Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlatý standard bude zpět do pěti let a vyléčí neduhy USA, věří dvojnásobný kandidát na prezidenta Forbes

Zlatý standard bude zpět do pěti let a vyléčí neduhy USA, věří dvojnásobný kandidát na prezidenta Forbes

13.05.2011 18:27

Návrat Spojených států amerických ke zlatému standardu je v následujících dvou letech pravděpodobný, bylo by to řešení celé řady ekonomických, fiskálních a monetárních potíží největší ekonomiky světa, prohlásil v rozhovoru pro americký týdeník Human Events mediální magnát Steve Forbes. „To co se nyní zdá jako překvapující, může být zakrátko součástí konvenčního myšlenkového proudu,“ řekl v tomto týdnu muž, který se v letech 1996 a 2000 ucházel v amerických primárkách o prezidentský post za republikány.

Mnozí ekonomové viní měnový systém využívající zlato k platbě - buď přímo (ve formě mincí) nebo nepřímo (bankovky kryté zlatem) – z kolapsu globální ekonomiky v třicátých letech minulého století. Zakladatel a současný šéfredaktor Forbes Magazine je ale jiného názoru: „Tento krok by pomohl stabilizovat hodnotu dolaru, obnovil by důvěru zahraničních investorů v americké dluhopisy a odradil by federální vládu od lehkomyslného utrácení.“

Spojené státy používaly zlato jako základ pro ocenění amerického dolaru asi 180 let, než se prezident Richard Nixon rozhodl pro experiment, který v sedmdesátých letech tuto praxi ukončil, a přispěl tak k vzniku celé řady strastí, které zemi sužují až do současnosti, připomněl v rozhovoru pro Human Events americký mediální magnát. Mezi jinými totiž následná soustavně kolísající hodnota dolaru, podle Forbese, způsobila nervozitu na trzích, která se následně přetavila ve spekulativní investice na komoditách motivované snahou zajistit se proti hrozbě inflace.

Opětovným přijetím zlatého standardu by se USA posunuly pryč od „méně zodpovědné politiky“ směrem k silnějšímu dolaru i silnější ekonomice, vyjádřil se Forbes a dodal „kdyby byl dolar tak dobrý jako zlato, ostatní země by jej kupovat chtěly.“

Problém je však podle něho v tom, že většina lidí směnným kurzům a monetární politice nerozumí, což může ztížit politickou podporu tohoto kroku. Zřejmě jediným kandidátem, který půjde v prezidentských volbách v roce 2012 do boje proti Baracku Obamovi s vizí prospěšnosti návratu ke zlatému standardu, je podle Steva Forbese (nepřekvapivě) republikánský kandidát Ron Paul.

Povzbudivé jsou ale dle Forbese také náznaky, že kromě Rona Paula i „ostatní klíčoví zákonodárci“ rozumí měnové politice více, než bývá v politice obvyklé. Uvědomují si totiž prý, že se americká centrální banka (Fed) svou politikou značně vzdálila od své původní role garant stabilních cen a plné zaměstnanosti.

„Politici se musí zbavit představy, že Fed může vést ekonomiku svou monetární politiku,“ apeloval na zbylé zákonodárce Steve Forbes. Lidé podle něho vědí, že „s dolarem je cosi v nepořádku“, není totiž možné znehodnocovat vlastní měnu bez následků. „Fed je jako „slon z porcelánu“. Nemůže pomoci, jen sráží věci k zemi,“ dodal.

Jedním z oponentů názoru Steva Forbese na prospěšnost zlatého standardu pro americkou ekonomiku je například ekonom Nouriel Roubini. Ten již na konci loňského roku uvedl, že by zlatý standard pouze zvýšil rozkolísanost ekonomického cyklu a znemožnil by navíc centrálním bankám efektivní boj s inflací či deflací a dlouhodobou nezaměstnaností.

Vedle omezení flexibility centrálních bank vidí Roubini problémy v současné úrovni rezerv zlata v centrálních bankách. Ústřední otázkou podle něho je: Co uděláte v systému zlatého standardu či jeho modifikaci, když lidé začnou v panice vybírat peníze z nějaké banky – pokud nemáte dost zlata na plné krytí měny? Centrální banky mají totiž podle medializovaného ekonoma v současnosti finanční závazky mnohem vyšší, než činí jejich rezervy zlata – dle Roubiniho jde o poměr 40 – 50:1. Režim fixních směnných kurzů navíc připravuje centrální banky o funkci věřitele poslední instance, která je v některých situacích užitečná, kontroval proti myšlence návratu ke zlatému standardu Nouriel Roubini.

(Zdroj: Human Events, CNBC, Bloomberg, Investopedia)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m