Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Opravdu zaniknou hotové peníze?

Opravdu zaniknou hotové peníze?

29.04.2011 15:18
Autor: Zdeněk Tůma, KPMG Česká republika

Ke komentáři mě inspiroval článek kolegy Jiřího Donáta (Lidové noviny, 26. dubna 2011) „Zaniknou hotové peníze?“. J. Donát v něm dospívá k závěru, že ony potištěné papírky brzy přestaneme používat a naše děti „se budou bavit při představě, že se kdysi platilo papírky, na kterých byly napsané nějaké číslice...“. Nastupující technologie NFC (a bezpochyby se objeví další a ještě dokonalejší) podle něj umožní levné bezhotovostní a bezkontaktní platby a postupně vytlačí papírové, resp. kovové, peníze.

Potíž je v tom, že podobné predikce se objevovaly už s nástupem bezhotovostních plateb. Očekávalo se, že bezhotovostní platby povedou ke snižující se potřebě oběživa. Předpověď se naplnila jen z poloviny: objem bezhovostních plateb ve vyspělých zemích rychle rostl, leč oběživo neklesalo, naopak nadále utěšeně rostlo. V české ekonomice například narostl během posledních deseti let objem bezhotovostních plateb o téměř 40 procent (podle údajů z CERTIS, mezibankovního vypořádání ČNB), ale objem oběživa nijak výrazně nezaostával, naopak rostl ještě rychleji a zvýšil se o 75 procent (dle bilance ČNB). Ekonomika přitom ve stejném období vzrostla o necelých 70 procent (nominální HDP).

Vysvětlení pro tento fenomén může být více, obecně lze ale konstatovat, že domácnosti a firmy stále vyžadují hotové, transakční peníze, a to bez ohledu na to, že třeba i výplata mezd probíhá v současné době v převážně bezhotovostní podobě. Jeden z důvodů, a já se domnívám, že klíčový, je existence stínové ekonomiky. Od starověku po dnešní dobu každý stát musí vybírat daně, aby financoval činnosti, které od něj společnost očekává, v horším případě i činnosti, které vykonává navzdory vůli občanů či dokonce proti jejich zájmu, např. policejní represe v diktátorských režimech. Zároveň vždy platilo a platí, že lidé povětšinou nechtějí odvádět vyšší daně, než je nezbytně nutné.

Řada plateb v ekonomice proto probíhá “z ruky do ruky” a část ekonomického výkonu tak uniká oficiálním statistikám, a tím také daňovým úřadům. Některé odhady stínové ekonomiky jsou dokonce založeny na analýze podílu hotovostních a bezhotovostních transakcí. Může toto změnit nějaká technologie? Jsem přesvědčen, že nikoli. Nejde totiž o technologii, ale o vzorce lidského chování. Souhlasím tedy s kolegou Donátem, že nástup nových technologií bude mít vliv na způsoby placení a nemohu vyloučit, že se podíl bezhotovostních transakcí zvýší. Rozhodně to ale nepovede, a to ani v delším horizontu, k vymizení hotovostních peněz. Disciplina “jak platit co nejnižší daně” nevymizí a přinejmenším pro obsluhu stínové ekonomiky bude potřeba hotovosti i nadále.


Váš názor
  • pardon
    10.05.2011 18:22

    nemelo byt na zacatku tretiho odstavce v uvozovkach spravne "z ruky do huby"?
    Azb
    • Re: pardon
      10.05.2011 18:22

      oprava: ctvrteho odstavce :)
      Azb
  • Ono je to přitom tak prosté...
    10.05.2011 17:45

    ...stačilo by, kdyby stát prostě anonymní peníze, které nám nutí jako oběživo, zrušil. Tečka. Dnes už skutečně není technologický problém nahradit i mikroplatby (např. za noviny v trafice nebo pečivo v pekárně) čipovými kartami. Ale proč to neudělá? Jsou státní úředníci tak hloupí, nebo si to někdo nepřeje? :-) Nebudou to tíž hoši, kteří si nepřejí třeba takovou legalizaci (všech, alkohol je taky droga) drog, protože na to ukrutánsky vydělávají? :_)
  • stačí lepšia predstavivosť
    04.05.2011 10:52

    Ako sám autor píše je to závislé na daňovom systéme, čiže ak zmeníme daňový systém, tak hotovostné peniaze môžu okamžite zaniknúť. Stačí napr. urobiť výber daní bankami a všetky súčasné dane zjednotiť do jedinej dane a tu vyberie banka ako % z každého peňažného pohybu, transakcie
    Lubor Perhac
  • Tuma to prodal
    03.05.2011 10:48

    Jako nevím ale v roce 1998 tuším,že Tůma prodal zlato našich babiček co bylo v ČNB.DNES ZJIŠTUJEME ŽE PROJEL 30 MILIARD k dnešním cenám,prodej proběhl se slovy zlato nepotřebujeme.Tak a pokud se bude platit zlatem což asi ano,jelikož když vidím naše předlužené domácnosti platit jidlo za 300kč v supermarketu kreditkama,dlouho už to lidi nevydrží a začnou se odsekávat od upírů z bank a papirky se co nevidět zhroutí sami do pekel.Vlady budou prostě nuceny tisknout a tisknout,což vždy vedlo do hyperinflace.
    prorok
    • Re: Tuma to prodal
      03.05.2011 12:40

      Článek se tváří, že lidé jsou prostě nezměnitelně špatní, když nechtějí platit daně. Dílem je pravda, že nechtějí platit ani za to, co od státu skutečně potřebují. Ale velká část plateb je státem nehospodárně promrhána. Omezme se na "Tůmovu" ČNB: kdo byl volán k finanční, ba trestní zodpovědnosti za prodej zlata? Proč se ČNB plete do vedení běžných účtů (ČSSZ a jiné úřady), když tím narušuje tržní prostředí? Proč se nechá ovlivňovat politikou, ba názory jednoho vrcholného politika ve vztahu k Euru, když by Euro bylo jednozančně výhodné pro většinu našeho obyvatelstva? S hrůzou jsem onehdy poslouchal názor centrálních bankéřů na zrušení podpory stavebního spoření: prý by mělo být zrušeno, protože "jen přerozděluje peníze jednědch ve prospěch druhých". Ale přerozdělování peněz je podstatou zdanění. To by se potom ČNB musela vyjadřovat i k ostatním přerozdělovacím mechanismům. Sumasumárům je celá ČNB předražená a z velké části zbytečná instituce.
  • Poplatky
    29.04.2011 16:18

    Možná by rozšíření bezhotovostních plateb u nás také pomohlo, kdyby si banky neúčtovaly nesmyslné a nesmyslně vysoké poplatky za každý pohyb na účtu a karetní asociace VISA, ..., tomu svými "poplatky" také zrovna nepřispějí. Prostě nenažranost se nevyplácí :-)
    oh171
    • Re: Poplatky
      29.04.2011 16:28

      vše by vedlo k totálnímu ovládání jedince-konec svobody-nastolení nadvlády fin institucí a totalitních vlád.Nakonec by to vše vedlo k anarchii a válce.A tam to stejně skončí.
      ?
  •  
    29.04.2011 16:02

    Zlikvidování hotových plateb....., to není možné, kdo by pak chtěl dělat poslance a senátory......
    Jark
  • 29.04.2011 16:01

    kdyby byly jen čísla na účtech tak kde kdo i FU nebo exekutor ti zabaví vše a nemáš ani na chlebá.Je třeba mít doma hotovost.A to nutně.V týhle zemi plné ****** to jinak nejde.Případně mít kus zlata a úlomky zlata platit v hypernově za nákupy.Ovšem kurz by asi byl někde na 1/15 cena tržní vyvolené horečkou zlatých omladnic.
    ?
  • Nástup fašismu, totalita, záminky
    29.04.2011 15:44

    Pokud někdo sleduje trend např. v USA i jinde - každý týden jsou přijímány zákony namířené proti lidem, každý druhý den čteme o mimosoudních popravách civilních osob v Pákistánu prováděném bezpilotními letouny USA. Připočtěme plíživý rozmach ideologie, kterou zde nesmím jmenovat - která přiznává 2800 otroků pro každého .... Trendy propagující cashless society tlačící na mládežníky, kteří jsou natolik přihlouplí, že se svými iPhony 5. generace budou chtít platit via NFC technologie. Fašistické elity potřebují zničit nepohodlné osoby i takovým způsobem, že někdo zmáčkne tlačítko a vymaže nebo zmrazí váš účet. Ze zmračeným/vymazaným účtem a zákazem oběživa budete během 1 vteřiny vyřízeni a stanete se 2800. otrokem. Vše se maskuje záminkami boje proti terorismu, reálným cílem je zotročení lidstva. Mají to v PSANÉM programu, již několik set let.
    Detective
    • Re: Nástup fašismu, totalita, záminky
      29.04.2011 15:55

      ...žeby se jednalo o zednáře? ...kde se dočtu o dalších laskominkách? Je fakt, že čtiva se kupodivu objevuje málo. Asi to má někdo pod palcem.
      jado
    • Re: Nástup fašismu, totalita, záminky
      29.04.2011 15:54

      jojo, protizidovsky spiknuti vsude kolem. reseni je proste - odstehuj se do arabskeho sveta, kde otrocina nehrozi, naopak, budou te mit radi a budes se mit dobre.,
      alain delon
      •  
        29.04.2011 15:57

        vlastne zidovsky spiknuti. clovek je z tech spiknuti uplne zmatenej. jasny ale je, ze je uz ostani prokoukli, ze jo
        alain delon
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)