Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA stále bez dohody o dluhu, Obama ji chce do dneška a nesmí být

USA stále bez dohody o dluhu, Obama ji chce do dneška a nesmí být "na chvíli"

25.07.2011 8:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký prezident Barack Obama během soboty a neděle vedl rozhovory s vysoce postavenými zákonodárci o navýšení dluhového limitu, neskončila ale dohodou. Obama nyní usiluje o to, aby dohoda o zvýšení dluhového stropu byla dojednána do pondělí. Podobný názor sdílejí i republikáni, kteří by chtěli učinit pokrok ve vyjednávání před uzavřením asijských trhů, samotnou legislativu by pak chtěli představit v pondělí.

Bílý dům v sobotu narychlo svolal špičky Kongresu na nouzové zasedání, které mělo zabránit možnosti, že by se Spojené státy americké dostaly do platební neschopnosti. Po tomto zasedání předseda Sněmovny reprezentantů USA a republikán John Boehner podle agentury AFP uvedl, že doufá, že k dohodě dojde během 24 hodin.

Kongres musí zvýšit strop zadlužení Spojených států ze současných 14,3 bilionu dolarů (zhruba 246 bilionů korun). Pokud se to nepodaří, nebude federální vláda schopná platit účty, což by mohlo vyvolat turbulence na globálních finančních trzích a zároveň také vehnat USA zpět do recese.

„Pokud se situace díky krizovým rozhovorům nezmění, tak krach vyjednávání bude mít škodlivý vliv na již tak křehké zdraví americké, ale i globální ekonomiky,“ domnívá se výkonný ředitel Mohamed El-Erian ze společnosti Pimco.

Republikáni i demokraté sice chtějí v rámci zvýšení stropu zadlužení řešit také problémy s deficitním financováním Spojených států, obě strany však mají diametrálně odlišné názory na to, jakým způsobem toho dosáhnout. Demokraté v čele s šéfem Bílého domu požadují zvýšení daní pro bohaté Američany, republikáni to ale striktně odmítají.

William Daley, šéf poradců amerického prezidenta Baracka Obamy, v neděli prohlásil, že navýšení dluhového limitu Spojených států nesmí být krátkodobé. Dohoda musí zajistit zvýšení stropu do roku 2013. V rozhovoru pro NBC Daley uvedl, že zvýšení dluhového limitu na krátkou dobu by nemělo příznivý vliv na americkou ekonomiku. Podle jeho názoru by to finančním trhům a podnikatelským špičkám nezajistilo jistotu ohledně budoucího vývoje v zemi.

Také americký ministr financí Timothy Geithner v neděli sdělil, že je přesvědčený, že Spojeným státům americkým se podaří dospět k dohodě o navýšení dluhového limitu. Dle jeho názoru je nemyslitelné, že by země nesplnila své finanční závazky. "Nejdůležitější je, abychom na příštích 18 měsíců odvrátili riziko bankrotu," řekl Geithner v rozhovoru pro CNN. "Lídři vědí, že se musí společně dohodnout na něčem, co projde Sněmovnou reprezentantů, Senátem a co bude moci prezident přijmout," dodal.

Geithner dále uvedl, že dvoustupňový návrh z pera předsedy Sněmovny reprezentantů a republikána Johna Boehnera, který spočívá v krátkodobém zvýšení dluhového stropu do konce letošního roku, nemá dostatek hlasů, aby mohl projít Kongresem. Navíc je nepřijatelný pro Bílý dům. "Nebylo by odpověděné, kdybychom nechali riziko platební neschopnosti delší dobu viset nad americkou ekonomikou," vysvětlil ministr financí.

Podle Geithnerových slov navíc americká ekonomika v první polovině letošního roku výrazně zpomalila. Nepřijatelně vysoká byla i míra nezaměstnanosti. Hospodářství USA by si o něco lépe mělo vést v druhém pololetí.

Agentura Bloomberg očekává, že v druhém čtvrtletí letošního roku hrubý domácí produkt (HDP) země rostl nejpomaleji za poslední rok. Hlavním důvodem by měl být pokles spotřebitelských výdajů, které srazila vysoká cena ropy. Analytici oslovení Bloombergem odhadují, že ekonomika si polepšila pouze o 1,8 procenta, zatímco v prvním kvartále stoupla o 1,9 procenta. Předběžné údaje o výkonu hospodářství budou zveřejněny již v pátek.

(Zdroj: Mediafax, CNN, NBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data