Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bankéře do malých krabiček?

Bankéře do malých krabiček?

08.06.2011 11:01
Autor: Redakce, Patria.cz

George Soros přirovnává prevenci šíření nákazy na finančních trzích k tomu, jak se staví ropné tankery. Pokud by v nich byla jedna velká nádrž, ropa by je po vyplutí brzy převrhla. Namísto toho je prostor v tankerech rozdělen na více menších oddělených nádrží. Pokud by byly podobně odděleny finanční trhy, riziko krize by bylo mnohem menší, než když jsou všechny možné produkty a instituce propojené do jednoho velkého chumlu.

Justin Fox, editor Harvard Business Review, k této analogii uvádí, že teorie obecné rovnováhy naopak tvrdí, že propojenější finanční trhy vedou k lepším ekonomickým výsledkům. Tzv. Glass-Steagall Act, který oddělil bankovnictví a obchody s cennými papíry, se ekonomům středního proudu zdál být tím, co omezuje konkurenci a inovace. Finanční sektor je ale prostředím, kde rozdělení má svůj jasný důvod.

Tématu se poté chytil i Mark Thoma, profesor ekonomie na University of Oregon. Ten propojené sítě a šíření nákazy v nich přirovnává k oceánu, do kterého se dostalo určité množství jedu. Buď je oceán tak velký, že se jed neutralizuje tím, jak se šíří. Rozdělení oceánu na menší části by pak v tomto případě bylo na škodu, protože jed by zůstal na omezeném prostoru a zůstal by toxický. Jako příklad lze uvést tradiční rozdělení rizik, kdy jsou velké ztráty z jednoho projektu rozloženy po celém systému, takže pro jednotlivce jsou ztráty omezené. Je ale možné, že se jed chová jako infekce. Jeho šíření pak neznamená, že se snižuje jeho toxicita. V tomto případě je dobré přerušit vazby v síti co nejdříve, aby se nákaza nešířila. Pokud to není možné, může být nejlepší mít již předem vybudované hranice.

Před finanční krizí byl kladen důraz na první možnost a byli jsme zajištěni proti rizikům, která se minimalizují šířením po finančním systému. Dostala nás ale rizika druhého typu – padající domino, které bylo smrtelné pro každého, kdo se s ním dostal do kontaktu (vláda ale někdy zasáhla a podala protilék). Měli bychom tak být schopni co nejrychleji přerušit vazby v systému, abychom zabránili šíření nákazy. Nejtěžší je rozhodnout mezi těmi, které jsou pro šíření nákazy nejdůležitější. To je úkol pro regulátory. Dobrým řešením však nejsou ani plně propojené systémy, ani systémy úplně rozdělené. Musíme najít správnou rovnováhu.

(Zdroj: economistsview.typepad.com, blogs.hbr.org)


Váš názor
  • Zajímavý film
    08.06.2011 11:55

    Velmi zajímavé názory. Všem doporučuji ke shlédnutí film Inside Job (zde je prezentována myšlenka George Sorose - viz článek) - je volně dostupný na internetu - např. http://dokumentarni.tv/penize-ekonomika/financni-krize-inside-job. Nemusíte se vším souhlasit, ale rozhodně Vás donutí se zamyslet nad fungováním trhu.
    Alexxx
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data