Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kupujte obiloviny, Číně totiž brzy dojdou, upozorňuje expert

Kupujte obiloviny, Číně totiž brzy dojdou, upozorňuje expert

02.06.2011 15:36, aktualizováno: 2.6. 16:42

Aktualizováno

Čína nebude „obilnicí světa“, naopak se může v relativně blízké budoucnosti sama potýkat s neschopností uspokojit hlad své více než 1,3miliardové populace, varuje Richard Ferguson, šéf divize zemědělských produktů Renaissance Capital, a radí spekulovat na strmý růst cen pšenice, rýže, kukuřice nebo sójových bobů.

„Čína mění své stravovací návyky, což je vidět kupříkladu na nárůstu spotřeby masa na hlavu - za posledních deset let o 21 procent. A tyto změny mají dramatické dopady na poptávku po sójových bobech a kukuřici,“ vysvětlil Ferguson ve vystoupení v americké televizi CNBC.

Z výsledků sčítání čínského obyvatelstva z konce loňského roku, které byly zveřejněny před měsícem, má Čína 1,339 miliardy obyvatel, tedy o 73,9 milionu více než při posledním sčítání před deseti lety. Tento přírůstek však ukazuje zpomalení dynamiky růstu čínské populace. Ekonomické reformy v zemi vedou ke zvyšování životního standardu a přitahují více lidí z farem do měst - ve městech dnes žije 49,7 procenta lidí, zatímco před deseti lety to bylo 36 procent. Čínská populace navíc rychle stárne. Počet obyvatel mladších 14 let dosahuje nyní 16,6 procenta, což představuje pokles o 6,3 procenta ve srovnání s rokem 2000. Naopak počet lidí starších 60 let vzrostl o tři procenta na 13,3 procenta celkového obyvatelstva. To znamená mimo jiné méně lidí pro těžší práce včetně zemědělství.


Šéf divize zemědělských produktů Renaissance Capital k vývoji těchto demografických faktorů ovlivňujících stranu poptávky i nabídky říká: „Věříme, že vzájemné působení těchto klíčový proměnných pro stanovení ceny – produkce, poptávka, výnos, osetá plocha, dovoz, vývoz – se dostávají k významnému bodu zlomu. Nechceme sice být na poplach, ale očekáváme, že milník, na který zemi zavedly strukturální změny, povede v následujících několika letech k dalekosáhlým tlakům na ceny „měkkých“ komodit.“

Nelze sice říci, že by byli čínští centrální plánovači na situaci zcela nepřipraveni, ale Ferguson se domnívá, že snahy o rozšiřování ploch osetých obilovinami a jejich výnosy již svého vrcholu dosáhly, zatímco růst čínské poptávky po mase, pro jehož produkce jsou obiloviny klíčové, ještě bude následovat rychlou cestu vzhůru známou například z Tchaj-wanu. Čína tak podle něho v následujících letech dospěje do chvíle, kdy pro nasycení hladu vlastní populace bude potřebovat úrodu shodnou s celkovou produkcí všech zemí Evropské unie doplněných o produkci Brazílie.

“Čína bývala adeptem na zemi, která nasytí 20 procent světové populace z pouhých 10 procent zemědělské půdy naší planety. Navzdory využití mnohých technik pro stabilizaci domácí situace v posledních dvou dekádách bude Čína v tomto desetiletí potřebovat navíc i pořádnou dávku štěstí,“ shrnul vyhlídky jedné z největších ekonomik světa Richard Ferguson.

(Zdroj: CNBC, ADB, National Bureau of Statistics of China)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data