Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrh závěrů Summitu: Nižší úrok úvěrů EFSF pro Řecko, Irsko, Portugalsko + prodloužení splatnosti. Eurodolar na 1,44

Návrh závěrů Summitu: Nižší úrok úvěrů EFSF pro Řecko, Irsko, Portugalsko + prodloužení splatnosti. Eurodolar na 1,44

21.07.2011 15:19, aktualizováno: 21.7. 17:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Záchranný mechanismus eurozóny Evropský fond finanční stability (EFSF) bude poskytovat úvěry Řecku, Irsku a Portugalsku s nižší úrokovou sazbou. Současně dojde k navýšení doby splatnosti úvěru, vyplývá z návrhu závěru mimořádného summitu eurozóny, který má k dispozici agentura Reuters.

Splatnost úvěrů EFSF bude prodloužena ze 7,5 let na nejméně 15 let, současně klesne i úroková sazba. V případě Řecka a Portugalska na zhruba 3,5 procenta.

"To bude doprovázet mechanismus, který zajistí příslušné stimuly pro realizaci programu, včetně zástavových opatření tam, kde bude třeba," uvádí se v dokumentu v reakci na požadavek Finska, aby byly nové půjčky poskytovány proti zástavě.

Nejmenovaní diplomati dodali, že úvěr od eurozóny a MMF pro Řecko dosáhne 71 miliard eur. Eurozóna současně dala zelenou i „Marshallově plánu“, který by se měl zaměřit na posílení řecké ekonomiky, kterou oslabila drakonická úsporná opatření. Finance na zlepšení konkurenceschopnosti by do země měly plynout ze strukturálních fondů.

V budoucnu by navíc mělo dojít k posílení působnosti záchranného fondu. Ten by měl získat možnost poskytovat preventivní úvěrové linky i pro země, které nedostávají pomoc od Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Euro k amerického dolaru se po prvních zprávách posunulo výrazně nad 1,4300 USD/EUR, když dříve v rámci dne z ranních úrovní u 1,4270 ustupovalo pod 1,4200 USD/EUR. Po půl páté se euru dokonce povedlo otestovat až hladinu 1,44 USD/EUR s denním maximem 1,4401. Pojištění dluhů problémových zemí eurozóny zlevnilo CDS Řecka o 189 bazických bodů (bps) na 2128 bps, Itálie o 26 bps na 262 bps, Španělska o 27 bps na 314 bps a Irska o114 bps na 951 bps.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):




Ze závěrů dále vyplývá, že rozhovory o zapojení soukromého sektoru do druhého záchranného balíčku pro Řecko by měly nadále pokračovat a to se všemi dosavadními variantami. Závěry dle zdrojů Reuters zdůrazňují, že finanční sektor projevil ochotu podpořit Řecko na dobrovolném základě pomocí možností, které jsou k dispozici. Těmi jsou jak varianta prodloužení splatnosti, tak i odkup dluhopisů.

Finové v otázce další podpory Řecka trvají na tom, že Řekové musí ručit za jakoukoliv další půjčku od zemí eurozóny svým majetkem. Myšlenku, která se objevila již před několika týdny, dnes v rozhovoru s agenturou Reuters potvrdil finský premiér Jyrki Katainen. Podle něj Finové z této podmínky nesleví. "Dnes musíme získat záruky, že pokud pošleme další peníze do Řecka, což je zcela evidentní, musíme získat nějaké záruky," řekl Katainen. "To je pro nás absolutně nepřekročitelné," dodal. Podle něj je současná krize v eurozóně extrémně vážná a dnešní summit jí může jen velmi těžko vyřešit.

Finská ministryně financí Jutta Urpilainenová již začátkem července upozornila, že Řekové mají majetek v celkové hodnotě zhruba 300 miliard eur, což téměř dosahuje výše celého dluhu. "Mají spoustu nemovitostí, ostrovů a dalšího majetku," řekla.

Katainen navrhuje, aby organizace, která povede Řeckou privatizaci, dala stranou některá řecká aktiva a držela je do doby, než je prodá jako zástavu. Po prodeji by je pak měla vyměnit za další aktiva. "Pokud bude existovat politická vůle, tak si myslím, že otázku hmotných záruk můžeme vyřešit," dodal finský premiér.

Lídři zemí platících eurem se dnes sešli na mimořádném summitu, na kterém se jedná nejen o druhém záchranném balíčku pro Řecko, ale i o finanční stabilitě eurozóny. Ta v současné době čelí největší krizi od svého založení, o pomoc vedle Řecka požádaly i Irsko a Portugalsko. Dluhové potíže ale ohrožují i další periferní ekonomiky, jmenovitě pak Španělsko a Itálii. I z tohoto důvodu je hlavním cílem uklidnit rozkolísané finanční trhy a přesvědčit investory, že Brusel má vůli a nástroje na potlačení dluhové krize.

(Zdroj: mediafax, čtk, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m