Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody's varuje před brzkým snížením ratingu USA, neshody kolem dluhu gradují

Moody's varuje před brzkým snížením ratingu USA, neshody kolem dluhu gradují

14.07.2011 8:34, aktualizováno: 14.7. 11:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service jako první z velkých agentur zařadila rating Spojených států do režimu pozorování s možností jeho snížení. Znamená to, že Spojené státy by o nejvyšší možné hodnocení svého dluhu „Aaa“ mohly přijít už v horizontu několika týdnů. Důvodem pro Moody’s je přetrvávající a gradující neshoda kolem navýšení dluhového limitu země.

Spojené státy 16. května vyčerpaly povolený limit pro čerpání půjček, který činil 14,294 bilionu dolarů (asi 245 bilionů Kč). Od té doby se zvyšuje riziko, že nebudou schopny dostát svým finančním závazkům, což se ještě nikdy v historii nestalo. Poslední termín pro zvýšení limitu pro zadlužení byl stanoven na 2. srpna.

Standard & Poor's v dubnu Spojeným státům snížila výhled ratingu. To je sice také varovný signál, není ale zdaleka tak vážný jako přeřazení ratingu do režimu pozorování. Standard & Poor's tehdy totiž sama upozornila, že pokud by rating skutečně snížila, patrně by to nebylo dříve, než za rok až rok a půl.

Na zprávu o možném snížení ratingu USA okamžitě reagovaly finanční trhy. Cena zlata se poprvé v historii vyšplhala nad 1590 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu) a podobně dolar je blízko historického minima ke švýcarskému franku.

Případné snížení ratingu by se přitom projevilo i v zemích jako je Egypt nebo Izrael. Moody's upozorňuje, že k některým dluhopisům vydaným vládami těchto dvou zemí byly vydány garance americké vlády. To znamená, že když Moody's umístila do režimu pozorování rating USA, riziko snížení ratingu hrozí i těmto emisím. Izrael a Egypt běžně vydávají dluhopisy bez garancí Washingtonu.

Šéf centrální banky Ben Bernanke před členy Kongresu naznačil, že pokud by se američtí politici nedokázali do 2. srpna dohodnout na zvýšení stropu pro zadlužení, pak by ministerstvo financí dál nebylo schopno hradit jistinu i úroky z dluhopisů. Tedy veškeré závazky vůči věřitelům. Muselo by přestat vyplácet příspěvky, včetně sociálních dávek. "Pokud bychom přestali vyplácet úroky a jistinu, finanční systém by se zcela jistě ocitl v naprostém chaosu, což by mělo obrovské dopady na celou globální ekonomiku," varoval politiky Bernanke.

Moody's také upozornila, že i když Spojené státy limit pro zadlužení nakonec zvýší, záležet bude také na tom, jaká přijmou politici opatření ke snížení rozpočtového deficitu. "Výhled, který ratingu státních dluhopisů přiřadíme, na konci revize velmi pravděpodobně změníme na negativní, pokud nebude zároveň dosaženo zásadní a důvěryhodné dohody k rozpočtu, která by zahrnovala dlouhodobé snižování deficitu," píše Moody's.

Pro postup agentury Moody's už přitom existuje precedens. V roce 1996 agentura umístila do režimu pozorování s možností snížení rating některých emisí státních dluhopisů. Tehdy byly Spojené státy v podobné situaci, Bílý dům se s kongresem nedokázal shodnout na zvýšení limitu zadlužení.

Kongres limit pro zadlužení v minulosti zvyšoval "rutinně", nyní ale neshody kolem navýšení dluhového limitu USA mezi Bílým domem a republikány gradují. Prezident Barack Obama podle amerických médií ve středu rozladěný opustil jednání, když se střetl s šéfem republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů Erikem Cantorem.

Republikáni souhlas s dalším zadlužováním země podmiňují rozsáhlými rozpočtovými škrty. Obama s nimi v zásadě souhlasí, požaduje ale aby je doprovázelo zvýšení daní. To ale republikání ostře odmítají. Jednání tak uvízla na mrtvém bodě, byť všichni zúčastnění tvrdí, že se chtějí dohodnout. Středeční Obamův střet s Cantorem ale dokládá, jak je dohoda obtížná. Šéf Bílého domu údajně republikánům řekl, že pokud nechtějí zvyšovat daně, musejí zapomenout na to, že škrty budou stejně hluboké jako navýšení limitu. Cantor opáčil, že obě strany jsou v takovém případě od sebe příliš vzdálené, než aby nalezly řešení. Navrhl, aby se strop pro dluh zvýšil jen o něco a aby to doprovázely menší škrty. Obama, který něco takového odmítá, se prý naštval. "Eriku, přestaň mne tahat za nos," měl pronést.

Obama následně dodal, že žádný americký prezident by na takových jednáních nevydržel a přítomným zástupcům demokratického a republikánského vedení Kongresu řekl, že se znovu uvidí ve čtvrtek a odešel. Demokraté verzi událostí popírají, střet ale potrdili .Míní, že by šéf sněmovny John Boehner měl svého kolegu usměrnit, aby "se dospělí mohli dát do práce".

Obama již dříve varoval, že nezvýšení limitu by mohlo mít katastrofální dopad na světovou ekonomiku. Tento týden pak uvedl, že americká vláda by mimo jiné neměla peníze na důchody či platy vojáků. Zároveň by prudce klesla důvěra investorů v americké dluhopisy, jež se nyní na trzích považují za téměř bez rizikové. Pozorovatelé si i proto myslí, že politici ve Washingtonu nakonec nějaké řešení naleznou, byť třeba půjde o nepříliš pohledný kompromis.

Spojené státy se zejména v posledních letech potýkají s rychlým růstem zadlužení. Mohou za to obří rozpočtové schodky, které například během vlády prezidenta Baracka Obamy pravidelně překračují hranici bilionu dolarů. Deficity ale prudce rostly již za jeho předchůdce George Bushe. V nynějším fiskálním roce, který skončí v září, deficit amerického rozpočtu podle odhadů stoupne na rekordních 1,5 bilionu až 1,6 bilionu dolarů. Za vysokými schodky je nedávná hluboká recese, ale i výdaje na válku v Iráku a Afghánistánu. Ještě v roce 2005 činil americký státní dluh zhruba osm bilionů dolarů.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, AP)


Váš názor
  • Ono A není jako C
    14.07.2011 10:32

    Alternativa defaultu je velmi reálná, byl by to "krásný" důkaz jak prezident jiné barvy je neschopen. Velká část elity v US to stále ještě nezkousla i když navenek jsou hrozně fair. http://www.cnbc.com/id/43748858
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Ono A není jako C
      14.07.2011 10:35

      Jaká že je ta alternativa defaultu? Schválení stropu? ;-))
      Kalka.
      •  
        14.07.2011 10:44

        Ahoj holka, je fakt že v tom asi není rozdíl že ? Když jsou v pr. tak jsou v pr. :o) Asi jsem měl napsat možnost co ?
        Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.