Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosenberg: Americká ekonomika padne do příštího roku na 99 % zpět do recese, korekce akcií o pětinu

Rosenberg: Americká ekonomika padne do příštího roku na 99 % zpět do recese, korekce akcií o pětinu

22.06.2011 16:06, aktualizováno: 22.6. 17:37
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Americká ekonomika je po vypršení externí podpory v podobě vládních intervencí a QE amerického Fedu na jasné cestě do opětovné recese, říká před večerním rozhodnutím Fedu o dalším nastavení měnové politiky americký ekonom David Rosenberg. Druhému dnu v příštím roce připisuje téměř 100% jistotu.

„Měli bychom k sobě být upřímní do té míry, abychom dokázali označit růst americké ekonomiky na infúzích v uplynulých dvou letech jednoduše za strašný. Expanze založená na nekončící monetární a měnové injekci vyšumí, tak jako vždycky, když stojí na těchto základech, míní Rosenberg. Fed podle něho večer zopakuje již známá Bernankeho slova o tom, že ekonomika je pod potenciálem a po jejím zpomalení přijde oživení růstu ve druhé polovině roku.

Rosenberg je názoru, že věci jsou podstatně jiné – horší – než Fed předpovídá. S 99% pravděpodobností očekává recesi americké ekonomiky v průběhu roku 2012, která podle něho přinese korekci akciových trhů řádově o 20 procent. „Bez QE2 Fedu, které nejspíše skončí v příštím týdnu a bez další fiskální podpory ze strany vlády setrvačností budeme dostávat relativně příznivá makroekonomická data ještě v příštích třech až čtyřech měsících, pak budeme ponechání postupnému poklesu ekonomiky,“ nastiňuje svůj očekáváný scénář Rosenberg.

Polemiku otevírá vůči případnému QE3. Šéf centrální banky Bernanke podle jeho mínění zaujme agresívní pozici, pokud se ekonomika začne výrazněji zhoršovat a bude takový zásah vyhodnocen jako žádoucí. „Nebude to ale brzy,“ míří spíše do pozdějších období roku 2012.

Jak je to v jeho scénáři s akciemi? „Na nástup recese odpoví investoři long pozicemi v kvalitních sektorech ekonomiky a malých společnostech. Ke slovu přijdou strategie hedge fondů, zahrnující dluhopisy a hybridní cenné papíry,“ míní ekonom. Uvedl, že sám se soustředí také na zlato.

Finanční trhy si všímají také dvou netradičních indikátorů, které podle části analytiků také ukazují na brzké zhoršování kondice americké ekonomiky. Jsou jimi MAI a Misery Index. Podle Dana Gellera, CEO Money Anxiety, souběh vývoje obou indexů ukazuje na nejhorší podmínky za posledních 30 let. Vysvětluje, že MAI ukazuje na obavy spotřebitelů o jejich vlastní finanční pozici. Hodnotou u 92 bodů je dle jeho slov na 30letých maximech a domnívá se, že ukazuje na zhruba dva měsíce do indikace poklesu do opětovné recese. „V minulosti pět v řadě jdoucích zvyšování indexu obvykle znamenalo následující recesi,“ říká Geller.“Pokud tento trend bude pokračovat ještě několik následujících měsíců, troufnu si tvrdit, že stojíme před druhým dnem,“ vyslovil se Geller. Misery Index, který zohledňuje navíc faktory nezaměstnanosti a inflace, současnou úrovní 12,7 bodu dosahuje úrovní, nedosažených od května roku 1983. „Vývoj CPI, nezaměstnanost, trh bydlení, to jsou vše faktory, které lidé vnímají v každodenním životě. Souběh těchto okolností, který odrážejí indexy, ukazuje na silnou nedůvěru v oživení ekonomiky,“ uzavírá Geller.

Pohled Rosenberga nesdílí Abby Joseph Cohenová, investiční stratég banky Goldman Sachs. Ta v minulém týdnu snížila odhad kvartálního anualizovaného růstu americké ekonomiky na 2 % z dosavadních 3 %, ale faktrory ve čtvrtletí pokládá za mimořádné a před koncem roku očekává návrat k 3% tempu růstu. Toto tempo podle ní přivede americký akciový index S&P 500 na konci roku 2011 k metě 1450 bodů, tedy zhruba o 12 procent nad dnešní úrovně. Bill Gross z PIMCO očekává, že Bernanke bude když ne nyní, tak v průběhu léta avizovat v určité podobě další podporu americké ekonomice. Cohenová tento názor nesdílí, ač i ona připouští, že Fed zasáhne v případě "mimořádně negativního vývoje". Domnívá se ale, že k tomu důvodu nebude, opírá se například o údajný růst nových úvěrů ze strany bank.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, AP, NBC, FT)


Váš názor
  • QE, inflace a cenzura impulsů ze Španělska
    24.06.2011 12:13

    Hodně závisí na "přání" toho, kdo analýzu dělá. V závislosti na tom, jak člověk vnímá svět, politiku atd., tak pak mu vyjde výsledek. Jde hlavně o meze růstu, stále se zvyšující růst není možný. Dějiny vykazují cykly. Moderní doba, Internet atd. sice dávají sofistikovanější nástroje a je tedy pravda, že řízení je důvtipnější (viz Karel Janeček a jeho miliardové zisky skrze mikrorozdíly v cenách akcií), ale i proto lze očekávat, že se systémové problémy budou jen odkládat, dokud to bude možné(!), a že poté nastoupí o to větší problémy a chaos. Faktem je, že pokud bude dolar světová rezervní měna a pokud budou mít USA FED, který může de fakto zcela libovolně emitovat své dolary, tak celá ekonomika USA může stále a trvale (!) z "připouštění vody" do světové ekonomické vany profitovat. Je nutné pochopit, že trvale, pokud tedy vana vodu pojme (bez inflace). V určitém pohledu postačí, když občané USA se budou starat pouze o svůj obchod a své služby a prosperitu jim toto trvalé napouštění zajistí. Klíčové je zjistit, jak dlouho to půjde (jak dlouho se ještě bude vana zvětšovat = světový růst HDP), což zřejmě závisí nejvíce na růstu Číny, Indie atd., protože zde jsou největší rezervy (v Evropě už asi ani ne), pokud tedy bude US dolar stále hlavní světová měna. Čtenáři Patrie by jistě uvítali přesnější vysvětlení, proč přes QE1 a QE2 ještě nenastala v USA masivní inflace... A případně i srovnání s Eurozónou, zda si i Evropa může dovolit svoje QE, respektive proč to není možné (vazba na tu inflaci a její příčiny). Změna systému je nutná, souvisí s nástupem Internetu, s potřebou plné a účinné kontroly velkých finančních toků, což si bude veřejnost stále více a více vyžadovat (Španělsko), přestože si pod pokličku nebude chtít nechat nikdo - samozřejmě - nahlížet. Ale pokud nebude chtít, bude nutná cesta ulice, ať se nám to líbí, nebo ne, protože další vývoj lidské společnosti vyžaduje další, tentokrát technologickou, revoluci. (přes masivní vědomou cenzuru v českých médiích).
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data