Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke (Fed): Je

Bernanke (Fed): Je "frustrující", jak ekonomika USA oslabuje, ve druhém pololetí ale zrychlí

08.06.2011 8:21, aktualizováno: 8.6. 10:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká ekonomika zpomaluje a horší je i situace na tamním trhu práce. Na konferenci v Atlantě to v úterý připustil šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Situace by se ale podle něj měla zlepšit ve druhém letošním pololetí. Kurz dolaru i akciové indexy po jeho slovech zamířily dolů, neboť trh slova šéfa Fedu vnímá jako potvrzení, že základní úrokové sazby zůstanou ve Spojených státech ještě dlouho blízko nuly.

„Ekonomika operuje stále hluboko pod svým potenciálem, proto potřebujeme akomodační monetární politiku,“ Fed ale také „přijme jakékoliv kroky nutné pro udržení inflace pod kontrolou“, uvedl Bernanke a dodal: „Zdá se, že ekonomické oživení postupuje mírným tempem, u jednotlivých sektorů však není rozloženo rovnoměrně a jeho pomalá rychlost znamená frustraci pro milióny nezaměstnaných.“

Zatím podle šéfa Fedu není patrno mnoho známek, že se inflace stává širším problémem, Fed ale musí „zůstat ostražitý, aby udržel těžce získanou důvěru v udržení cenové stability“. Pokud dojde ke stabilizaci cen komodit, rostoucí tlaky na růst cen pominou a současný růst inflace bude jen přechodný. Stabilní dlouhodobá inflační očekávání a omezená poptávka po práci inflační tlaky podle Bernankeho omezují.

Poslední data z trhu práce ukazují na „ztrátu setrvačnosti“ a domácnosti čelí významným problémům ve formě vyšších cen potravin a energií, klesajících cen nemovitostí a vysoké nezaměstnanosti. Jako brzda působí i zmenšující se fiskální stimulace. K poklesu kurzu dolaru Bernanke uvedl, že „vedle monetární politiky na hodnotu dolaru působí mnoho dalších faktorů“. Pro poskytnutí „dobrého fundamentálního základu dolaru“ musí Fed „hlavně udržet inflaci nízkou a stabilní a pak také pomoci ekonomickému oživení“.

Nesouhlas s další stimulací včera vyjádřili Richard Fisher, prezident Dallas Fed, a Charles Plosser, prezident Philadelphia Fed. Podle prvního již centrální banka pro podporu růstu „udělala dost a možná i příliš“. Plosser se zase domnívá, že ukončení stimulace by mělo začít dlouhou dobu předtím, než se dostaví oživení na trhu práce. Včera se k současné situaci vyjádřil i prezident Atlanta Fed Dennis Lockhart. Růst ekonomiky považuje za „nekonzistentní, váhavý a nerovnoměrný“.

Bernanke se nezmínil o žádných opatřeních, která by Fed mohl zavést, aby podpořil ekonomiku. Na konci června končí druhá fáze takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky, zkráceně QE2, kterou Fed zavedl loni na podzim a v jejímž rámci má celkem odkoupit státní dluhopisy v objemu asi 600 miliard dolarů (zhruba 9,9 bilionu Kč). Smyslem programu bylo udržet na trhu nízké úroky. Základní úroková sazby v USA je v současné době v pásmu nula až 0,25 procenta, kam ji Fed srazil už na konci roku 2008. Americká ekonomika tehdy procházela hlubokou recesí, kterou umocnil pád obří investiční banky Lehman Brothers.

Výnosy dvouletých vládních dluhopisů po tomto projevu klesly o 0,02 procentního bodu na 0,4 procent, což je nejnižší úroveň dosažená tento rok. Dolar proti většině měn oslabil, japonský jen se dostal na nejvyšší úroveň za poslední měsíc. Index Standard & Poor’s 500 po prvotním 0,8% posílení klesl o 0,1 %.

Program QE2 má řadu kritiků, kteří poukazují na to, že nákupem státních dluhopisů Fed zvýšil riziko inflace. Akce si totiž vyžádala další rozšíření měnové báze, jinými slovy nutnost tisknout další peníze. Bernanke ale v Atlantě řekl, že horší situace na trhu práce zatím pomůže držet inflaci na uzdě. Fed už dříve uvedl, že je schopen nadbytečné peníze rychle stáhnout z oběhu, a zabránit tak růstu inflace.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data