Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Katalánsko zatápí španělské vládě dluhem. Ta ztratí důvěru investorů, nebo voliče. Přidají se další regiony?

Katalánsko zatápí španělské vládě dluhem. Ta ztratí důvěru investorů, nebo voliče. Přidají se další regiony?

07.06.2011 12:08, aktualizováno: 7.6. 13:07
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Velikostí ekonomiky celého Portugalska svírá klíčový španělský region Katalánsko centrální vládu premiéra Zapatera do kleští mezi dodržení fiskálních cílů a ztrátu politické podpory. Po včerejší zprávě listu El País, že region Kastilie-La Mancha je bez peněz na výplaty zaměstnanců a platby dodavatelům, klíčové regiony španělské ekonomiky i politické podpory vlády plánují nadměrné rozpočtové schodky, které chtějí profinancovat emisí lokálního dluhu.

Katalánsko, které je španělskou největší autonomní oblastí se silou ekonomiky, která odpovídá celému Portugalsku, počítá pro celý rok 2011 s dvojnásobnou úrovní schodku rozpočtu proti s vládou dojednanému cíli a bez přílisných diskusí chce její souhlas. Ratingová agentura Moody’s promptně varovala, že to může (a v případě naplnění bude mít) dopad na hodnocení dluhu celého Španělska. Premiér Zapatero se dostává do těžké volby mezi „výjimkou“ pro Katalánsko (která může zafungovat jako precedens) a potenciální ztrátou politické podpory od dosavadní bašty jeho socialistů. Podle ekonomů katalánská revolta podkopává obraz premiéra jako muže disponujícího „právem veta“ nad emisemi dluhopisů a kontrolou regionálních rozpočtů. „Krok je otevřeným odporem Katalánska a hrozí rozšířením do více oblastí v zemi. Když může jedna, proč by totéž neměly žádat Andalúsie či Valencie?,“ ptá se profesor IE business school v Madridu a bývalý ekonom MMF Fernando Fernandez.
 
Španělské regiony (Catalonia, Castilla La Mancha, Andalusia, Valencia):
spain
Graf: Wikipedia

Regionální „neposlušnost“ otřásá viditelně trhem dluhopisů a CDS. Spread ve výnosu, který investoři požadují za nákup katalánského dluhu proti centrálnímu španělskému shodné splatnosti se roztáhl na více než 170 bazických bodů. Pro srovnání, u největší německé spolkové země Severního Porýní – Vestfálska, tento spread vůči německým bundům dosahuje jen zhruba 45 bps.

Španělské regiony vstoupily s centrální vládou do dohody, že kvůli dodržení španělského rozpočtového schodku do 6 procent HDP letos z loňských 9,2 % produktu země omezí své schodky hospodaření do limitu 1,3 procenta HDP. Ty, které závazek nedodrží, mají následně zveřejnit stabilizační plány, které mají být odsouhlaseny centrální vládou jako podmínka dalšího zadlužování emisemi lokálních dluhopisů. Právě o vyvázání se z této dohody hraje Katalánsko.

Po lokálních volbách v regionu loni nová vláda Katalánska zjistila, že reálný deficit hospodaření regionu je o 60 procent vyšší, než připouštěli předchůdci a letos plánuje schodek na úrovni 2,7 % HDP, tedy více než dvojnásobný proti limitu.

Půjde-li centrální vláda tvrdě proti Katalánsku, riskuje svůj politický konec. Nepůjde-li, riskuje další vnější tlak na zemi a nenaplnění cílů, podobně jako tomu bylo v Řecku. Z celkem 13 regionů, ve kterých se uskutečnily volby 22. května, vládní Zapaterovi socialisté propadli ve všech 13, někde se u moci mohou udržet skrze koalice. Po 30 letech skončila jejich vláda právě v regionu Kastilie-La Mancha, který je v reálné insolvenci. Dosud v regionu vedoucí socialisté dosáhli rozpočtového schodku 6,5 % HDP, přesto stále nebyli schopni udržet zdroje na mzdy a smluvní závazky.

„Španělsko má čas do konce roku na to, aby nalezlo řešení. V jeho prospěch se nyní investoři soustředí především na Řecko, to se ale obrátí, pokud skutečně dojde ke snížení ratingu,“ míní Neil Williams, hlavní ekonom Hermes Fund Management.

Premiér Jose Luis Rodriguez Zapatero, který by rád získal podporu voličů znovu v příštím roce, označil podmínku naplnění rozpočtových cílů za „neoddiskutovatelnou“. Lídr opozičních lidovců PP, která uspěla ve většině v květnu volebních regionů proti vládním socialistům, prosazuje tvrdé úspory ve všech stranou ovládaných regionech. „Data za první čtvrtletí roku ukázala, že regiony ve fiskální disciplíně zaostávají. Vláda musí postupovat energicky,“ varoval v úvodu června guvernér centrální banky Miguel Angel Fernandez Ordonez. „S tím, co se děje, je těžké si představit, že vláda má v regionech dostatek vlivu. Část investorů, kteří svěřili Španělsku důvěru oproti dalším zemím PIIGS, jej o ni mohou rychle připravit,“ domnívá se Olaf Penninga z rotterdamské Robeco Group.

(Zdroj: Bloomberg, El País, AP)


Váš názor
  • Upřesnění regionu
    07.06.2011 12:49

    Jedná se o region Kastilie-La Mancha, ne Katalánsko.
    • Re: Upřesnění regionu
      07.06.2011 13:21

      nemáte pravdu: http://www.elpais.com/articulo/economia/Moody/s/advierte/desafio/fiscal/Cataluna/perjudica/solvencia/Espana/elpepueco/20110606elpepueco_5/Tes
      tlustý hrabě
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university