. Jsme v „pohotovostním režimu“, abychom program IPO spustili ve chvíli, kdy budou optimální podmínky pro úspěšný průběh celé transakce,“ uvedla v polovině března skupina KBC v oficiálním prohlášení. Pokud se emise akcií měla uskutečnil založena na výsledcích loňského hospodaření ČSOB, směla tak KBC učinit podle regulatorních pravidel nejpozději do konci března.

Podle odborníků prodej akcií ČSOB po výsledcích za první kvartál letošního roku není podle odborníků příliš pravděpodobný. Primární úpisy akcií jsou totiž v souladu s regulací uskutečňovány nejčastěji po pololetních či celoročních výsledcích hospodaření dané společnosti.

KBC má výnos získaný prodejem minoritního podílu v ČSOB použít na splacení části dluhů, které má u vlámské vlády a Evropské komise z doby bankovní krize. Prodej až 40procentního podílu ČSOB by měl vynést řádově 40 miliard korun.

(Zdroj: KBC, Bloomberg, De Tijd)


Váš názor
  •  
    29.04.2011 9:54

    Nevěřím, že k tomu dojde.
    Homo
  •  
    29.04.2011 9:26

    To cekani na vase optimalni podminky trva jiz dva roky :D
    VSE LIMITED
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m