Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Experiment Utah“ – Víc, než jen lokální návrat zlatostříbrného standardu?

„Experiment Utah“ – Víc, než jen lokální návrat zlatostříbrného standardu?

30.05.2011 17:58
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pro někoho symbolické gesto, pro zastánce klíčová předzvěst pro budoucnost amerického dolaru a vzkaz federální vládě Spojených států o názoru na její fiskální politiku. Americký stát Utah jako první vůbec uzákonil možnost přijímat zlaté a stříbrné mince jako platidlo v protihodnotě nikoli jejich ceny „vyražené“, nominální, ale jejich ceny komoditní, odpovídající obsahu drahého kovu. Následovat jej legislativně zvažují Minnesota, Idaho či Georgia.

Stát Utah vydal zákon, který zlaté a stříbrné mince, ražené mincovnou Spojených států amerických a dosud nakupované především pro sběratelské účely, povyšuje na reálné platidlo v hodnotě jejich obsahu cenného kovu. Jen tam, kde bude obchodník ochoten platidlo přijmout. Například mincí American Eagle „One Dollar“ tak již bude možné v obchodě v Utahu legálně zaplatit hodnotou jeho zlata, která nyní překračuje 38 dolarů (při ceně zlata nad 1500 USD za trojskou unci).

Utah krokem sleduje motivaci obyvatel k držení zlatých a stříbrných mincí ražených mincovnami jako reálné hotovosti, ale již podle hodnoty obsaženého drahého kovu a nikoli nominální, jako doposud. Zákon, který vyšel pod názvem „Legal Tender Act of 2011“, byl vytvořen především na základě snahy prosazovatelů z americké Tea Party, z nichž část je přesvědčena, že americký dolar by měl být podložen zlatem či stříbrem tak, jak tomu bylo dříve a obaváje se toho, že hospodářská politika prezidenta Obamy povede ke kolapsu USD. Zákon je první svého druhu v USA, obchodníkům mince akceptovat nenařizuje, nýbrž povoluje.

Pro zastánce vzniklého zákona jde o elementární změnu na úrovni státu USA a pouze začátek kroků budoucích. V jejich vidění budoucnosti bude jednou Utah vydávat své vlastní mince, obchodníci je odvažovat na základě jejich zlatého či stříbrného obsahu a státní garda hlídat mincovny a sklady těchto mincí… „Je to důležitý krok správným směrem,“ míní prozatímní koordinátor kampaně „za svobodu Utahu“ Lowell Nelson, jejíž aktivita je známá také z prezidentské kampaně Rona Paula. „Pokud se tak nechová federální vláda, my tady v Utahu budeme schopni vybudovat monetární systém, který je schopen přežít náraz, pokud k němu dojde,“ tvrdí Nelson.

Pro mnoho zastánců nové legislativy je ztělesněním „připravenosti“, kterou akcentuje jedna ze zakládajících institucí Utahu, tou je církev (Church of Jesus Christ of Latter-day Saints). Mnoho ze zastánců a podpůrců zákona věří, že politika centrální americké vlády v oblasti fiskální stimulace ekonomiky, zdravotní politiky či nucené záchrany bank brzy přinese své důsledky v podobě „bankrotu měny“ a inflace. Vlastnictví zlata a stříbra pak má podle nich ochránit obyvatele amerického státu. „Je vepsáno v naší teologii, že jsme připraveni na vše, každou eventualitu,“ uvádí Nelson, který se podílel na konzultacích se zákonodárci při tvorbě zákona. „Je to o připravenosti, je to o ochraně nás samých,“ uvedl marketingový ředitel mincovny Old Glory Mint v Utahu Wayne Scholle.

Krok Utahu je mnohými vysmívaný s odkazem na to, že „žijeme v trochu jiné době“, než dříve, abychom si v obchodě mohli dovolit odvažovat zlato a stříbro. Na odpovědi na tento argument pracuje Craig Franco, dealer mincovny u Salt Lake City. Dokončuje s bankami dohodu na „účtu“ - depozitáři, který umožní majitelům platit odpočtem hodnoty jimi držených zlatých a stříbrných mincí platební kartou Visa (79,8 USD, 0,64%). Franco poznamenává, že v takovém kroku nevidí vůbec žádný problém, když stát Utah ponechal na soukromém sektoru způsob, jakým s naplněním nového zákona naloží po technické stránce. „Závazná regulace není,“ poznamenává.

Franco spatřuje ještě jeden efekt, který má výrazně zvýšit ochotu obyvatel Utahu držet zlato a stříbro v této podobě a to možnost obejít daň z kapitálových výnosů. Byť si je vědom, že taková federální daň by se mohla dostavit. „Existuje riziko, že federální vláda si řekne: fajn, jsou to peníze, tak to zdaníme. Nemyslím si ale, že se to stane,“ míní pojišťovací makléř a právník Larry Hilton , který zákon inicioval.

Republikán Brad Galvez, který se také podílel na vzniku zákona, uvádí, že jeho motivem nebylo jít proti federální americké vládě, ale vytvořit alternativu k americkému dolaru. „Zákon je postaven na logice, že americký dolar je v ohrožení a stříbro a zlato jsou po světě po tisíce let používány jako stabilní investice,“ uvádí Galvez. Z dnešního pohledu turbulentního vývoje lze se slovy polemizovat. „Z investičního pohledu se vždycky vyhýbám tomu, co je masívně propagováno v televizi,“ s nadsázkou (ale také osobní filozofií) říká filantrop a po čtyři desítky let investiční stratég Gary P. Brinson s tím, že právě teď je to zlato a stříbro.

Brinson poznamenává, že v realitě je jen velmi obtížné (zatím) najít někoho, pro vážně využije zlato a stříbro pro to, aby si něco koupil. Nicméně, na středozápadě, 40 mil od Salt Lake City, nejméně jeden precedent z minulosti existuje.

V 80. letech minulého století řetězec Smith and Edwards v rámci výprodeje nabízel velmi výhodné ceny těm, kdo platili v drahých kovech. Bertu Smithovi, kterému je dnes přes 90 let, prodal tehdy kompresor v hodnotě tehdejších 1200 USD za necelé 4 unce zlata. Dnes Smith říká, že nový zákon vítá, ale nečeká jeho masívnější podporu. „Protože lidé se svého zlata a stříbra nyní vzdávat nebudou z ještě vyšší vervou, než dříve,“ říká. Utah tedy možná vyslal „symbolické gesto“, možná jde ale o víc, než „lokální návrat zlatého standardu“.

(Zdroj: NYT, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data