Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Finance a politika

Finance a politika

20.07.2011 9:37

Dlouho jsem si lámal hlavu, proč jsou některé země (například Čína) ochotné tolerovat jiné zemi (například USA) obchodní deficity výměnou za nákup jejich státního dluhu. Proč jako ovce, bez odporu, posílají za moře lodě naplněné hmatatelným zbožím, jako jsou textil, obuv, elektronika a dostávají za to jako protihodnotu něco tak virtuálního, jako dlužní úpisy cizího státu. Nešlo mi ani tak o vysvětlení pomocí ekonomické teorie, hledal jsem jednoduchou podstatu, která je za všemi hlubokými pravdami v našem životě. Pak jsme se jednoho slunečného víkendu vydali s rodinou na výlet na Křivoklát a všechno mi „docvaklo“. Ve středověku fungoval mezi hradem podhradím zvláštní vztah velmi nápadně připomínající dnešní obchodní deficity. Jeho podstatou bylo, že do sídla obehnaného hradbami proudily zemědělské plodiny, rukodělné výrobky, peněžní hotovost, jednoduše řečeno hmatatelné statky, přičemž panovník poskytoval svým poddaným virtuální hodnoty typu ochrany před nepřáteli, know how, náboženství a jiné. Toto uspořádání vykazovalo po staletí poměrně slušnou stabilitu, i když z romanticko-spravedolnostního pohledu nemělo mít šanci na přežití. Toliko k této pro někoho trivialitě, pro můj jednostranně zaměřený mozek překvapivému objevu.

Výše napsané by bylo pouhou anekdotickou hříčkou, kdyby nebylo smutnou pravdou, že díky krizi státních rozpočtů dnes dochází k bezprecedentnímu prolínání světa financí a politiky. Tyto dvě oblasti spolu byly spjaty odjakživa, avšak panovala zde jistá rovnováha. To už dnes není možno tvrdit. Georg Soros si nedávno postěžoval (článek Soros’s Quantum Holding 75% Cash Leads Hedge Funds Baffled by Instability), že je trochu zmaten ze současného chování finančních trhů a drží proto tři čtvrtiny svých prostředků v hotovosti. Předpokládal pokles cen amerických státních dluhopisů a posílení dolaru, což by za dané situace bylo modelové chování trhů. To se však nestalo. Staří manageři hedžových fondů, jejichž způsob nazírání na finanční trhy vychází z principů otevřené společnosti, pravděpodobně narazili na skutečnost, že trhy státních dluhopisů již vlastně nejsou tak docela otevřenými systémy. Byly v tichosti zestátněny. Vliv politiků na jejich fungování je tak velký, že jakákoliv jejich dynamika je určována zákulisními debatami a nemá nic společného s volným tokem informací a peněz. Trhy se dnes upínají k začátku srpna, kdy by mělo být jasno, jak bude dále pokračovat snižování vládního deficitu v USA, a sledují kontinuální diskusi v EU ohledně řeckého dluhu. Osobně si myslím, že se nic tak závažného po tomto datu nestane. Dozajista se nezmění jediná věc, která by trhům v této situaci určitě pomohla, totiž, že by dluhy zmizely jako mávnutím kouzelného proutku. Oddávám se proto podobným úvahám jako v prvním odstavci a přemýšlím o tom, že si přečtu nějakou knihu z politologie, jelikož podobné znalosti budou pro svět financí v následujících několika letech velmi potřebné.


Váš názor
  • Volný trh nelze zestátnit
    20.07.2011 20:31

    To se nepodařilo ani bolševikovi. A stejně tak se to nemůže nikdy podařit žádné centrální bance ani prezidentům ani vládám. Ceny všeho nakonec vždy určí trh - buď veřejný anebo pokoutní, a to logicky či nelogicky. A ten celý dluh není problém - akcie jsou před největším boomem v historii lidstva. A z velké části díky této krizi/nekrizi. A opravdu - komentátoři Patrie by se měli rozhlédnout kousek dál než za Křivoklát. Čína má přece úplně jiné důvody ke své fiskální politice.
    Dan
    • Re: Volný trh nelze zestátnit
      21.07.2011 18:02

      nebude ten buum nahodou ziveny hyperinflaci?
      Azb
  • Džordžo
    20.07.2011 17:33

    http://www.chinadaily.com.cn/hkedition/2011-06/02/content_12625949.htm
    Kalka.
  • VM
    20.07.2011 17:09

    Zábavné je rovněž, jak sem jindy píšeš o hrozném čínském kopírování a nedodržování patentů, či špatné kvalitě čínského zboží. A najednou ses stal sinofilem. Pročpak je to kopírování tak rozšířené? Když si nás a našich ("západních") politiků tak váží, že přijímají vážně a dychtivě každé jejich poučení o 'lidských právech' či o tom, jak mají řídit svou zem a uspořádat své hospodářství ;-)
    Kalka.
  • VM
    20.07.2011 14:00

    rada bych si s tebou ujasnila jednu věc resp. názor. Jelikož v mnohých ostatních názorech se s tebou shoduji.Vidiš rudě, když vidš komunisty - tedy system , který tato ruda mafie prosazovala.Komunismus má však mnoho tváří, a je rozlezla všude - netřeba to rozebírat. V Číně je většině lidí komunismus resp.tento system ukradený.Jde jim o přežití. Je to národ , který má trochu jiné rozměry než si dokaže , kdo z mnohých z nás malých národů představit.Zajímají tě různé hloubavé taje tezí.Je potřeba se podívat hluboce do čínské minulosti.Možná se lépe potom chápou, "akce" , které podnikají posledních 50-60 let místní rudí oligarchové. Pred 200 a 300 lety byly takové akce také konány v zájmu někoho pro něco.- a to nemělo s komunismem nic společného. Jsem pacifista a nesouhlasím s nasilím jako takovým. A velmi jsem byla zklamaná, když jsem viděla fotografie tisice podřezaných nevinných 15letých vojaků v dresech zminované knuty, kteří měli pouze pouze dohlížet na chod teto etniky.Oni jim takto odpověděly. Jedno je jasné čínské národy nejsou výbojné a nebudou utočit silou,pokud nebudou napadeny.Bojovat se dá i jinak - obcodni zbraně, které používají - utočí na slabosti rozmařilých národů.A v tom je jejich síla.Vlastnosti namyšlené civilizace -mamon,závist,nenažranost,lenost,pýcha nanic - jim pomahají v boji, aby za ty stovky let kdy je svět podcenoval,dokazaly, že se s nima musi hrát již fer.
    AMN
    • Re: VM
      20.07.2011 14:15

      Amn.To jsme spolu probírali,včetně mého 60 cm čínského draka..Nemluvím o obyčejných číňanech ,ale o čínské politice po Mao Ce-tungovi.Čínské kultury i mediciny jako takové si vážím.Pokud tedy Kalka zjednodušeně píše "'Západ' si zřejmě ještě pořád neuvědomuje, že pro Číňany jsou 'dlouhonosci' (da bi zi) barbaři, kteří si nezaslouží nic jiného než být 'ojebáni' ;-)",v stejném duchu odpovídám..
      Velkamedvědice
      • VM
        20.07.2011 15:30

        Tak za tím si stojím a určitě mám větší znalosti o Číně než ty. Byla jsem Číňanka v minulém životě ;-))) Takže ve stejném duchu těžko můžeme být, ty Kelte!
        Kalka.
        • Amn,Kalka
          20.07.2011 16:00

          Pevně věřím AMN,že ne všichni čínané staví kariéru na tom ojebat cizince.Slušný člověk se najde v každém národě.
          Velkamedvědice
          • Re: Amn,Kalka
            21.07.2011 8:20

            http://www.vasevec.cz/vip-blogy/zbynek-fiala-cinsky-premier-v%C2%A0evrope-ceska-promarnena-sance
            ZUZKA
            • Re: Amn,Ka
              21.07.2011 16:47

              No jo, VM má dlouhé prsty všude.... ;-)
              Kalka.
          • Re: Amn,Kalka
            20.07.2011 16:08

            Samozřejmě, ale i tys zaznamenal vyšetřování čínských firem kotovaných v USA... Každopádně k bělochům ale Číňani nechovají respekt a obdiv (se svou kulturou taky proč, že) Ten mají maximálně k jejich penězům. Asi jako to platí zde všeobecně o "náklonnosti" k Němcům.
            Kalka.
            • Respekt
              20.07.2011 16:30

              Od cinanu samozrejme nelze ocekavat respekt pro jakoukoliv jinou kulturu, nez pro tu vlastni, na to jim holt chybi prirozena inteligence.
              hm
          • Re: Amn,Kalka
            20.07.2011 16:03

            Souhlas.
            Kalka.
            • Kalka
              20.07.2011 16:16

              Pěkně je shazuješ.Věřím tomu,že obyčejný moudrý číňan má úctu ke každému člověku,jako všichni normální lidé.Pokud ne,platilo by vše,co jsem už psal.Ty máš všechno bílé nebo černé.Běloch je pro každého číňana blbec.Myslím,že AMN je bílá a nestěžuji si na nepřátelské zacházení obyčejných číňanů,které tu posouváš.
              Velkamedvědice
              • Re: Kalka
                20.07.2011 16:33

                Nadsázky ti unikají, vím. Ale nepsala jsem ani, že všichni bělochy podvádějí, ale že běloši si podle nich nezasluhují... To zas souvisí s tím respektem. Jsem ráda, že ti mohu umožnit se tu prezentovat ve své (medvědí) velikosti, zřejmě ti respekt jinde chybí... S Číňany se tady pravidelně stýkám. A stejně jako mezi Němci, mám i mezi nimi přátele - což nevylučuje původní premisu.
                Kalka.
              • Re: Kalka - VM
                20.07.2011 16:29

                paní bývalá čínanka má nepochybně rozsahle znalosti o tomto etniku ze svého minulého života a ze života potkání se s touto entitou zde v českých tržnicích.Ekonomické a faktické znalosti a jazyk má určitě nastudované na několika universitách, ale praktické zkušenosti má nulové.A k jejím názorům na %Cinany a jejich vztahu k evropanům a američanům se nebudu vyjadřovat -protože jsou naprosto scestné a mimo realitu.
                AMN
                • Amn
                  20.07.2011 16:41

                  Máš u mně velkou pusu.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Amn
                    20.07.2011 16:46

                    ....hm,myslim , že je to již druhá, kterou si zasloužím. A jsem zvedava , jak to vymyslíš a zrealizuješ.Jdu odpočívat, vždy se nechám nechtěne zatáhnout do diskuse China a vždy jsem zklamaná z reakcí , kam se to až otočí.
                    AMN
                • AMN
                  20.07.2011 16:40

                  Co je scestné na tom, že tvrdím, že Číňani jsou hrdi na svou kulturu - i nevzdělaní zdejší považují své rodinné a sociální vztahy za daleko lepší než jaké mají Evroameričané, o jiných záležitostech jako kuchyně a zdraví ani nemluvě.
                  Kalka.
                  • AMN,Kalka
                    20.07.2011 16:44

                    Takže životní potřeba ojebat každého bělocha se změnila na úctu v rodině,péči o zdraví a dobrou stravu.Ty zase dnes jedeš,družko.
                    Velkamedvědice
                    • Re: AMN,Kalka
                      20.07.2011 16:51

                      :-))) Okopíruj mi sem, jak je jinak tvým zvykem, prosím tě, kde píšu o této jejich životní potřebě!
                      Kalka.
      • ano, obyčejní čínaní...
        20.07.2011 14:52

        ...to je to oč tu běží. Těch je tam 99,9 %. A oni take chtejí žít jako evropane, američané - alespon trochu se priblížit životu dlouhým, bílým, nosům. Většine se to nikdy nepodaří a nebude to vina politiků ani politiky. Proto mě nesmírně iritují ty masy primitivů, kteří šmahem hazí činské obyvatelstvo do jednoho pytle s komunisty a považují čínský lid za něco podřadného, něco, co je potřeba neustále kritizovat a odsuzovat jen proto, že nejsou " zatím tak dokonalí ", jak by si mnozi kritici z "vyspělých " států představovali.Těší mě,že si rozumíme.Jelikož z některých tvych bojových odstavců se zdejší komunitou mám pocit ,že neni něco někde OK.
        AMN
        • Re: ano, obyčejní čínaní...
          20.07.2011 15:55

          Nepřeháněj těch 99,9 % holubičích, je asi trochu moc, taková kulturní revoluce to nebylo nic ? Zdá se mi, že nejste vždy objektivní, zvláště Kalka. Občas mi přístupem nepřipomíná sinoložku, ale zaťatou feministku.
          /eye/
          • opravuji 99 %....
            20.07.2011 16:10

            ale jen pro tebe, je to hra s čísly. 10 % z 1 miliardy 300 milionu, tj.130 milionu. Tak s tím souhlasíš ?A co máš na mysli " tou kulturní revolucí ", že si někdo podle vzoru rudych hvezd a srpů myslel , že je lepší vyrabet zbraně, trubky a proto sebral pole obyčejnym lidem a ti pak umírali hlady ? Tak to opravdu rozhodlo těch 0,01% populace o zbytku 99,9 % porobenych.Ale to tenkrát neměli miliardu.....ale toto téma nema cenu rozebírat na těchto www.Teoretickou odbornici tu na Chinu mate. Já jsem praktik,žila a pracovala jsem tam mnoho let .Nemám zájem nikoho o ničem přesvědčovat.
            AMN
  • NÁZOR
    20.07.2011 11:44

    ..."Ve středověku fungoval mezi hradem podhradím zvláštní vztah velmi nápadně připomínající dnešní obchodní deficity"..........pokud ale hradní páni ze svého středu nevyloučí své špatně hospodařící příslušníky rodu, s poukazem na to, že:" jsme tak mocný rod, že můžeme pomáhat lenochům(Řecko....), hoštaplerům v bryndě, kteří říkají, že se polepší(City,BAC,AIG,GS,atd...) tak hrad v dlouhodobém horizontu bude v troskách, na kterých bude tančit ožralá lůza z podhradí :-))
    ABC
    • Re: NÁZOR
      20.07.2011 12:02

      Ale Číňani nikdy nevedli dobyvačné války. Vždy si podmaňovali území obchodem a vývozem své civilizace. (I v případě Tibetu - to, že se to Tibeťanům nelíbilo, je jiná ;-) Je to přece výborná taktika: dáme našim lidem práci, a protože jich máme tolik, tak můžeme vyrábět levně a zaplavit 'dobývané' území našimi výrobky, čímž vyřadíme jejich průmysl i odborné školství (učňáky), takže je učiníme závislými na našem exportu, vymýtíme konkurenci a pak můžeme klidně začít zdražovat, jak nám bude libo (podobné jsou praktiky např. obch. řeťězců). A co se týče toho údajně romantického vztahu hradu a podhradí, tak nezaškodí uvědomit si, že to podhradí byl prakticky hradní inventář, něco jako dobytek (viz popularita reformního hnutí)
      Kalka.
      • mírumilovní číňané
        20.07.2011 12:24

        Opis.Je odhadováno, že asi 1 200 000 Tibeťanů přišlo o život od roku 1950 v důsledku čínské invaze a okupace. Přes 400 000 lidí zemřelo v boji nebo během povstání, dalších 300 000 zahynulo hladem, 150 000 zemřelo ve vězení a v koncentračních táborech. Nejméně 150 000 lidí bylo popravano a asi 100 000 zemřelo mučením. Počet mrtvých znázorňoval, podle tibetských údajů, asi jednu šestinu populace, což bylo asi 6 miliónů před rokem 1950. Čínské odhady počtu populace jsou okolo 4,5 miliónů, což možná znázorňuje, že čtvrtina populace byla vyhlazena. Některé tibetské skupiny přežily hlavní nápor plánovitého vraždění. Byla to skupina Goloks R Amdo provincie, severovýchodní Tibet, v počtu 120 000, nyní 5000. Okolo 120 000 Tibeťanů bylo zabito bezprostředně po více než padesáti hlavních povstáních od roku 1959. Vyšetřovací komise jmenována Mezinárodní právnickou komisí, nevládní organizace s poradním postavením kategorie B, Ekonomická a sociální rada OSN zveřejnila dvě šokující zprávy roku 1959 a 1960. Komise se nekompromisně staví k vyvraždění národů v Tibetu a tvrdí, že Čína se pokoušela zničit tibetské náboženství, etnickou a rasovou skupinu vražděním a způsobováním tělesné a duševní újmy obyvatelům Tibetu. Takto bylo popsáno vyvraždění národů svým záměrem i skutečností. Zpráva dodává, že by bylo těžké najít jiný případ, kde by se objevovalo tak soustavné potlačení lidské důstojnosti. Mezinárodní komise byla schopna dokázat všech šestnáct bodů Všeobecné deklarace lidských práv, která byla porušena v Tibetu ( články č. 3, 5, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 25, 28, ..).
        Velkamedvědice
        • Re: mírumilovní číňané
          20.07.2011 12:27

          Docela mne mrzí, že jsi tak vypočítatelný...
          Kalka.
          • Kalka
            20.07.2011 12:33

            Legrace ve stylu,kdyby se nebránili,nemuselo se jim nic stát není můj styl
            Velkamedvědice
            • Re: Kalka
              20.07.2011 12:36

              Ty z toho děláš legraci. Já si dělám legraci jenom z tebe ;-)
              Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university